Skip to content
Politică

Distragerea atenției: PSD începe lupta pentru prezidențiale

Inquam Photos
" "

De doi ani de zile tot așteptăm ordonanța pentru grațiere și amnistie. PSD a încercat imediat după alegerile parlamentare. A fost învins în stradă. A renunțat. A încercat iarăși cu Parlamentul, nu a reușit. Încă mai încearcă. Acum a revenit ideea de ordonanță, cu un alt guvern. Există zi de zi presiunea societății civile de a nu adopta ordonanță pe grațiere și amnistie. Există presiunea Uniunii Europene de a stopa acest proces. Presiunea magistraților. Doar PSD insistă că ar vrea o astfel de ordonață, însă nu mai are forța din ianuarie 2017 și nici zelul de atunci, fiind măcinat de câteva lupte interne.

Apoi Liviu Dragnea nici nu e Silvio Berlusconi, fostul premier al Italiei, care în urmă cu mai bine de 10 ani a scos toate articolele din legislație pentru a evita închisoarea, el și apropiații lui. Diferența dintre cei doi e reprezentată de vreo 7 miliarde de euro și, de asemenea, Berlusconi la vremea respectivă dicta ritmul Uniunii Europene. Tocmai de aceea UE nu a atacat Italia și astăzi Berlusconi încă mai defilează în politică.

" "
" "

Dar dacă OUG-ul lui Dragnea nu va mai veni?

PSD a fost învins în 2015 de societatea civilă, când protestele de după tragedia din Colectiv au pus capăt Guvernului Ponta. Astfel, social-democrații încă mai au proaspătă această amintire, sunt conștienți că OUG are șanse foarte mari să-i înlăture de la guvernare chiar înainte de alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare, după doar doi ani de guvernare. Oare vor renunța la miliardele de euro pe care le învârt instituțiile statului, doar pentru o ordonanță, ținând cont de beneficiile ei? Până acum, chiar și condamnați la închisoare, politicienii nu au fost afectați. Averile au rămas, influența a rămas, iar unii au revenit în politică cu mult tupeu. E mai important cazierul decât miliardele?

Astfel, e mai important să ai un OUG sau să întorci tunurile justiției?

Pesediștii sunt conștienți că nu pot scăpa de dosarele penale. Ce sens ar avea un OUG dacă ei nu vor mai avea majoritatea în Parlament? Vine un alt guvern, o altă majoritate parlamentară și atunci justiția va fi mult mai aspră și va putea dezgropa vechile dosare.

De ce ar trebui să riște totul PSD pentru o Ordonanță (care într-adevăr le poate aduce multe beneficii) când victoria ar fi dacă ar acapara justiția și ar întoarce tunurile magistraților către adversarii lor politici? Dar pentru asta au nevoie de mai multe etape, la care lucrează în timp ce noi așteptăm Ordonanța: 1. schimbarea procurorului-șef DNA. 2. schimbarea procurorului-general al României. 3. Președinția.

Kovesi a dispărut de la DNA și acum e doar un alt nume în România. Cine va urma la șefia DNA, va fi cu siguranță cineva maleabil, altfel degeaba s-au luptat să scape de Kovesi. Augustin Lazăr are deja bagajele făcute, doar încăpățânarea lui îl mai ține acolo. Iohannis nu e sigur de victorie, după un mandat în care a lăsat PSD să facă tot ce a dorit în țară.

Tot Dragnea ne-a spus mai pe ocolite acest lucru, că și-ar dori o justiție concentrată și/doar pe adversarii lui politici, vorbind de problemele președintelui Iohannis. S-a gândit inclusiv la acuzația de trădare. El transmite electoratului pesedist că toți politicienii sunt la fel (nimeni nu-și poate ascunde problemele cu justiția), ecuație din care ies câștigători pesediștii, cu toate cadourile făcute bugetarilor, pensionarilor, studenților, medicilor etc. Dar mai transmite și un mesaj colegilor săi de partid – obiectivul nu va fi să scape de dosare, ci să pună tunurile justiției pe adversari. Tot războiul devine: care pe care. Dragnea a precizat că Iohannis poate răspunde în fața justiției după terminarea mandatului. De fapt voia să spună că cine va pierde alegerile prezidențiale va pierde și în instanță. Și dacă PSD câștigă alegerile prezidențiale, nu doar Iohannis va fi învins în instanță, ci oricine e împotriva PSD.  Pesediștii sunt în campania prezidențială, deși nu au un candidat.

În loc să ne facem griji pentru OUG, mai bine ne concentrăm pe alegerile prezidențiale, unde o victorie le va oferi pesediștilor cadou toată justiția, fără nicio excepție. Această discuție continuă despre ordonanță poate fi o simulare a PSD-ului și un joc al lui Dragnea de a-și păstra scaunul în partid și, mai ales, baronii motivați pentru alegerile prezidențiale. Trebuie să distrugem mitul că „PSD dă ceva cetățenilor”, că „PSD îi ajută”, că „PSD a făcut”.

PSD este un partid care își hrănește electoratul cu ură și diviziune, nu poate funcționa cu un pact social sau cu o dezbatere politică. PSD trebuie să fie într-un conflict, într-un război pentru a câștiga. Ei funcționează pe o idee mai veche în politică: arată-le oamenilor de ce au nevoie de tine, altfel nu te vor alege. Electoratul din România este preocupat de problemele cu justiția ale politicienilor doar într-o mică măsură. Nu putem să-i condamnăm pe oameni, în condițiile în care sărăcia e principala problemă.

Liviu Dragnea a spus foarte clar: nu știu când, nu știu cum va fi adoptată OUG. Sunt prea mulți de „nu știu” pentru cineva care și-a propus acest lucru. Și dacă era convins că se va întâmpla curând, nu ar fi ieșit cu astfel de declarații, pentru că e deja conștient de consecințe. OUG ar fi avut impactul dorit de pesediști dacă reușeau în ianuarie 2017, dar lucrurile s-au tranșat atunci.

Ordonanța nu l-ar ajuta foarte mult pe Dragnea pentru că el nu mai are niciun viitor în politică, toată cariera lui politică e terminată. Singura victorie pentru el va fi să nu obțină condamnare cu închisoare. Însă pentru o Ordonanță nu se va sinucide tot partidul, după vreo 20 de ani în care a condus România, doar ca să se salveze Dragnea. Pesediștii nu sunt inconștienți și au arătat în trecut că se pot sabota între ei, dar nu și partidul.

Singura şansa pentru ca PSD să supravieţuiască cu o Ordonanţă pe justiţie va fi doar dacă au un control absolut asupra societăţii. Dar protestele, criticile, avertismentele UE, avertismentele CCR nu le dau speranţe deloc în acest sens. Există din contră multe semnale că societatea se va ridica împotriva PSD.

De ce le place celor din PSD discuția despre justiție?

Răspunsul l-am aflat la alegerile din 2016: pentru că o dezbatere despre justiție nu mobilizează suficient de mult electoratul la alegeri. Dintr-o dezbatere despre justiție și corupție, PSD iese în avantaj. Pare absurd. Logica e simplă: electoratul când merge la vot nu se gândește ca X e penal, ci dacă X l-a ajutat sau nu. În timp ce opoziția vorbește despre justiție, PSD își vede de programul lui.

Sunt câțiva ani în care am văzut cu toții că dezbaterea despre justiție nu este principalul interes al cetățeanului. De aici ar trebui să plecăm cu lupta anti-PSD și să evităm o altă capcană a pesediștilor, care în 2015 au făcut un pas înapoi și au revenit de două ori mai puternici. La un moment dat, înainte de prezidențiale, Dragnea va face și el pasul înapoi. Este conștient că reprezintă o piedică pentru partid. La vremea respectivă, nu trebuie să răsuflăm ușurați că am scăpat de Dragnea, ci să ne păstrăm convingerile și ambițiile de a învinge PSD.

Și totuși, dacă Dragnea rămâne și pe scena politică, și dă un OUG atunci avem toate șansele să obținem o dublă victoriei – împotriva PSD și împotriva Guvernului, așa cum trebuia să fie de fapt la alegerile din 2016, unde nu am conștientizat riscurile.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *