“ANRE are în vedere introducerea de stimulente pentru sprijinirea activității de cercetare aferentă domeniului de activitate și pentru a facilita inovarea în domenii precum serviciile de flexibilitate și interconectare”, se arată într-un document de lucru al instituției, intrat în posesia noastră.
“La solicitarea operatorilor de rețea, ANRE va aproba deszvoltarea de proiecte pilot de către operatori astfel încât temele abordate să fie unice la nivelul tuturor operatorilor. În cadrul costurilor necontrolabile se vor recunoaște costurile realizate justificate cu proiecte pilot, în limita valorilor prognozate”, mai arată ANRE.
La ce se referă aceste proiecte: “Sfera de aplicare a proiectelor pilot privind achiziția serviciilor de flexibilitate va cuprinde: managementul congestiilor, integrarea răspunsului la cerere, integrarea comunităților energetice etc. în funcție de situațiile concrete din fiecare zonă de distribuție”, mai arată instituția.
Totuși, ANRE nu va recunoaște drept costuri ale distribuitorilor cu aceste servicii, care să fie ulterior recuperate prin tariful perceput clienților decât dacă au demonstrat că au rezultate concrete.
“Nu se vor recunoaște în BAR (baza de active reglementate – n.red.) al operatorului de distribuție platforme pentru achiziția serviciilor de flexibilitate în absența unor rezultate care să indice un volum semnificativ de achiziții de servicii de către operatorul respectiv ca urmare a concluziilor obținute din derularea proiectelor pilot”, se mai arată în documentul ANRE.
Unii dintre operatori vorbesc de câțiva ani despre necesitatea de investiţii şi mecanisme noi pentru flexibilizarea reţelei electrice.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News