Distribuţia apei către populaţie, influenţată de schimbările climatice; seceta impune furnizare după program

foto: Facebook

Compania de Apă Buzău atrage atenţia că, pe fondul deficitului natural de apă cauzat de secetă şi al consumului exagerat, în ultima perioadă s-au accentuat problemele de disponibilitate a apei, motiv pentru care în unele localităţi serviciul de distribuţie se desfăşoară în baza unui program.

Potrivit operatorului care gestionează furnizarea apei potabile în judeţ, seceta pedologică accentuată în ultimele săptămâni a redus considerabil rezerva de apă disponibilă pentru populaţie, motiv pentru care a fost necesară luarea unor măsuri la nivelul comunităţilor.

„Apa potabilă pe care noi o consumăm este o resursă epuizabilă, mai ales dacă o consumăm cu imprudenţă. Privind în ansamblu, pe termen lung, seceta este principalul motiv al implementării programelor de furnizare a apei. Acest fenomen meteorologic reduce considerabil rezervele de apă disponibile. În absenţa ploilor, nivelul apelor de suprafaţă scade dramatic, iar rezervele de apă subterană se diminuează treptat, făcând din ce în ce mai dificilă accesarea acestor resurse pentru consumul zilnic. În judeţul Buzău ne confruntăm deja cu lipsa apei, astfel că avem programe de furnizare a apei în următoarele unităţi administrativ teritoriale (UAT): Grebănu – sat Livada Mică, Năieni, Merei – sat Nenciuleşti, Valea Salciei, Cozieni”, au transmis, pentru AGERPRES, reprezentanţii Companiei de Apă.

Specialiştii din cadrul societăţii arată că lipsa precipitaţiilor reduce alimentarea directă a râurilor şi a lacurilor, ducând la scăderea nivelului apei şi, în cazuri extreme, la secarea completă a acestora. De asemenea, sunt vulnerabile resursele de apă subterane, esenţiale în perioadele de secetă.

 

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: