Skip to content
Politică

Divergențe în UE: Austria, criticată pentru că a refuzat să ia parte la pactul mondial ONU privind migrația

Uniunea Europeană a criticat decizia Austriei de a nu lua parte la pactul mondial ONU privind migraţia, aprobat de majoritatea ţărilor, scrie The Guardian.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat: „Regretăm decizia pe care a luat-o guvernul austriac. Continuăm să credem că migraţia este o provocare globală care poate avea doar soluţii globale iar o responsabilitate comună va aduce rezultate”. Ea a adăugat că Austria „a avut un rol-cheie constructiv” în negocieri, informează news.ro.

Guvernul austriac se împotriveşte creării unui drept al oamenilor de a migra. Reprezentantul special al ONU privind migraţia internaţională, Louise Arbour, a declarat că acest lucru nu se regăseşte în textul pactului şi că „nu este vorba despre un proiect sinistru pentru a avansa această teorie”.

Ea a descris decizia Austriei ca fiind regretabilă şi că tratatul are ca scop îmbunătăţirea deplasării oamenilor.

”Guvernul a convenit (…) să nu semneze pactul Naţiunilor Unite cu privire la migraţie”, a anunţat într-un comunicat coaliţia condusă de cancelarul conservator Sebastian Kurz din care face parte partidul de extremă dreapta FPÖ.

Formaţiunea de extremă dreapta făcea de mai multe săptămâni campanie pentru ca Viena să boicoteze acest text, considerat primul document internaţional cu privire la gestionarea migraţiilor.

Statele membre ONU – cu excepţia Statelor Unite – au aprobat documentul la sfârşitul lui iulie.

Polonia şi-a anunţat recent intenţia de a respinge şi ea textul.

Câteva zile mai târziu, Ungaria şi-a anunţat retragerea din acest acord, care urmează să fie aprobat de către semnatari la Marrakech, în perioada 10-11 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *