Skip to content
Opinii & Analize

Divergențe între Nordul și Sudul Europei pe banii Uniunii Europene

Divergențele și diferențele dintre nordul și sudul Europei se accentuează în fiecare criză și au ca subiect de discuție banii Uniunii Europeni și modul în care aceștia vor fi distribuiți către statele membre.

Franța și Germania au ajuns la un acord privind programul Recovery Fund, care ar putea oferi până la 500 de miliarde de Euro, ce vor fi distribuite statelor membre sub formă de subvenții. Chiar dacă vor fi subvenții, banii vor trebui achitați de statele membre, însă nu se vor adăuga la datoria publică. E o modalitate prin care se încearcă evitarea creșterii datoriei publice. Între timp, Eurogrupul discută condițiile acestui program și momentan nimeni nu știe sub ce formă vor veni.

" "
" "

Dar până când Eurogrupul va ajunge la un acord, patru țări nordice au ales să se opună programului Recovery Fund și au venit cu soluția lor pentru a ajuta țările afectate de pandemie. Danemarca, Suedia, Olanda și Austria au pus pe masă un plan complet diferit care se bazează pe împrumuturi și reforme în statele care au nevoie de ajutor.

Grupul celor 4 state propune un plan care va oferi împrumuturi statelor ce au nevoie de lichidități, însă doar dacă se fac reforme (probabil dictate de Comisia Europeană). De asemenea, acestea se opun oricărei idei de „datoria comună” sau alte socoteli comune, dorind să continue în ritmul actual. Împrumuturile propuse de Austria, Olanda, Suedia și Danemarca ar fi doar pe o perioadă de 2 ani și ulterior statele ar trebui supravegheate să adopte reforme dictate de entități străine, informează ilfattoquotidiano.it.

Vrem să fim solidari cu statele lovite dur de criză, dar precizăm că strada corectă sunt împrumuturile și nu contribuțiile”, a spus cancelarul austriac Sebastian Kurz despre planul propus pentru salvarea Uniunii Europene din criză, potrivit ilfattoquotidiano.it.

Vocile din Austria și celelalte trei state sunt complet împotriva țărilor cele mai afectate de pandemie, cum ar fi Italia, Spania și Franța. Ministrul Austriei pentru Afaceri Europene a declarat: „Se spune că ajutoarele trebuie să meargă la cel care au fost afectați cel mai mult. Un lucru e oricum sigur, banii care acum se duc la Italia, Spania sau Franța sunt folosiți pentru a trece de criză. Și trebuie să fie restituiți”.

Încă de la începutul discuțiilor și negocierilor, aceste 4 state au fost împotriva proiectelor propuse de Italia sau Franța. Italia nu vrea să audă de niciun împrumut, refuzând totodată și ajutorul din MES, iar Franța caută un program care să înlocuiască eurobond. Soluția poate fi Recovery fund, deși programul propus de Franța și Germania nu satisface Italia, iar Giuseppe Conte a spus că este doar începutul negocierilor.

Ideea de eurobond-uri a picat imediat după ce Germania și-a exprimat refuzul ferm de a se implica în așa ceva. Partidul condus de Angela Merkel și, în același timp, Guvernul condus tot de ea au făcut imposibilă orice discuție despre eurobond-uri.

Săptămâna aceasta, cel mai probabil miercuri, ar trebui să avem prima propunere a Eurogrupului. Între timp, Uniunea Europeană a pus la dispoziția statelor membre peste 500 de miliarde de Euro, bani care pot fi accesați prin programele SURE, BEI și MES. Dar surprinzător, niciun stat european nu s-a grăbit pentru aceste finanțări care sunt în realitate împrumuturi.

Italia și Spania, țările cele mai afectate de pandemia coronavirus, riscă cel mai mult în această perioadă și își vor crește exagerat de mult datoriile publice dacă UE nu vine cu o soluție prin care să se evite împrumuturile. La începutul negocerilor, când pandemia a început în martie, Italia insista foarte mult pentru eurobond-uri și părea să aibă o alianță cu Franța și Spania, în principal. După ce Germania și-a exprimat refuzul clar și a trecut în opoziție, Italia a redus tonul vocii, lăsând negocierile să aibă loc între francezi și germani.

Este greu de anticipat ce va face Italia dacă nu va primi un instrument financiar care să-i satisfacă dorințele – cât mai mulți bani fără condiții și fără să crească datoria publică a țării. Dar cert e că în peninsulă se înmulțesc vocile împotriva țărilor nordice.

Ministrul italian pentru Afaceri Europene a spus, referitor la planul celor 4 state nordice: „O recesiune atât de dură necesită propuneri ambițioase și inovative precum Recovery Fund. În risc sunt întreaga piață și beneficiile acesteia pentru toți europenii. Documentul țărilor „frugale” este defensiv și impropriu. Comisia Europeană are nevoie de mai mult curaj pe 27 mai”, potrivit repubblica.it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *