Skip to content
Societate

”Diversiunea” privind clasarea dosarului 10 august. Radu Tudor: În privința violențelor, ancheta continuă, e pe rol la Parchet

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și jurnalistul Radu Tudor susține că ieșirea publică a lui Klaus Iohannis, prin care le-a cerut miniștrilor de Interne și de Justiție să explice cum a fost posibilă clasarea dosarului 10 august, arată că „președintele nu vrea să rămână mai prejos în fața USR-ului”, aceasta fiind doar o „bătălie de mesaje” între cele două partide din coaliția de guvernare. De asemenea, ziaristul spune că ”este și o mare diversiune în privința clasării” dosarului, pentru că în cazul violențelor ancheta continuă într-o cauză disjunsă. În plus, Radu Tudor remarcă faptul că partidele coaliției de guvernare critică decizii ale instanțelor de judecată, în condițiile în care, atunci când o făcea PSD, ”era o mare dramă a democrației românești”.

”Ani de zile, PSD a fost condamnat, criticat și huiduit în piețele publice pentru faptul că intervenea public în  privința dosarelor sau în privința sentințelor justiției. Înțeleg că viziunea și retorica acestei coaliții și a președintelui Klaus Iohannis s-a schimbat radical. Acum nu mai e o problemă să critici, să ataci sau să ceri revizuirea unei sentințe definitive ale instanței. Credeam că justiția e una singură pentru toți și că astfel de hotărâri definitive nu mai pot fi puse în discuție și nu mai pot fi atacate politic. Înțeleg că atunci când o făcea PSD era o mare dramă a democrației românești, acum dacă o fac adversarii politici ai PSD e un lucru binevenit. Pe de altă parte, cred că e și o mare diversiune în privința clasării dosarului 10 August. Știm cu toții că, în privința violențelor care au creau cele mai mari nemulțumiri și cele mai mari tensiuni, ancheta continuă. Este un dosar pe rol la Parchet și sunt mai multe persoane vizate în legătură cu acele violențe.

Dacă esența acelor dispute din data de 10 August 2018 încă sunt pe rolul instanței, noi despre ce clasare vorbim? Evident că au fost mai multe cauze disjunse, dar s-a creat o emoție falsă în societatea românească pe baza unor premise inventate cum că nimeni nu mai răspunde pentru violențele de atunci și cred că este absolut necesar ca cei care au încălcat legea în 10 august să răspundă, indiferent de ce parte a baricadei au fost. Nu cred, însă, că factorul politic este cel care trebuie să pună presiune asupra judecătorilor, asupra justiției, asupra unor hotărâri definitive pe care ministrul Justiției, care este o persoană cu rol administrativ, care nu are legătură cu hotărârile judecătorilor, cu ceea ce decid instanțele, el nu poate interveni ca factor administrativ în privința soluțiilor date de judecători. Cred că cine nu a înțeles lucrul acesta nu a înțeles cum funcționează democrația.

Cred că este o luptă pentru întâietatea mesajelor. Dacă USR-ul este cel care, într-un fel sau altul, a preluat mesajul radical de răzbunare după 10 August, președintele Klaus Iohannis, care este liderul formal și informal al PNL, nu vrea să rămână mai prejos, nu vrea să creeze un dezavantaj PNL-ului pe această tema, pe acest dosar care rămâne unul destul de sensibil. În 10 August 2018, cineva ne-a dat senzația că Mineriadele se pot repeta și că mai multe instituții ale statului pot derapa grav de la democrație și că există indivizi din societate care pot crea în mod intenționat conflicte cu forțele de ordine până la o destabilizare extrem de îngrijorătoare.

Președintele cred că transmite un mesaj în paralel, într-un soi de competiție politică cu USR-ul, asta și pentru faptul că președintele și-a asumat de fiecare dată niște bătălii pe care PNL nu a fost în stare să le ducă, bătălii de mesaje, de comunicare și de conturarea unui profil politic mai solid pe scena politică românească. USR-ul reușește de fiecare dată să ia fața PNL-ului în privința modului în care se raportează la principalele teme de pe agenda publică”, spune jurnalistul.

De asemenea, Radu Tudor susține că ministrul de Interne, Lucian Bode, nu ar trebui să se implice în dosarul 10 August, pentru „asta ne-ar duce în cu totul altă epocă decât cea democratică de astăzi”.

„O fi uitat președintele că fostul ministru de Interne al PNL, Marcel Vela, a dispus niște măsuri în momentul în care a devenit ministru acum 2 ani și că o parte dintre responsabilii Jandarmeriei de atunci au fost schimbați din funcții, au fost anchetați. Ori cineva uită tot ce s-a întâmplat în această perioadă, ori în mod intenționat se creează senzația că nimeni nu a răspuns. Foștii șefi ai Jandarmeriei de atunci au fost schimbați din funcție, iar unii dintre ei au plecat definitiv și din ministerul de Interne, așadar, măsuri administrative s-au luat, bănuiesc că nu se dorește ca ministrul de Interne să intervină asupra unei hotărâri judecătorești definitive, pentru că asta ne-ar duce în cu totul altă epocă decât cea democratică de astăzi”, spune analistul.

Jurnalistul a mai spus că insistarea asupra dosarului 10 August va duce la „ruperea în două a scenei politice românești”, așa cum s-a întâmplat și cu Mineriadele din 1990 și 1991.

„Nu cred că această situație va genera un scandal în coaliție, pentru că PNL-ul și USR-ul sunt de aceeași parte a baricadei, luptă împotriva unei hotărâri definitive a instanței, ignoră în mod intenționat faptul că există un dosar pe rol în privința persoanelor care au săvârșit violențe în seara de 10 august, și doresc permanetizarea și rostogolirea acestui subiect ca un vârf în bătălia cu PSD, cu adversarii politici, cu cei care au avut atunci o implicare în 2018. Este mai degrabă un laitmotiv, o nouă mineriadă care va continua să rupă în două scena politică românească, așa cum s-a întâmplat cu mineriadele din iunie 1990, din septembrie 19991 și care au dus și la scindarea de partide și la rupturi foarte, foarte dure între personalități și formațiuni politice.

Sunt pesimist, pentru că văd că anumite persoane din statul român, în loc să încerce să depășească momentele foarte tensionate și să lase justiția să își facă treaba ei, cu mecanismele ei, intervin de fiecare dată politic și încearcă să schimbe cursul unor dosare și al unor decizii. Cred că, din acest punct de vedere, nu e sănătos pentru că exemplele pe care ni le-au dat alți președinți în trecut, și Ion Iliescu, și Traian Băsescu, au fost unele absolut nefaste. Noi ar trebui să evoluăm, nu să involuăm, ar trebui să mergem înainte și nu înapoi, inspirându-ne de la cei care nu au rezistat tentației de a da comenzi politice în privința dosarului Revoluției, dosarului Mineriadelor ș.a.m.d”, a conchis Radu Tudor.

Președintele Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să „explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat”.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris Iohannis pe Facebook.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *