Skip to content
Politică

Dmitri Rogozin, trimisul lui Putin în Transnistria, amenință Republica Moldova

intercepts.defensenews.com

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a reacţionat vineri, 21 iulie, faţă de declaraţia adoptată de parlamentarii moldoveni, care au cerut finalizarea retragerii trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, denunţând o încălcare a suveranităţii R. Moldova. Însă, vicepremierul rus le-a amintit moldovenilor de războiul ruso-georgian din 2008, care a început după o încercare a Georgiei de a înlătura trupele ruse din regiunea separatistă Osetia de Sud.

”Apropo, atunci când georgienii i-au atacat pe civilii şi pacificatorii ruşi din Osetia de Sud, parlamentarii au cerut retragerea trupelor Federaţiei Ruse. Toţi ţin minte cum s-a terminat această situaţie”, a menţionat vicepremierul rus într-un mesaj postat vineri în jurul orelor 16.00 pe pagina sa de Facebook. De asemenea, acesta a ataşat postării şi o ştire din urmă cu zece ani a agenţiei Ria Novosti, care titrează: ”Georgia dezbate problema modificării statutului de pacificare în Abhazia”.

Dmitri Rogozin a făcut trimitere la un articol al declaraţiei adoptate de către parlamentarii moldoveni, într-o şedinţă boicotată de către socialişti şi care a coincis cu vizita premierului român Mihai Tudose la Chişinău, informează News.ro.

Portofoliul de vicepremier al lui Dmitri Rogozin include controlul complexului militar-industrial al Rusiei. În trecut, acesta a fost reprezentantul oficial al Rusiei la sediul central al NATO din Bruxelles. Printre prerogativele sale oficiale se numără și cea de reprezentant permanent al președintelui rus Vladimir Putin în Transnistria. Rogozin este unul dintre primii 7 oficiali ruși care au fost supuși sancțiunilor de către SUA imediat după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. El a luptat în Transnistria în 1992 și conform Wikipedia este cunoscut prin următoarea declarație făcută în cartea sa ”Dușmanul poporului”, publicată în 2008:

„Detașamentele înarmate de fasciști români și moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detașamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară și voluntari.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *