Skip to content
Externe

Dmitro Kuleba solicită crearea unui tribunal special care să investigheze ”crima de agresiune” a Rusiei în Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a solicitat, joi, înfiinţarea unui tribunal special ”pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”, care să aducă la răspundere ”leadershipul militar şi politic de vârf” al Rusiei, relatează CNN.

”Împreună cu alte ţări, organizaţii şi instituţii, vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a obţine dreptate pentru miile de victime nevinovate ale acestei crime şi nu vom avea linişte până când vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a declarant Dmitro Kuleba în discursul său către un conferinţă internaţională de la Haga privind crimele comise în Ucraina.

Deşi sistemul internaţional de justiţie penală este suficient de echipat pentru a investiga crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de genocid, instituţiile disponibile se confruntă cu dificultăţi juridice în investigarea crimei de agresiune împotriva Ucrainei, a mai spus el.

Kuleba a adăugat că ”este necesar să se creeze un Tribunal Special capabil să tragă la răspundere leadershipul rus pentru acest tip de crimă”.

”În absenţa instrumentelor adecvate care să permită să se facă dreptate, ne vom întoarce la începuturile justiţiei penale internaţionale pentru a le crea”, a subliniat Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene a precizat că iniţiativa de a crea un Tribunal Special a fost deja susţinută de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a OSCE şi Seimasul (Parlamentul) Republicii Lituaniene.

Iniţiativa de a crea un Tribunal Special nu are scopul de a ”înlocui sau slăbi eforturile importante ale Curţii Penale Internaţionale şi ale altor instanţe şi tribunale internaţionale”, ci mai degrabă să le ”suplimenteze”, a continuat el.

Mandatul Tribunei ad-hoc va fi investigarea şi urmărirea penală a crimelor de agresiune împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie, vizând toate persoanele – inclusiv şefii de stat şi oficialii, a detaliat Kuleba.

”Justiţia este necesară şi pentru comunitatea internaţională în ansamblu pentru a pedepsi această încălcare a dreptului international, care este cea mai gravă încălcare de la cel de-al Doilea Război Mondial. Trebuie să punem capăt impunităţii şi să lăsăm generaţiilor viitoare o lume în care statul de drept este întotdeauna suprem”, a conchis ministrul ucrainean de Externe.

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra, care prezidează conferinţa, a făcut reiterat declaraţiile lui Kuleba, spunând că un tribunal special va umple un ”vid” legal pentru a-i urmări penal pe autorii crimelor de război comise în Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *