Skip to content
Politică

DNA a dat iama-n Primăria Sectorului 1. Oamenii lui Tudorache susțin că nu știu nimic EXCLUSIV DOCUMENT

psness.ro + glsa.ro

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dat iama în Primăria Sectorului 1. În schimb, oamenii edilului Dan Tudorache susțin că nu știu nimic despre acest lucru.

Miercuri, 7 martie 2018, site-ul Curentul.info a publicat AICI un articol pe surse, în care a scris că Alin Vieru (directorul ADP S1), Alin-Nicolae Stoian (inspector de specialitate la Serviciul Tehnic al primăriei) și Anca-Maria Gagu (șefa Serviciului Juridic din ADP Sector 1) ar fi fost inculpați de către DNA într-un dosar centrat pe pretinse fapte de luare de mită.

În aceeași zi, redacția PSnews.ro a trimis două solicitări în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public: una la primăria PSD-istului Daniel Tudorache, iar cealaltă la parchetul Codruței Kovesi. Luni, 12 martie, au venit ambele răspunsuri: primăria a răspuns că nu știe nimic, în timp ce DNA ne-a trimis comunicatul pe care l-a publicat și pe site-ul propriu, în care confirmă informațiile celor de la Curentul.info, precizând că unul dintre cei trei inculpați (Alin Stoian) a recunoscut acuzațiile și a fost de acord să primească pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

Iată mai întâi solicitarea noastră, trimisă Primăriei Sectorului 1 (textul este același în solicitarea adresată DNA):

„Prin prezenta, în baza Legii nr. 544/2001, vă solicităm să ne precizați dacă sunt adevărate informațiile prezentate de site-ul Curentul.info (în acest articol: https://www.curentul.info/dezvaluiri/surse-directorul- general-al- adp-sector- 1-inculpat- pentru- luare-de- mita-iubi- si-inca- 4-subalterni- sunt-suspecti/) cu privire la acțiunea DNA de la Primăria Sectorului 1. În caz de confirmare, vă rugăm să ne comunicați numele persoanelor care au primit calitatea de suspecți ori inculpați, precum și acuzațiile care le sunt aduse”.

Apoi răspunsul PS1:

„Primăria Sectorului 1 nu deține informațiile solicitate de dvs. referitoare la conținutul articolului publicat pe site-ul www.curentul.info. Precizăm faptul că Direcția Națională Anticorupție (DNA) informează instituția doar în situația în care se decid măsuri preventive prin care unor angajați le este interzisă sau restrânsă exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Și comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 

VIERU ALIN, director general al Administrației Domeniului Public (A.D.P.) Sector 1 București, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, 

GAGU ANCA-MARIA, șef al Serviciului Juridic din cadrul A.D.P. Sector 1 București și CHIRVASĂ VIOREL-DANIEL, consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 1 București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada iunie-iulie 2017, inculpatul Vieru Alin, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul subordonatului său Stoian Alin-Nicolae, inspector de specialitate în cadrul Serviciul Tehnic, a pretins de la reprezentantul unei asocieri de firme (martor în cauză) plata unui procentaj de 10% (în total 1.804.800 lei) din valoarea unui contract de prestări servicii în favoarea beneficiarului A.D.P. sector 1.
Banii respectivi au fost pretinși de inculpat în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu ce vizau derularea în bune condiții a contractului respectiv. 
Ulterior, în baza acestei înțelegeri, Stoian Alin-Nicolae a primit de la martor, pentru directorul general al A.D.P. Sector 1 București, sumele de 13.600 lei respectiv 6.800 lei, reprezentând mita „corespunzătoare” pentru lunile aprilie-iulie 2017, din care și-a însușit cea de-a doua tranșă.
Deoarece, suma de 13.600 lei reprezenta doar cca. 1/5 din suma pretinsă lunar, inculpatul Vieru Alin i-a spus lui Stoian Alin-Nicolae să remită banii respectivi, fără nicio explicație, consilierului local Chirvasă Viorel-Daniel.
Fiind audiați, în prezentul dosar, inculpații Gagu Anca-Maria și Chirvasă Viorel-Daniel cu intenție, au făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebați, în contradicție vădită cu aspectele care rezultau din probatoriul cauzei.
Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu Stoian Alin-Nicolae un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În prezența apărătorului ales, Stoian Alin-Nicolae a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *