Skip to content
Politică

DNA bagă băţul printre gratiile unui fost baron local. Cea mai recentă lovitură primită de la procurori

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) bagă băţul printre gratiile unui fost baron local. Cea mai recentă lovitură primită de la procurori de către politicianul aflat deja în puşcărie.

Potrivit unui comunicat publicat joi, DNA l-a trimis în judecată pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (condamnat deja la închisoare cu executare în alt dosar), acuzându-l de conflict de interese şi abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, ambele presupuse infracţiuni fiind în formă continuată.

În aceeaşi speţă, procurorii DNA au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe Alina Daniela Rusu (fost director economic în CJ Brăila), învinuită de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada 28 martie 2006 – 08 martie 2012, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, a îndeplinit mai multe acte care au condus la obținerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din Municipiul Brăila, constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum și darea în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autoturism.

Modalitatea în care inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a acordat sumele respective de bani a fost prin implicarea sa directă în adoptarea hotărârilor și a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive și Consiliul Județean Brăila, prin care acestea au obținut finanțare de la bugetul Consiliului Județean Brăila.

Totodată, în aceeași perioadă, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a fost acționarul majoritar al unei societăți comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăți, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective și membru fondator la cel de-al doilea. În acest fel, inculpatul a beneficiat indirect, prin intermediul celor două cluburi sportive, de foloase patrimoniale necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei pentru societatea la care este acționar majoritar și în mod direct de foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral.

În perioada 01 februarie 2008 – 15 decembrie 2010, inculpata Rusu Alina Daniela, în calitate de director economic al Consiliului Județean Brăila, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a aprobat finanțarea celor două cluburi sportive din municipiul Brăila cu suma totală de 5.242.362 lei, fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale Consiliului Județean Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi”, se mai arată în comunicatul DNA.

Consiliul Județean Brăila s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.242.362 lei. În cauză, procurorii au pus sechestru asigurător pe diverse bunuri mobile și imobile ale lui Bunea Stancu.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea, cu propunerea de a fi menținut sechestrul dispus. Anchetatorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *