Skip to content
Politică

DNA detonează guvernarea Boc-PSD: dosar pentru împrumutul FMI 2009

exclusivnews.ro

Direcția Națională Anticorupție (DNA) detonează guvernarea PDL-PSD din 2008-2009, condusă de către premierul momentului, Emil Boc: procurorii au deschis dosar penal pentru împrumutul pe care statul român l-a contractat de la Fondul Monetar Internațional (FMI) în primăvara anului 2009.

DNA a constituit un dosar penal referitor la împrumutul pe care ţara noastră l-a luat de la instituţiile internaţionale în anul 2009, potrivit unui răspuns al parchetului Codruței Kovesi remis unei sesizări făcute în luna august de către o persoană fizică.

Scrisoarea DNA, obţinută de ziarul Bursa, precizează: „Urmare adresei dumneavoastră din data de 17.10.2016, prin care solicitaţi comunicarea unor date cu privire la plângerea depusă la data de 16.08.2016, vă comunicăm că numărul de dosar penal sub care a fost înregistrată aceasta este 664/P/2016, lucrarea fiind repartizată unui procuror din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”.

Reprezentanţii DNA au explicat că un dosar penal se constituie în urma unor verificări preliminarii care urmăresc să constate dacă faptele reclamate sunt suficiente pentru a fi întocmit dosar penal la Direcția Națională Anticorupție.

Conform surselor cotidianului citat, la DNA au fost depuse 270 de sesizări pe această speţă. Ele urmăresc investigarea împrejurărilor în care România a încheiat acordurile cu creditorii externi, respectiv Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană (CE), Banca Mondială (BM) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), precum şi a modului în care au fost folosite împrumuturile de la aceste instituţii, în condiţiile în care, în alte state europene au fost lansate investigaţii, inclusiv de natură penală împotriva conducerii băncilor centrale.

Reclamanţii cer dispunerea începerii urmăririi penale pentru infracţiunile de abuz în serviciu, conflict de interese şi constituire a unui grup infracţional organizat. Petenţii mai solicită DNA să aibă în vedere, în această speţă, prevederile legii privind siguranţa naţională a României.

Sesizarea precizează: „Apreciez că persoanele responsabile de săvârşirea infracţiunilor semnalate sunt persoanele care au reprezentat Statul Român şi instituţiile publice implicate în perioada 2009-2013, respectiv, Traian Băsescu, Emil Boc, Mugur Isărescu, Lucian Croitoru (consilier pe probleme de politică monetară în cadrul BNR), precum şi orice alte persoane care vor fi identificate în cursul cercetărilor”.

Citiți mai multe AICI.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *