Skip to content
Politică

DNA face valuri cu Tăriceanu. Beciu: Aş vrea să fac un denunţ. Atanasiu: Nu prea cred în vise! EXCLUSIV

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face valuri odată cu audierea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Redacţia PSnews.ro a obţinut reacţii atât de la vârful ALDE, cât şi din conducerea PNL.

CITIŢI ŞI: UPDATE Avocatul lui Truică atrage atenția în cazul Tăriceanu: E mai bine să nu se pripească nimeni!/ Tăriceanu a ajuns la DNA

Astfel, vicepreşedintele ALDE Cătălin Beciu a apreciat că această mutare a DNA este „foarte bine sincronizată cu campania electorală”.

La insistenţele noastre, fostul secretar de stat pentru IMM-uri a declarat: „V-am spus exact ce era de spus. Ne cunoaştem acum de ceva timp – ştiu că nu e nevoie să vă descriu prea mult. Cred că aţi înţeles ce voiam să spun. O puteţi simplifica dumneavoastră, dacă vreţi să fie pe interesul tuturor. Unii o să înţeleagă, unii nu; e OK – nu vă poate citi toată planeta”.

Întrebat dacă sunt justificate ipotezele potrivit cărora lui Tăriceanu i se arată pisica (acesta putând, mai târziu, fi chemat ca suspect ori chiar în calitate de inculpat), Cătălin Beciu a răspuns: „Eu nu ştiu cum ar putea să fie suspect sau inculpat într-un caz legat de oameni pe care îi detestă, pentru că n-are nici cea mai măruntă simpatie pentru niciunul dintre cei implicaţi; ba din contră. Şi atunci, am garanţia că nu are şi nu poate avea nicio legătură cu povestea asta. Însă repet: este foarte bine sincronizată cu campania electorală. Trebuie să ne obişnuim cu chestia asta. Oricât de inventiv aş fi, nu-mi trece prin cap absolut deloc vreo speţă care să poată avea legătură cu domnul Tăriceanu – vă spun foarte cinstit. Nici firea mea artistică, nici inventivitatea mea aproape proverbială în cartierul meu nu m-ar putea face să bănuiesc vreo speţă în care cineva cu reputaţia dumnealui, un om care are tot ce-i trebuie şi aşa mai departe să fie legat de vreo poveste de-asta. Nu se poate întâmpla una ca asta. Dacă s-ar fi întâmplat, s-ar fi întâmplat până acum. Gândiţi-vă că şi ei şi-ar fi dorit să fie mai eficienţi. Oamenilor nu le plac coincidenţele atât de mult. Adică le plac o dată, de două ori, de trei ori… Ceea ce înseamnă că, dacă ar fi putut găsi ceva consistent, probabil că ar fi apărut în piaţă informaţia asta până acum. Asta e soluţie de avarie”.

De asemenea, Cătălin Beciu a criticat apariţia „pe surse” în presă a informaţiei că Tăriceanu urma să vină la DNA.

„Câtă vreme se întâmplă asta de ani de zile, pe cine să mai surprindă? Apar şi stenograme, apar de toate. Ca-n orice ţară aflată la margine de imperiu. Oricum: democraţia a murit. Am scris tot ce aveam de scris în legătură cu subiectul ăsta pe Facebook. Sentimentul meu e că ne-am bătut degeaba prin pieţele astea în ultimii 25 de ani”, a comentat fostul guvernant.

În încheiere, simpla urare de „weekend frumos” din partea reporterului PSnews.ro a constituit un prilej pentru Cătălin Beciu de a face noi comentarii pe marginea contextului actual, inclusiv unele vizându-l pe deputatul Sebastian Ghiţă, anchetat în diverse dosare DNA.

„Vă mulţumesc mult. Acum, să ştiţi că urarea potrivită este: «Vă doresc un weekend în libertate». Ştiţi, eu sunt la ALDE şi noi, ăştia din ALDE, suntem cu toţii în vizor. Nu există urări mai potrivite. Am probleme şi cu adresa de mail: mă sună cineva să mă întrebe care este adresa mea de mail, le spun că ea conţine numele meu, apoi mă-ntreabă: «Legat?», iar eu le răspund: «Nu legat; împreună. Fără pauze; asta cu ‘legat’ – Doamne, fereşte!» Suntem cei mai mulţi dintre noi în aceeaşi situaţie în care este şi domnul Tăriceanu: nu avem niciun fel de fisură în trecut, nu avem nici cea mai mică problemă, dar asta nu înseamnă că nu putem pica cloşcă în orice moment, să fim chemaţi ca martori. Păi, la mine, în Ploieşti, de exemplu, au fost foarte multe infracţiuni. Eu pot fi citat oricând în legătură cu Ghiţă Sebi, pentru că am stat cu el în bloc când era copil, ceea ce înseamnă mult. Adică e posibil, de pildă, să fi fost martor la evoluţia lui şi ar fi trebuit să-mi dau seama că va evolua în direcţia asta şi că se vor întâmpla lucrurile astea chiar de acum 30 de ani! Pe calea asta, aş vrea să fac un denunţ: când s-a întâmplat chestia asta şi când a mai venit pe la noi prin casă, era şi mama de faţă. Deci ar trebui chemată şi ea la toată treaba asta. Tatăl meu a avut noroc că lucra în străinătate: nu a fost de faţă, dar asta nu înseamnă că nu-l putem chema şi pe el, pentru mai multă siguranţă”, a încheiat Beciu.

De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a avut o perspectivă total diferită.

„Nu mi se pare nicicum (chemarea lui Tăriceanu la DNA – n.r.). E normală”, a declarat senatorul pentru PSnews.ro.

De asemenea, fostul ministru al Apărării a ţinut să dezavueze speculaţiile legate de intenţia DNA faţă de Călin Popescu-Tăriceanu.

„Nu prea cred în vise, semne şi alte vrăjitorii. Ceea ce se întâmplă zilnic (de exemplu, că-ţi trece autobuzul prin faţă) sau că te cheamă la DNA n-are nicio legătură cu candidaturile. Am citit multe romane poliţiste, dar eu zic să renunţăm să le vedem pe toate într-o mare conspiraţie”, a punctat Atanasiu.

Solicitat să comenteze recentele acţiuni ale DNA (urmăriri penale, reţineri etc.) întreprinse înainte de campania electorală pentru alegerile locale, Teodor Atanasiu a afirmat: „Eu înţeleg că justiţia română a început să-şi facă datoria (cam târziu, după o pauză de vreo 15 ani, dar a început să-şi facă datoria), c-au început să cheme oameni, să-i cerceteze, sunt nevinovaţi oamenii respectivi până la o sentinţă defavorabilă şi normal că, în momentul cercetărilor, trebuie să-i mai şi chemi, să-i întrebi una-alta. Important nu e pe cine cheamă DNA-ul (cum e spectacolul în România), ci cine este condamnat de instanţele de judecată din România. Ăia sunt puţini, nu sunt mulţi”.

În acelaşi timp, liderul PNL a atras atenţia că evenimentul de vineri nu ar trebui privit ca pe o lovitură dată de DNA împotriva ALDE.

„E o puzderie de oameni politici chemaţi pe la DNA, din toate partidele, şi ar fi culmea să fie lovită doar ALDE! Nu e vorba despre aşa ceva”, a spus Atanasiu.

La insistenţele noastre, legate de recentele critici ale lui Călin Popescu-Tăriceanu şi a altor membri ALDE faţă de DNA, Teodor Atanasiu a reacţionat în aceeaşi cheie: „Acuma, vreau să vă spun că nu de-aia l-a chemat. L-a chemat pe un dosar precis, nu pe atitudine. Dacă era pe atitudine, era proces şi era alt dosar. Deci eu cred că n-are nicio legătură viaţa politică a domnului Tăriceanu cu postura de martor într-un dosar”.

În încheiere, întrebat dacă îşi menţine ideea conform căreia ALDE este un „tomberon politic”, Teodor Atanasiu a răspuns: „A fost creat ca un tomberon politic, pentru ca toţi care pleacă din partidele din partea cărora au fost votaţi de către cetăţeni să se ducă să întărească PSD-ul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *