Skip to content
Societate

DNA: Fost consilier al ministrului Transporturilor, șpăgi de peste 2 milioane de euro pentru deblocarea unor plăţi

realitatea.net

Un fost consilier al ministrului Transporturilor a fost plasat sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au făcut ancheta împreună cu OLAF şi Eurojust. În dosar se vorbeşte despre comisioane de peste 2 milioane de euro pentru deblocarea unor plăţi datorate de stat unei companii pentru pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată.

Procurorii  DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Szechely Mihaela Vasilica, consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani.

De asemenea, a fost plsat sub control judiciar soţul acesteia, asociat în cadrul firmei Team Delta Proiect pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani şi Mocanu Alexandra, administrator al firmei TEAM DELTA PROIECT, pentru săvârşirea infracţiunii de  spălare de bani.

În aceeaşi cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana juridică Team Delta Proiect, pentru săvârşirea infracţiunii de  spălare de bani.

”Prezenta cauză are ca obiect împrejurările şi destinaţia unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate  în schimbul deblocării unor plăţi datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta Bucureşti – Constanţa, fiind finanţate în proporţie de 75 % din fonduri europene şi 25 % din bugetul de stat. În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăţi restante la nivelul lunii mai 2012”, a anunțat, luni, DNA, într-un comunicat de presă.

În ordonanţele procurorilor de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cursul anului 2012,  în exercitarea atribuţiilor de consilier al ministrului Transporturilor, inculpata Szechely Mihaela Vasilica a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcţii, iar în perioada 2012 –2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect  pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.

În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenţei pe care o are asupra funcţionarilor din Ministerul Transporturilor (influenţă rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului transporturilor), îi va determina  să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA  banii datoraţi companiei.

O parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanţă, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.

”Ceilalţi doi coinculpaţi au participat la activităţile infracţionale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale a intermediat discuţiile dintre consilier şi reprezentantul companiei de construcţii, cu privire la condiţiile şi la modul de plată a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei TEAM DELTA PROIECT (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârşirea unei infracţiuni”, au mai transmis procurorii DNA, scrie news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *