Skip to content
Opinii & Analize

DNA foutu

" "

Să renunțăm la eufemisme! Când te judeci șapte ani și ai fost achitat după ce ai fost acuzat de corupție, distrus profesional, umplut de rahat social se cheamă că ți-a fost “fucked up” viața. Nu o cunosc pe judecătoarea Bârsan, aparițiile ei în public mi-au părut la vremea respectivă, când a fost pusă sub acuzare, cam prețioase. Soțul doamnei, vizat și el în dosarul DNA, dar nepus sub acuzare, este în primul rând o somitate în domeniul juridic. Ca o ironie a sorții, mare parte a procurorilor DNA promovați după 2013 au terminate facultăți la “Ecologică” sau “Spiru Haret”. N-ar fi trecut clasa la Bârsan niciodată. Dar în Românica lui Portocală băieții și fetele școliți la particulare obscure fac mai nou politica anticorupție a țării. Generația anilor ‘95- ‘96 a absolvenților de drept de la Cluj, București și Iași nu mai are loc la vârful magistraturii.

Lui Tiberiu Nițu, fostul procuror general, un personaj cam insipid, ce-i drept (asta încă nu e o infracțiune), i-a fost belit destinul după o poveste demnă de cascadorii râsului. Acuzat că a furat benzină, terminat ca un hoț de rând, Procurorul General al Republicii a fost achitat și el recent. Mă așteptam ca succesorul lui taica Lăzărică să tresară de indignare: dacă Nițu a căzut așa de ușor, pe tăticuțul de la Alba ar trebui să îl treacă sudorile. Și știți de ce? Pentru că, odată precedentul întâmplat, odată ce am belit atât de ușor un șef al Procuraturii, pentru o presupusă infracțiune penibilă, urmată de o achitare zgomotoasă o nouă execuție la vârful PG sau la DNA nu va mai emoționa pe nimeni.

Unii din politică, mass media și Justitie s-au amuzat, dar, dacă “statul de drepț” i-ar fi executat pe un astfel de rechizitoriu gen rețeta Nițu, ei și-ar fi dat foc în piața publică, de revoltă. Cine îi plătește lui Nițu cariera distrusă, anii pierduți “in limbo”, în uitarea și incertitudinea unui proces de corupție penibil care a durat trei ani? Nițu, familia Bârsan au pierdut cariera muncită într-o viață, au pierdut probabil sănătate și bani. Au fost oameni puternici, iar noi, în ipocrizia noastră funciară (noi, cei simpli), nu vrem și nu putem să acceptăm Nedreptatea și Abuzul atunci când ele li se întâmplă celor de la vârf, șefilor. „Lasă, că au meritat ei, au făcut ei ceva, cândva, să nu le plângem de milă! Să se bucure că nu au intrat la pușcărie! Au bani, dă-i dracului, niște împuțiți!” Sute de mii de români gândesc astfel.

Eu vă zic așa: dacă oamenii puternici și cu funcții în Stat pot fi executați atât de ușor, pe tot felul de rahaturi, fără probe, cu procurori proști de bubuie care visează infracțiuni, fac proză de clasa a patra în rechizitorii, confundă filmele americane de serie B cu investigațiile, atunci vă spun sincer că oricând, oricine, cu mic, cu mare o putem sfecli. Da, intrăm la bulău în serie. Pe corupție sau pe infracțiuni de drept comun.

„Mie nu o să mi se întâmple așa ceva! Eu nu fac nimic special, am o viață banală, ce să aibă cu mine? Eu lucrez ca șofer, mă duc pe șantier, mă duc la birou. Scriu, predau, sunt manager de firmă”. Da, dar fiecare dintre voi conduceți mașini, puteți face accidente, puteți greși sau nu o factură, puteți înșela la cântar sau nu, ori monta o schelă mai bine sau mai rău. Fiecare vă doriți sa fiți tratați corect și profesionist dacă intrați în coliziune cu Legea, să nu fiți executați de procurori pentru că au avut impresia că ați făcut ceva. Sau pentru că sunt proști sau ticăloși și au nevoie de dosare penale ca să dea bine la statistica de final de an. Să își ia prime și avansări în funcții și carieră.

Cum-necum, anii furați de procurorii DNA, așa cum spunea judecătoarea Bârsan, trebuie să ne readucă în minte o chestiune banală. dar tragică deopotrivă: “omule, oricine ești, ai o singură viață”. Și nu cred că îți dorești pentru niciun semen de-al tău să îi fie “fucked up” viața din cauza unui cretin sau ticălos.

Există cineva de la DNA care poate răspunde  la următoarea dilemă filosofică: cum repari un destin “foutu”? Cum se plătește moral și penal “paraditul la cetățean”?

Și încă ceva, pentru câțiva procuroriiDNA extrem de “bisericoși”: scoateți icoanele din birourile unde vă bateți joc de Lege, luați-le de pe pereți! Vă bateți joc de simboluri pe care sunteți prea prosti să le înțelegeți și să le interiorizati.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *