Skip to content
Politică

DNA îi dă încă o lovitură unui baron PSD, într-un dosar cu ramificaţii tragice

Direcţia Naţională Anticorupţie îi dă încă o lovitură unui baron PSD, într-un dosar cu ramificaţii tragice.

Astfel, Nicuşor Constantinescu (preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa) a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat emis, luni, de către DNA. Speţa se referă la elicopterul SMURD prăbuşit, în decembrie, în lacul Siutghiol.

Dosarul (care va ajunge pe masa Tribunalului Constanţa) are în vedere că în 2011, într-un proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, CJ Constanța, prin Nicușor Daniel Constantinescu, a achiziționat un elicopter în scopul eficientizării activității de salvare în cazul situațiilor de urgență din zona de graniță (județul Constanța, România și Districtul Dobrich, Bulgaria).

„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» și «Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență), a elicopterului respectiv.

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a pus la dispoziția persoanei juridice elicopterul achiziționat din fonduri publice, deși firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea nerambursabilă și a fost achiziționat elicopterul. Prin această acțiune, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcți ai investiției, precum și destinația aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Județului Constanța, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreținere și operare a elicopterului.

Până în acest moment, Consiliul Județean Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, detaliază DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *