Skip to content
Politică

DNA, lovitură pentru PSD: primar trimis în judecată

huff.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Braşov au trimis în judecată unul din primarii Partidului Social Democrat (PSD). Este vorba despre primarul orașului Ghimbav.

Concret, DNA Brașov a trimis în judecată în stare de arest la domiciliu, pe Dorel Toma, primarul oraşului Ghimbav, judeţul Braşov, la data faptei şi în prezent, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi Ana Alina Geogean, contabil şef al Primăriei Ghimbav, la data faptelor şi în prezent, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi luare de mită în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă de marţi al DNA, potrivit news.ro.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei, tot în stare de arest la domiciliu, Fluture Goman, administrator în fapt al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi instigare la spălarea banilor, în formă continuată (6 infracţiuni), Lucia Dulcinatu, administrator al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi spălarea banilor, în formă continuată (5 infracţiuni), Cristinel Goman, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi spălarea banilor, în formă continuată (3 infracţiuni).

Totodată, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, Sergiu Gunea, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi spălarea banilor, în formă continuată, Radu Tănase, administrator al unei societăţi comerciale, pentru trei infracţiuni de spălarea banilor, în formă continuată, şi, în stare de libertate, Aurelian Geogean, soţul Anei Geogean, pentru complicitate la luare de mită.

În rechizitoriu procurorii arată că, în perioada 2008-2017, Dorel Toma, primarul din Ghimbav şi ordonator principal de credite, împreună cu Ana-Alina Geogean şi Fluture Goman, în calităţile menţionate, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor legale, achiziţionarea de produse (stâlpi de iluminat, leagăne tip băncuţă din lemn lăcuit cu acoperiş din şindrilă bituminoasă etc.), servicii sau lucrări (amenajare şcoli şi terenuri etc.) de la societăţile comerciale controlate de Fluture Goman, Lucia Dulcinatu, Cristinel Goman şi Sergiu Gunea.

„Bunurile şi serviciile respective au fost achiziţionate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurenţial, discriminatoriu şi fără o utilizare eficientă a fondurilor publice. Procedura aplicată a fost cea a achiziţiei directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziţie publică şi fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operaţiunilor sau lucrărilor de instalare”, arată DNA.

Achiziţiile au fost plătite cu sprijinul contabilului şef al Primăriei Ghimbav, Ana-Alina Geogean, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condiţiile în care angajarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimente de specialitate şi fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor sau executarea lucrărilor.

Conform DNA, în acelaşi context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, Ana-Alina Geogean a primit, în mod direct sau prin intermediul soţului său, Aurelian Geogean, în cinci rânduri suma totală de 81.700 de lei, de la Fluture Goman, prin persoane apropiate acestuia.

Prin aceste demersuri, inculpaţii au cauzat un prejudiciu bugetului local al oraşului Ghimbav în cuantum de 20.341.753 de lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru Fluture Goman, Cristinel Goman, Lucia Dulcinatu şi Sergiu Gunea.

În perioada 2010-2017, pentru a disimula originea ilicită şi a intra în posesia sumei de 8.462.175 de lei, obţinută în maniera menţionată, Fluture Goman i-a determinat pe Lucia Dulcinatu şi Sergiu Gunea să transfere această sumă, cu titlul de plăţi pentru operaţiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le administra prin persoane interpuse.

Ulterior, banii au fost retraşi în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăţi comerciale, fiind remişi apoi lui Fluture Goman.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2010-2014, Cristinel Goman şi Radu Tănase, ca administratori ai unor societăţi comerciale, cunoscând că banii provin din săvârşirea de infracţiuni, au retras în numerar din conturile bancare ale firmelor respective suma totală de 5.921.600 de lei.

Ulterior, banii au fost remişi lui Fluture Goman sau transferaţi în conturile altor societăţi comerciale, în urma unor operaţiuni comerciale fictive şi pentru a disimula originea ilicită a sumei de bani menţionată, mai afirmă DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, conturi bancare, instrumente financiare (acţiuni) ce aparţin inculpaţilor.

Primăria oraşului Ghimbav s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 20.341.753 de lei şi cu orice alte sume care reies în urma cercetării penale, reprezentând prejudiciu cauzat bugetului local.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *