Skip to content
Societate

DNA, prima reacție în scandalul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19: „Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice!”

Facebook/DNA

Într-un comunicat de presă remis PS News, Direcția Națională Anticorupție (DNA) respinge ”încercările de atragere a instituției în jocurile politice” în dosarul achiziției de vaccinuri și arată că ”nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege”.

Comunicatul integral al DNA:

„Reacție la articolele apărute în mass media și afirmațiile unor politicieni cu privire la acțiunea procurorilor în general și a procurorilor DNA în particular în legătură cu anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19, Direcția Națională Anticorupție are următoarea poziție:

Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege.

Reamintim că activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și nu se desfășoară în funcție de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanțiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme și legi, atât în ceea ce privește activitățile procedurale desfășurate în cauză, cât și din perspectiva comunicării publice.

În ceea ce privește caracterul urmăririi penale, procurorii sunt obligați să respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit căruia “procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, ale art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 republicată, care prevede, printre altele, faptul că „în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte (…), caracterul nepublic al urmăririi penale (…)” și art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public care reglementează exceptarea de la comunicarea publică a datelor din dosare penale atunci când se periclitează ancheta etc.

Precizăm că DNA a deschis în septembrie 2021 și în prezent desfășoară o investigație penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. (detalii în comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10541).

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfășurare a anchetei penale”.

Reacția DNA vine după ce mai mulți lideri ai coaliției de guvernare PSD-PNL au susținut că foștii miniștri USR ai Sănătății au achiziționat o cantitate prea mari de vaccinuri anti-Covid.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat miercuri că multe state europene întâmpină dificultăți în a mai stoca vaccinurile anti-COVID-19 pentru că au depozitele pline, iar posibilitatea de a vinde aceste vaccinuri sau de a le dona este în momentul de față mai degrabă ipotetică decât reală.

„Este o problemă complexă, care în momentul de față depășește competența Ministerului Sănătății pentru că discutăm de două lucruri. În primul rând, discutăm despre livrarea unor vaccinuri pentru care nu mai există interes, în mod evident, și interesul acesta nu se reflectă doar la nivelul celor din România, care se vaccinează în număr mic în momentul de față, sub o mie de persoane se vaccinează zilnic cu prima doză”.

„E o problemă generală la nivelul Uniunii Europene, sunt multe state care întâmpină dificultăți în a stoca aceste vaccinuri pentru că au depozitele pline, iar posibilitatea de a vinde aceste vaccinuri sau de a le dona este în momentul de față mai degrabă ipotetică decât reală. Atunci sigur că ne aflăm într-o situație complicată, care ne pune în fața unor livrări de vaccinuri pe care nu avem unde să le stocăm și pe care trebuie să le plătim”, a continuat social-democratul.

Alexandru Rafila spune că România a vândut toate vaccinurile pe care i le-a livrat Pfizer în ianuarie și februarie.

Eu am făcut tot ce am putut și vreau să vă spun că într-un interval foarte scurt de timp, de la sfârșitul lunii decembrie, până în data de 10 februarie, am reușit să găsesc clienți pentru 7,5 milioane de doze de vaccin, deci practic toate vaccinurile livrate în luna ianuarie și februarie de către compania Pfizer au fost vândute de România și n-am avut o problemă în acel moment, dar în mod evident în momentul de față nu mai găsim țări dornice să îl achiziționeze și chiar nu mai găsim țări dornice să îl primească ca donație. Vă dau un exemplu, am făcut o ofertă către Mexic pentru donarea unei cantități importante de vaccin și n-am primit niciun fel de răspuns”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ce spune fostul premier Florin Cîțu

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, marţi, despre acuzaţiile aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier, că ”putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană.

„Putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem către sectorul Apărare, de ce dăm bani unei bănci precum CEC”, a mai spus Cîţu.

Fostul premier a adăugat că trebuie văzut ce s-a achiziţionat până acum, ce s-a folosit.

„De acum încolo, avem un guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe”, a mai afirmat Cîţu, adăugând că ministerul Sănătăţii putea să spună că nu face comanda şi Ministerul de Finanţe că nu face plata.

100 de milioane de doze de vaccin pentru 15 milioane de români

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Antena 3, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români.

El a acuzat fostul Guvern că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro. Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *