Skip to content
Justitie

DNA: Şapte persoane, reţinute în dosarul de luare de mită pentru obţinerea ITP

Facebook/DNA

DNA anunţă, joi, că şapte persoane au fost reţinute, după percheziţiile în dosarul care vizează obţinerea inspecţiei tehnice periodice pentru maşini cu probleme sau care nici măcar nu se prezentau la revizie. Doi dintre cei vizaţi sunt inspectori la RAR Vaslui, alţi doi fiind inspectori autorizaţi la staţii din Bacău şi Bârlad, potrivit news.ro.

Procurorii DNA anunţă reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 aprilie 2021, a unui număr de şapte inculpaţi, între care inspectori autorizaţi ai Registrului Auto Român (RAR) în legătură cu activităţi prin care, ”în mod organizat, contra unor sume de bani primite drept mită, ar fi atestat că o serie de inspecţii tehnice periodice (ITP) s-au realizat fără ca, în realitate, acestea să se desfăşoare”.

”Multe dintre autovehiculele  care au realizat  ITP în acest mod se aflau de fapt în alte zone ale ţării, fiind nedeplasabile din cauza unor defecţiuni ori se aflau chiar în afara ţării”, au transmis procurorii.

Astfel, s-a dispus reţinerea următorilor:

VERMAN IONUŢ şi APETRI SORIN, inspectori tehnici autorizaţi în cadrul unor staţii ITP din Bârlad, respectiv Bacău,  şi alte patru persoane fizice, colaboratori, pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat,  luare de mită în formă continuată (autorat sau complicitate), trafic de influenţă, fals intelectuali sau instigare la fals intelectual, dare de mită

URSACHE MARIAN, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui (cu atribuţii de control şi supraveghere a staţiilor ITP),  pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,  folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită în formă continuată.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar, cu interdicţia de a exercita activitatea şi de a părăsi judeţul Vaslui, faţă de SĂNDULESCU DORU, inspector D.I.T.P. – S.P.N.V din cadrul R.A.R Vaslui, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,  folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită în formă continuată.

Totodată, procurorul de caz a dispus măsura controlul judiciar faţă de alte 5 persoane.

”Inculpatul Verman Ionuţ ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat împreună cu  alte  persoane, în scopul săvârşirii de infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual. În perioada iunie 2020 – aprilie 2021, inculpatul ar fi coordonat activitatea de efectuare nelegală a inspecţiilor tehnice periodice în cadrul staţiei ITP din Bârlad la care lucra, în sensul că s-ar fi atestat, în mod nereal,  realizarea inspecţiilor tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să se prezinte în staţie.   

Verman Ionuţ ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum şi persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit şi ar fi stabilit cum se împărţeau banii. Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, inclusiv suma de bani care urma a fi remisă patronului societăţii, precum şi reprezentantului R.A.R. Vaslui, inculpatul Ursache Marian care asigura  protecţia grupului infracţional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale faţă de nereguli constatate în cadrul staţiei, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecţiilor tehnice periodice”, au transmis procurorii.

Aceştia precizează că ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, aveau roluri clar stabilite în relaţia cu clienţii care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecţii tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor (autoturisme, remorci, dube, sau vehicule de mare tonaj).

De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în ţară şi 150 de euro pentru vehicule care nu află ţară.

”Întrucât staţia din Bârlad nu este autorizată pentru decât pentru ITP pentru categoria II-a de vehicule, inspectorii tehnici de aici au apelat la inspectorii din alte staţii autorizare R.A.R., pentru situaţii în care era necesară  inspecţia unor vehicule de mare tonaj  (peste 3500 kg) din categoria III-a.  Astfel, a fost identificată o staţie ITP din judeţul  Bacău la care inspectorul tehnic, inculpatul Apetri Sorin, în aceeaşi manieră, contra unor sume de bani, ar fi atestat, în mod nereal, efectuarea ITP pentru vehicule din categorie III-a”, a mai precizat DNA.

Potrivit procurorilor, certificatele de înmatriculare şi certificatul de inspecţie corespunzătoare vehiculelor care „trecuseră” ITP în modul descris mai sus erau transmise în colete, prin servicii de poştă rapidă.

”Activităţile nelegale expuse anterior nu se puteau realiza  fără sprijinul efectiv al inspectorilor de specialitate din departamentul D.I.T.P. – S.P.N.V. din cadrul Registrului Auto Român Vaslui. În acest context,  inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian  (în perioada august 2020 – aprilie 2021) şi inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activităţile infracţionale descrise, în schimbul banilor primiţi, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul staţiei ITP din Bârlad”, precizează DNA.

Sumele de bani ar fi în cuantum de 100 de euro şi ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectori, cu ocazia deplasărilor acestora în teren.

”În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare şi ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activităţile de control desfăşurate pentru ca aceştia să-şi poate lua măsuri de precauţie”, a mai precizat DNA.

Joi, şase dintre cei şapte inculpaţi urmează să fie  prezentaţi Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar unul (persoană fizică) cu propunere de arestare la domiciliu.

În acelaşi doar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *