Sistemele critice ale Grupului Electrica, pentru alimentarea cu energie electrică, nu au fost afectate şi sunt funcţionale, iar investigaţia privind atacul cibernetic este momentan în derulare, a declarat, luni, pentru AGERPRES, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC), Mihai Rotariu.
„Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat în dimineaţa zilei de 9 decembrie 2024 referitor la un atac cibernetic asupra Grupului Electrica. Specialişti ai DNSC s-au deplasat la faţa locului pentru a oferi suport în remedierea problemei şi investigarea incidentului, unul de tip ransomware, alături de alte autorităţi cu atribuţii în domeniu. Pe baza datelor preliminare, sistemele critice pentru alimentarea cu curent electric nu au fost afectate şi sunt funcţionale, iar investigaţia este momentan în derulare, aşa că nu vom putea furniza mai multe detalii în acest sens, la acest moment. Subliniem necesitatea şi urgenţa dezvoltării unui CSIRT sectorial pentru domeniul energetic, ca şi capacitate suplimentară specializată”, a menţionat Rotariu.
Grupul Electrica a anunţat, luni, într-un comunicat de presă transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), că este supus unui atac cibernetic iar echipele de specialişti colaborează cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului.
Potrivit companiei, în acest moment, toate protocoalele de răspuns specifice au fost deja activate conform procedurilor interne şi reglementărilor în vigoare.
„Prioritatea noastră principală o reprezintă menţinerea continuităţii în distribuţia şi furnizarea energiei electrice, precum şi protejarea datelor personale gestionate, şi a celor operaţionale ale tuturor entităţilor din cadrul Grupului Electrica. Vom continua să informăm publicul despre evoluţia situaţiei şi măsurile întreprinse pentru remedierea acesteia. În acest context, recomandăm consumatorilor noştri să fie atenţi la orice mesaje suspecte primite în numele companiei şi să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate”, se arată în comunicatul citat.
În acelaşi context, Ministerul Energiei a transmis, luni, că atacul cibernetic produs asupra sistemelor informatice ale Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a fost de tip ransomware, însă echipamentele de reţea nu sunt afectate, în timp ce sistemul SCADA este izolat şi complet funcţional, a precizat, luni, Ministerul Energiei.
„Românii trebuie să ştie că sunt în siguranţă. Niciun atac cibernetic nu va lăsa ţara fără energie, iar infrastructura critică este protejată de măsuri avansate. Sistemele SCADA ale Distribuţie Energie Electrică România sunt complet funcţionale şi izolate, iar echipele noastre tehnice, împreună cu partenerii noştri din domeniul securităţii, sunt deja pe teren pentru a elimina orice risc. Cei care au orchestrat acest atac trebuie să ştie că nu vor scăpa nepedepsiţi. România este puternică şi pregătită să facă faţă oricărei provocări, fie ea cibernetică sau politică. Am solicitat accelerarea avizării Ordonanţei de Urgenţă pentru înfiinţarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie. Acest centru va fi un bastion al securităţii noastre energetice şi va transforma orice încercare de destabilizare într-un eşec usturător pentru atacatori. De prea multe ori am văzut cum unii vor să transforme România într-un teatru de operaţiuni subversive. Asta nu se va întâmpla în energie cât sunt eu aici. Îi asigur pe toţi cetăţenii că sistemul energetic este stabil, robust şi bine apărat. Cine atentează la securitatea energetică a României va răspunde penal, iar consecinţele vor fi severe. Nu cedăm niciun milimetru în faţa celor care ne vor răul!”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie, furnizare şi producţie a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.
Compania oferă servicii pentru aproximativ 4 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News