Doamna Macovei, cu ce bani va faceti campania electorala?

“Fecioaraaaa Mariaaaaa naste pe Meeesiaaaaa…”. Eram mort de frig si ma durea in cot si de fecioara Maria, si de Mesia. Nu voiam decat covrigul, merele sau banii. Si stiu sigur ca si prietenii mei, alaturi de care cantam, in zapada, la poarta vreunui vecin, gandeau la fel. Aveam 7 ani si ne manifestam spiritual antreprenorial. Mergeam cu Plugusorul si cu alte colinde, iar cu banii castigati ne cumparam dulciuri, sau mergeam la film toata luna ianuarie.

Sincer, nu credeam sa ajung s-o compar pe Monica Macovei cu gasca mea din cartier. Dar asemanarea este izbitoare.

“As vrea si eu sa stiu de unde are atatia bani Elena Udrea”, a susurat, ieri, candidata neprihanita. Vezi Doamne, ea a picat acum din cer, abia i-au cazut aripile de heruvim si e naiva si curata ca un balon de sapun. Ma mir ca n-a intrebat, ca italianul din reclama la pastele Baneasa: “Udrea? Che e Udrea?”

Cum adica, femeia lui Dumnezeu, de unde are bani Elena Udrea? Pai nu e prietena ta? Colega ta de partid? A urlat toata presa, ani la rand, despre afacerile cuplului Udrea-Cocos si tu intrebi de unde are bani? Pai eu ar trebui sa te intreb pe tine de unde are bani, nu tu pe mine!

Ai fost procuror, in Bucuresti, pana in 1997, la sectorul 1. Pe vremea aia, Adevarul scria zilnic despre manevrele facute de Cocos, cu parcarile (apropo: cand auzi “Dali”, te gandesti la picturi sau la parcari?). Au fost demarate mai multe dosare penale pe tema asta, exact cand tu erai sefa Biroului de supraveghere cercetari penale din cadrul Procuraturii Bucuresti. Si acum intrebi de unde are bani?

Din 2004, ai fost ministrul Justitiei in Guvernul Tariceanu. Ai fost sustinuta de Partidul Democrat si de presedintele Romaniei, Traian Basescu. In perioada aia, Elena Udrea reprezenta ca avocat RA-APPS în mai multe procese, incasand aiurea niste onorarii fabuloase, iar tu faceai Legea 90, aia prin care orice fost ministru poate fi anchetat pe baza dreptului comun, fara nici un fel de aviz al Parlamentului. Cum dracu’ ti-a scapat din vedere si chestia asta?

In 2005, cand Elena Udrea a fost avocatul președintelui Traian Băsescu în dosarul Mihăileanu, tu scriai legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, al carei scop este fix controlarea averilor demnitarilor. Apropo: cand ai scris legea asta, chiar nu te-a inspirat deloc averea Elenei Udrea?

Iar in 2009, cand Elena Udrea platea, din banii ei, TIR-uri intregi de pilote si geci portocalii, ulei, faina, zahar, lemne, date ca spaga electorala la alegerile europene, tu erai pe lista PD de candidati. Sa mori tu ca nu v-ati intalnit niciodata? Sa mori tu ca ai crezut sincer, la alegerile alea, ca lumea va iubeste, si de-aia va voteaza? Sa mori tu ca in campania aia nu te-ai  intalnit niciodata cu diversi oligofreni care strangeau in brate sacose portocalii pline de mancare? Ce-ai crezut, ca si le-au facut singuri, din entuziasm politic?

Este jenant, doamna Macovei, sa pui intrebari cretine despre Elena Udrea, ca sa subliniezi distanta imensa care va separa, ca principii de viata. Mai bine va luati de par, pe undeva, pe la vreo sindrofie. Mai bine spuneati: “nu ma intrebati pe mine de unde are atatia bani Elena Udrea, ca nu despre asta este vorba, in aceste alegeri, dar va asigur, ca daca voi iesi presedinte, o sa-l vada ea pe dracu’”.

Sau nu puteti spune asa ceva?

Apropo: cu ce bani va faceti campania electorala, doamna Macovei? Ca na, in 2009 n-ati avut nici o problema sa apareti la mitinguri unde oamenii erau platiti sa vina, sa fiti votata pe buletine de vot platite cu 50 de lei bucata, si sa va bucurati de avantajele unui mandat de europarlamentar obtinut prin “procedee complet nedemocratice, care tin de un stat mafiot”, cum chiar dumneavoastra ati spune.

Una peste alta, ii datorati cariera de europarlamentar chiar doamnei Udrea. Si este foarte urat sa vorbiti asa despre sponsorul dumneavoastra…

Și inca ceva, doamna Macovei. Dacă te-ai fi uitat în ultimii 5 ani la declarațiile de avere ale Elenei Udrea ai fi văzut niste datorii uriase, de sute de mii de euro către Dinu Pescariu. Da, acelasi Dinu Pescariu care ducea banii cu geanta, in afacerea Microsoft. Da, papusa, fix afacerea aia de coruptie care se derula nestingherita cand erai tu ministrul Justitiei.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: