Skip to content
Coronavirus

Doar 25 de elevi s-au prezentat vineri la unitatea de învăţământ din Timișoara unde au fost depistaţi doi adolescenţi cu coronavirus

Inquam Photos / Octav Ganea

Doar 25 de elevi, dintr-un total de 502, s-au prezentat vineri, 6 martie, la unitatea de învăţământ din Timișoara unde au fost depistaţi doi adolescenţi cu coronavirus.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Județean Timiş fac apel la calm şi responsabilitate pentru a gestiona situația și iau în calcul închiderea şcolii, informeaza news.ro.

„E important să nu lăsăm panica să pună stăpânire pe noi, să fim echilibrul de care este nevoie în aceste zile şi momente delicate. Este extrem de important, repet, cum gestionăm situaţia. Doar aşa putem evita să facem greşeli şi să se facă greşeli!”, a transmis Aura Danielescu, inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judetean (ISJ) Timiş, conform news.ro.

În ceea ce îi priveşte pe cei doi elevi infectaţi, ambii din aceeaşi şcoală, în acest moment nu prezintă niciun simptom şi se simt bine, fiind supravegheaţi la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”  din Timişoara. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş au identificat trei persoane care au luat contact direct cu fata de 16 ani. Acestor persoane li se vor recolta probe şi li se vor face teste pentru coronavirus. Tânăra a fost transferată la spitalul Victor Babeş din Timişoara.

De ce sunt îngrijorați elevii

Cu doar o zi înainte de diagnosticare, băiatul de 16 ani a așteptat două ore alături de toți colegii săi de clasă începerea practicii. Totuși, autoritățile au decis că doar șase elevi împreună cu profesoara de practică sunt considerați contacți direcți, iar cursurile la clasă au fost suspendate pentru o singură zi. Inspectorul școlar general din Timiș a declarat că nu înțelege de ce Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) a luat această decizie și că atribuțiile Inspectoratului Școlar Județean sunt limitate în situația de față.

Dacă ar trebui eu să decid să suspend cursurile, ar fi imposibil. Ultima discuție pe care am avut-o cu cei de la DSP a fost că cei, din cei 21 de copii de la clasă, cu tot cu profesoara, doar 6 sunt considerați contacți și profesoara. Restul copiilor nu se consideră contacți, deși au stat împeună 2 ore să aștepte practica, au considerat cei de la DSP. Aseară mi s-a spus că pentru restul de 15 copii din clasă, cei care nu sunt considerați de DSP contacți, nu vor fi în izolare la domiciliu, ci dirigintele le va spune copiilor că este normal să stea acasă.” a declarat Aura Danielescu.

De asemenea, inspectorul-șef ISJ Timiș a mai declarat ca există o „secretomanie”  din partea DSP care „a condus la panică”. Această declarație este susținută în contextul în care numele școlii în care au fost depistate cele două cazuri de coronavirus nu a fost făcut public.

Probleme de comunicare în timp de criză la DSP Timiș

Într-o conferință de presă pe tema coronavirusului, șefa Directiei de Sănătate Publică din Timiș, Cornelia Malac-Cismaș, a fost incapabilă să articuleze explicații coerente. Numită pe criterii politice fără concurs, șefa DSP Timiș s-a oprit de nenumărate ori în timpul conferinței, cerând un pahar cu apă și dând vina pe o presupusă stare de oboseală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *