Skip to content
Politică

Doar 5 milioane de vaccinați până la 1 august, jumătate din numărul preconizat de Cîțu. Cine răspunde de eșecul campaniei de vaccinare

captura video

În data de 1 august 2021, România ar fi trebuit să aibă, potrivit estimărilor premierului, 10 milioane de persoane vaccinate, adică peste 50% din populația adultă. În loc de asta, avem doar jumătate, respectiv 5 milioane de persoane vaccinate, un prag care ar fi trebuit atins acum 2 luni de zile. Practic, estimările autorităților au fost catastrofal de eronate.

Cine răspunde de eșecul campaniei de vaccinare

În ciuda declarațiilor politicianiste și a falsului optimism, campania de vaccinare reprezintă în acest moment un fiasco. La nivelul Uniunii Europene, ca pondere din totalul populației adulte, doar Bulgaria stă mai prost decât România. Situația ar fi trebuit analizată la rece de către actorii instituționali direct implicați – președinte, premier și ministerele responsabile. Erorile de comunicare, bâlbele, gafele și măsurile complet neinspirate ne-au adus în această situație. Este greu de izolat în acest moment o singură cauză care a determinat ca țara noastră să se afle la coada Europei în ceea ce privește campania de vaccinare, dar cu siguranță o mare parte din responsabilitate le revine guvernanților. Aceștia ar fi trebuit să știe de la început cu ce se confruntă. O populație în care educația sanitară lipsește cu desăvârșire, predispusă la teorii conspiraționiste și care avea potențialul de a cădea în capcana curentului anti-vaccinist, ar fi trebuit să reprezinte suficiente motive de îngrijorare pentru autorități.

Campania de vaccinare pe alocuri anemică nu a reușit să depășească zidul de scepticism al populației. Incoerența mesajelor, incapacitatea autorităților de a găsi o soluție și de a comunica eficient ne-au adus în aceasta situație. Mai mult decât atât, preocuparea obsesivă a premierului Florin Cîțu pentru bătălia internă din PNL poate constitui un factor la fel de important. În ultimele luni de zile agenda publică a fost dominată aproape complet de bârfele și scandalurile din interiorul PNL, acolo unde premierul Florin Cîțu a fost preocupat să atragă sprijinul diverselor grupuri liberale. Asigurarea victoriei împotriva actualului președinte PNL, Ludovic Orban a devenit mai importantă decât sănătatea publică.  Drept urmare, campania de vaccinare a fost lăsată pe plan secund, iar campania din interiorul PNL a devenit mai importantă pentru premier. Atât de importantă încât consilieri ai premierului au ajuns să redacteze punctaje de campanie electorală sub titlul “Florin Cîțu candidat pentru președinția PNL”. Astfel, consilieri plătiți din bani publici să lucreze în interes public, lucrează de fapt la campania premierului. Un caz clasic de abuz de putere care într-o democrație consolidată nu ar fi scăpat netaxat.

Toate energiile guvernului par a se îndrepta în acest moment în cu totul altă direcție, mai puțin campania de vaccinare, iar lucrul acesta se petrece chiar în fața valului 4 care a lovit deja Europa de Vest și care va ajunge după toate probabilitățile în curând și în țara noastră. Pentru a face față valului ar fi fost nevoie de mult mai multe doze de vaccin administrate. Din acest punct de vedere, guvernul în frunte cu premierul Florin Cîțu nu s-a ridicat la nivelul misiunii istorice pe care o aveau în față. Întrebarea e cine plătește pentru dezastrul campaniei de vaccinare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *