Skip to content
Politică

Doctorii celebri de la Academia de Poliție: infractori, plagiatori, politicieni. De la Alina Bica și Cătălin Voicu, până la afaceriști penali

Digi24

Ministerul Educației din România a decis că Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București nu mai are acreditare pentru școala doctorală, după numeroase scandaluri cu teze de doctorat plagiate. Academia de Poliție se transformase într-o fabrică de diplome pentru oamenii din Poliția Română, dar și pentru politicieni, parlamentari sau persoane din anturajul unor oameni influenți. 

CITIȚI ȘI: Ministrul Educației a confirmat marea mutare: Academia de Poliție nu mai are dreptul să acorde titluri de doctor

Se termină un capitol pentru Academia de Poliție, care doar în perioada 1995-2016 a oferit 623 de titluri de doctor, unele fiind acuzate de plagiat sau acordate unor oameni de afaceri certați cu legea. 

Printre cele mai celebre nume care au trecut pe la Academie este chiar Alina Bica, fosta șefă DIICOT. Potrivit luju.ro, teza de doctor a Alinei Bica a fost despre spălarea banilor și l-a avut coordonator pe profesorul Ioan Neagu, cel care a fost avocatul fraților Iancu în dosarul „RAFO”. Numai că dosarul „RAFO” a fost instrumentat chiar de procurorul Alina Bica. Fostul procuror are de executat în România o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului și momentan este în arest în Italia. 

Cătălin Voicu, fost senator PSD, condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, a terminat și el un doctorat la Academia de Poliție. Cătălin Voicu are atâtea scandaluri de corupție încât nu poate reprezenta niciunul dintre principiile Academiei. 

Costică Voicu, fost șef al Poliției Române, are și el un doctorat, însă în 2009, CNSAS l-a acuzat de colaborare cu Securitate și de poliție politică. 

Mircea Man, fost baron PDL-PNL pentru 20 de ani, a obținut titlul de doctor la Academia de Poliție. Mircea Man a fost și președinte al Consiliului Județean Maramureș, ajungând în anchetele DNA. În 2020, PNL l-a pus vicepreședinte la ANRE. 

Omul de afaceri Costel Cășuneanu a obținut titlul de doctor la Academia de Poliție, deși nu are nicio treabă cu domeniul respectiv. Cășuneanu este cunoscut sub numele de „regele asfaltărilor” din România. Nu doar că nu are legătură cu domeniul poliției, dar a absolvit facultatea de drept la 37 de ani. Titlul de doctor l-a obținut în 2007, când averea lui era estimată la 500 de milioane de Euro. În 2013, a fost condamnat la 4 ani cu suspendare pentru dare de mită. 

Un alt afacerist certat cu justiția este Bogdan Buzăianu, doctor și el la Academia de Poliție. Buzăianu este implicat în dosarul Hidroelectrica, unde omul de afaceri este acuzat de dare de mită către Elena Udrea, prin intermediul lui Radu Budeanu (care și-a recunoscut vina) și Anei Maria Topoliceanu. 

William Brânză, fost parlamentar și candidat la alegerile prezidențiale, are un titlu de doctor la Academia de Poliție. Nici el n-a scăpat de problemele cu justiția, fiind în 2016 cercetat pentru evaziune fiscală și fals în înscrisuri. 

Alte persoane care au terminat doctoratul la Academia de Poliție: 

Mihai Șova, fost secretat general adjunct al Ministerului de Interne în mandatul lui Gabriel Oprea. Mihai Șova a fost cercetat și el de DNA. 

Mioara Mantale, fost prefect al Bucureștiului. 

Gheorghe Emacu, fost deputat UNPR. 

Adrian Petrache, om de afaceri partener cu Dorin Cocoș.

Corvin Nedelcu, fost secretar general în Ministerul Economiei. 

Ionel Marin și Dumitru Zamfir, foști adjuncți al directorului SRI Radu Timofte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *