Skip to content
Sănătate Sibiu Societate Știri locale

Doctorul de la Spitalul Județean Sibiu cu salariul mai mare decât al prim-ministrului

turnulsfatului.ro

Decizia Guvernului de la începutul anului trecut de a majora salariile medicilor și a sporurilor pentru condiții periculoase a făcut ca unii angajați să primească mai mulți bani decât managerii spitalelor sau, ca fapt divers, decât al premierului și oricărui angajat din aparatul Executivului.

La ultima ședință a Consiliului Județean Sibiu a fost adoptată o hotărâre prin care salariul brut a trei directori de la Spitalul Județean să fie majorat până la 10.000 de lei. Decizia se baza pe o scrisoare semnată de managerul spitalului, care solicita acest lucru, argumentând că „venitul brut mediu al unei asistente medicale șefe este cu peste 2.000 de lei mai mare decât venitul brut al directorului de îngrijiri”. În scrisoare erau menționate veniturile pe care le primesc cei care fac parte din comitetul director al spitalului.

Astfel, Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, menționa următoarele venituri lunare brute: 18.406 lei pentru manager, 16.733 lei pentru director medical, 8.798 lei pentru directorul financiar contabil, 7.779 lei pentru directorul de îngrijiri, 8.337 lei pentru directorul administrativ și 25.466 lei pentru reprezentant SPIAAM. Ultima sumă ne-a atras atenția.

SPIAAM înseamnă Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Medicul șef al acestui serviciu face parte din comitetul director al spitalelor județene din anul 2016, conform unui ordin al Ministerului Sănătății. Precizăm că membrul în comitetul director nu este remunerat pentru această calitate.

Am solicitat conducerii SCJU Sibiu un comentariu cu privire la venitul pe care îl acumulează reprezentantul SPIAAM. Din răspunsul pe care l-am primit, semnat de managerul spitalului, Cornel Benchea, și purtătorul de cuvânt, Decebal Todăriță, înțelegem că e strict vorba despre „aplicarea legii”. Astfel, dacă în anul 2017 venitul brut al medicului șef SPIAAM era de aproximativ 6.700 de lei (dintre care 5.500 lei salariul de bază, 385 lei spor pentru condiții periculoase și aproape 800 de lei pentru titlul științific de doctor) sau 4.600 de lei net, atunci din martie 2018, veniturile s-au triplat.

Salariul de bază este de 16.344 lei, sporul pentru condiții periculoase este de 8.172 lei (adică 50% din salariul de încadrare), iar pentru titlul științific de doctor se mai adaugă 950 de lei (adică jumătate din salariul minim brut pe economie). În total rezultă un venit brut de 25.782 lei sau 15.082 lei net, conform informațiilor transmise de SCJU Sibiu.

Începând cu luna iulie a anului 2017 salariile au fost stabilite conform prevederilor legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, au mai precizat reprezentanții instituției.

SPIAAM din cadrul Spitalului Județean Sibiu este condus de doctorul Dana Rusu. Contactată de Turnul Sfatului, doamna doctor ne-a spus doar că totul este legal și că nu dorește să discute despre veniturile sale.

O cercetare elementară ne arată că în prezent și la Mureș, Brașov sau Timișoara medicii care conduc acest serviciu au aproximativ aceleași salarii, veniturile totale oscilând în funcție de gradație, experiență.

Ca fapt divers, spre exemplu, acum venitul brut al premierului este de 21.850 lei, iar al unui vice prim-ministru este de 20.330 lei, informează turnulsfatului.ro

Precizăm că după decizia Guvernului de a majora salariile angajaților din sistemul sanitar din martie 2018, veniturile medicilor au crescut în unele cazuri și de trei ori. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, anunța că unii doctori ar putea ridica și 4.000 de euro lunar. Totuși, anul care a trecut a fost marcat de proteste în întreaga țară, întrucât veniturile unor doctori chiar au scăzut după noua Lege a salarizării. În această săptămână și federația Solidaritatea Sanitară a anunțat că medicii vor organiza proteste masive dacă nu se va reveni la negocieri. Medicii cer, alături de revendicările anterioare, mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază și scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%.

De asemenea, și Sindicatul TESA care reprezintă personalul tehnic, economic și socio-administrativ cer majorarea salariilor. Reprezentantul din Sibiu al sindicatului a prezentat un memoriu, la ultima ședință a Comisiei pentru Dialog Social, prin care personalul TESA și muncitorii din spitale solicită acordarea unor sporuri și „majorarea salariilor la nivelul anului 2022, cum se acordă deja pentru medici și asistenții medicali”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *