Skip to content
Sănătate

Doctorul Mihai Craiu, în plin sezon de varicelă: „Două lucruri ar trebui să știe toți părinții despre această boală extrem de contagioasă”

Facebook/Spitalul Virtual pentru Copii

Doctorul Mihai Craiu amintește că este sezonul varicelei și subliniază că boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Totodată, medicul precizează care este tratamentul al bolii, într-o postare pe Facebook.

„Zeci de mesaje de la părinți arată că aceștia se confruntă (cum era de așteptat primăvara) cu o boală foarte sâcâitoare, apărută recent la copiii lor – varicela.

Pe lângă spaima estetică (toți am văzut copii sau adulți cu semne de „vărsat de vânt” pe față), puțini cunosc complicațiile grave ale unei boli extrem de contagioase.

Dacă ne uităm la imaginea referitoare la incidența raportată oficial în România (de către CNSCBT) vom vedea că, anterior pandemiei, suntem relativ constanți… undeva la 200 cazuri la 100.000 populație. De peste 10 ani.

Iar dacă privim graficul acestui studiu din China observăm niște coloane de aproximativ 5 ori mai mici, într-o provincie cu o populație de 4 ori mai mare decât a României…

Două lucruri ar trebui să știe toți părinții despre această boală extrem de contagioasă:

1. Poate fi prevenită prin vaccinare, așa cum precizează atât autoritățile românești cât și ECDC.

2 doze, incepând cu 11 luni, cel mai rapid (https://www.ecdc.europa.eu/…/infographic-vaccinations…)

2. Pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobuline specifice VZIG. Iar aceste antivirale sunt Aciclovir, Valaciclovir – https://www.cdc.gov/chickenpox/hcp/index.html

Nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine.

Și nici cu aspirina (poate apărea o complicație mortală – sindromul Reye) sau ibuprofen DUPĂ ce a apărut erupția cu vezicule și pustule”, a precizat medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *