Skip to content
Politică

DOCUMENT Banii de la stat se împart „în familie”: Ingineria financiară prin care USR și Ghinea fentează statul cu aproape 16.000 de lei lunar

Inquam Photos / George Călin

„USR și Cristian Ghinea maschează o relație de muncă printr-un contract de consultanță cu o firmă deținută de același Ghinea”, spun surse politice pentru PS News. Potrivit unor informații obținute în exclusivitate de PS News, în loc să-l angajeze și să plătească la stat contribuții în conformitate cu salariul de 5.000 de euro pe care-l primește de la partid, USR îl plătește pe Ghinea printr-un SRL – Thinking Ahead Research And Consultancy. Un SRL care are zero angajați și un unic acționar și administrator: fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea

Problema este că, la acea cifră de afaceri, firma este impozitată în regim de microîntreprindere. Deci pentru 5.000 de euro pe lună, Cristian Ghinea plătește taxe de 50 de euro pe lună + 1.170 de lei pe lună (impozit și contribuții la un salariu minim). În total, aproximativ 1.650 de lei. 

Dacă USR l-ar plăti pe Ghinea în calitate de angajat și nu pe firmă, la un venit net de 5.000 de euro, adică aproximativ 24.750 de lei, partidul trebuia să achite la stat 10.577 de lei contribuție pensii, 4.230 de lei contribuție asigurări sănătate și 2.750 de lei impozit. Adică un salariu brut de peste 42.300 lei și contribuții la stat de peste 17.550. Mai exact, USR plătește la stat pentru angajatul Ghinea cu aproape 16.000 de lei mai puțin!

Pe pagina https://transparentasg.usr.ro/ se pot observa toate plățile făcute de către USR fostului ministru al Fondurilor Europene. Toți banii fiind din subvenția de stat! Vorbim de aproximativ 260.000 de lei pe care USR i-a virat în contul lui Cristian Ghinea în 2022

 

Cum și-ar fi pregătit Cristian Ghinea terenul pentru a acorda consultanță în implementarea PNRR

Potrivit unui document remis de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și citat de jurnalul.ro, la data de 16 noiembrie 2021, Cristian Ghinea, fost ministru USR al Fondurilor Europene, a decis, în calitate de asociat unic al unei companii de consultanță pe nume SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, să înlocuiască administratorul acestei entități cu el însuși. Astfel, Oana Maria Ganea a fost înlocuită din calitatea de administrator cu Cristian Ghinea, acesta din urmă preluând un mandat pentru o perioadă de 49 de ani, potrivit documentului citat. Oana Maria Ganea, administratorul înlocuit, este, potrivit unor surse, partenera de viață a fostului ministru de la USR, care figurează în declarațiile de avere ale acestuia în calitate de coproprietar al unui apartament cu suprafața de 89,1 metri pătrați, situat în București, achiziționat, prin contract de vânzare-cumpărare, în anul 2015.

Firma la care Cristian Ghinea s-a autoimpus administrator pentru o jumătate de secol a fost înființată de acesta în 21 ianuarie 2005, sub numele de SC Smart Policies SRL, cu domeniu de activitate juridică, contabilitate, revizie fiscală, contabilă, consultanță în domeniul fiscal, asistență de studii de piață și de sondaj și consultanță pentru afaceri și management. În 14 ianuarie 2010, Cristian Ghinea a decis să suspende activitatea acestei firme, pentru ca, în aprilie 2012, să solicite Tribunalului București reluarea activității. Ulterior, în 7 februarie 2014, Ghinea schimbă denumirea companiei, din SC Smart Policies SRL, în SC CRPE Research & Consulting SRL. CRPE este acronimul unui ONG – Centrul Român de Politici Europene, care se ocupă cu „afirmarea unui rol mai pregnant al României în Europa și promovarea cetățeniei europene prin furnizarea de expertiză de politici publice” și care are, conform propriei pagini de internet, drept finanțatori, printre alții, Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Fundația Soros România, Open Society Institute (tot Soros), Raiffeisen Bank și ambasadele Marii Britanii, Finlandei și Olandei în România și Republica Moldova. În echipa acestui ONG figurează, ca sociolog, Oana Ganea.

La data de 15 octombrie 2021, cu cinci zile înainte ca Dacian Cioloș să repurteze cel mai usturător eșec la votul pentru instalarea guvernului USR, unde ministru al Fondurilor Europene trebuia să fie Cristian Ghinea, acesta din urmă, în calitate de patron al SC CRPE Research & Consulting SRL, decide să schimbe, din nou, numele firmei, în SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL.

Chiar în timp ce se pregătea să se instaleze administrator la această firmă de consultanță, Cristian Ghinea depunea, la data de 2 noiembrie 2021, la Judecătoria Sectorului 1 din București, actele pentru acordarea personalității juridice a unui nou ONG. Este vorba despre Asociația „O Țară ca Afară”, care are sediul social la aceeași adresă cu societatea Thinking Ahead Research and Consultancy SRL.

La data de 3 decembrie, Secția Civilă a Judecătoriei Sectorului 1 admite cererea și acordă Asociației „O Țară ca Afară” personalitate juridică, dispunând, totodată, înscrierea acestui ONG în Registrul Persoanelor Juridice aflat la grefa instanței.

1 comentariu la “DOCUMENT Banii de la stat se împart „în familie”: Ingineria financiară prin care USR și Ghinea fentează statul cu aproape 16.000 de lei lunar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *