Skip to content
Politică

DOCUMENT Cazul Ghinea, copiat la nivel local. Un alt lider USR plătit pe firmă din subvenția de la stat: S-a lăsat cu plângere penală

Inquam Photos / Octav Ganea

Ciprian Ionuț Alexandru, președintele USR Giurgiu, a primit de la USR 5000 de lei pentru „un proiect de cercetare de marketing”. Totul s-a întâmplat în 2019, povestește în exclusivitate pentru PS News Ciprian Alexandru, când firma pe care o conducea a fost plătită de USR să facă „niște focus grupuri pe Giurgiu, pe campania din 2019 de la europarlamentare”. Pe vremea aceea, actualul președinte USR Giurgiu era membru în Secretariatul General USR şi preşedinte al USR Ogrezeni, iar studiul a fost facturat de o firmă d-ale lui,  TAVIMED CREATIVE CHOICE, având ca obiect întreţinerea şi repararea autovehiculelor. 

Informația a ajuns la acea vreme la unul dintre membrii USR care a depus și o plângere penală în acest sens, însă Ciprian Alexandru susține că nu a fost chemat de niciun organ de cercetare pentru a da explicații pe această temă.

„Nu mi s-a adus la cunoștință faptul că aș fi cercetat penal pentru delapidare. Informațiile apărute în spațiul public fac referire la o plângere penală din 2018 sau 2019 care a fost făcută de către un coleg de la USR la adresa unei firme pe care am avut-o. Firma se numește TAVIMED. Nu am fost chemat de niciun organ de cercetare, nici de Poliție, nici de instanță, după această plângere penală. Am văzut și eu lucrul acesta pe internet. Înțeleg că un coleg de la USR mi-a făcut această plângere pe numele firmei mele. Plângerea penală făcea referire la un contract pe care l-am avut în acea perioadă cu partidul, un contract în valoare de 5.000 de lei. Firma mea a prestat atunci servicii pentru partid.

Da, am făcut un proiect de cercetare de marketing, o singură prestație. Am făcut niște focus grupuri pe Giurgiu, să ne facem strategia pentru campania din 2019 de la europarlamentare. În prezent nu mai am contracte cu USR. Nu mai am nici firme”, a declarat Ciprian Ionuț Alexandru, președintele USR Giurgiu, în exclusivitate pentru PS News.

Ionuț Alexandru, USR Giurgiu/ Sursa foto: usrgiurgiu.ro

Pe cine plătește USR din subvenția de la stat: lideri locali USR, foști subalterni ai lui Ghinea, jurnaliști – contracte de zeci de mii de euro din bani publici

Cristian Ghinea sau Ciprian Ionuț Alexandru, președintele USR Giurgiu, nu sunt singurii USR-iști care încasează sau au încasat în trecut bani publici de la partid. Fosta lui adjunctă de la Ministerul Fondurilor Europene, fostul secretar de stat Corina Atanasiu, actualmente președinte al USR Focșani, a primit anul trecut, tot pe firmă, opt plăți în valoare de 27.000 de euro. SC Dinamic Cons SRL este deținută doi asociați persoane fizice, Corina Atanasiu și Liviu Nazarie, fost angajat al Consiliului Concurenței, în prezent consilier diplomatic la Ministerul Afacerilor Externe, scriu jurnaliștii de la jurnalul.ro. De asemenea, USR a împărțit generos din banii publici unor jurnaliști „de casă” sau chiar unei firme care a lucrat în trecut cu PSD-ul lui Dragnea.

Corina Atanasiu este fosta adjunctă a lui Cristian Ghinea care s-a ocupat de redactarea capitolului „Educație” din PNRR. Mai mult, la momentul în care Dacian Cioloș a fost desemnat, la finalul anului 2021, să formeze guvernul, picat cu brio în Parlament, Corina Atanasiu urma să preia portofoliul Ministerului Educației. Corina Atanasiu este președinta USR Filiala Focșani, județul Vrancea, și a candidat pentru funcția de primar al municipiului Focșani.

Corina Atanasiu (ziaruldevrancea.ro)

Liviu Nazarie este, potrivit declarației de avere, soțul Corinei Atanasiu. Nazarie a lucrat, până în 2021, la Consiliul Concurenței, iar, potrivit declarației de avere din vara anului trecut, ocupă, în prezent, funcția de consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Firma soților Atanasiu-Nazarie, SC Dinamic Cons SRL, a primit, în datele de 5 aprilie, 3 mai, 3 iunie, 4 iulie, 4 august, 8 septembrie, 6 octombrie și 3 noiembrie 2022, de la USR, plăți în valoare totală de 132.154,68 de lei (26.970,34 de euro), pentru consultanță politică.

Liviu Nazarie (Inquam Photos / George Călin)

Chiar și cei acuzați că au fost plătiți de PSD au primit bani de la USR

Tot la capitolul „cheltuieli pentru consultanță politică”, USR a efectuat, în 2021 și 2022, 12 plăți, în valoare totală de 117.600 de lei, către PFA-ul unui anume Bogdan Mihai Șuică. Acesta este asociatul unic al companiei de publicitate SC Zenvertising SRL, despre care mai multe site-uri apropiate USR scriau că încasează bani publici de la PSD, încă de pe vremea lui Liviu Dragnea.

Astfel, pe lângă cei 117.600 de euro încasați de Șuică, pe PFA, pentru consultanță politică, firma acestuia – SC Zenvertising SRL – a primit, din decembrie 2012, până în aprilie 2022, 16 plăți de la Secretariatul General al USR, în valoare totală de 495.912,22 de lei, pentru servicii de telecomunicații.

Mai mult, aceeași firmă a mai încasat, prin alte 25 de plăți efectuate în perioada 3 mai – 24 noiembrie 2022, de la aceeași formațiune politică, în cuantum total de 2.879.072,18 lei, pentru „presă și propagandă”.

Suma totală pe care USR a plătit-o în această perioadă către firma sau PFA-ul respective se ridică la 3.492.594,4 lei, adică 712.777,32 de euro.

Jurnaliști, PFA-uri și alte companii

Tot pe lista plăților efectuate de Secretariatul General al USR se regăsesc 15 plăți făcute către o companie pe nume SC Mirable P.R. SRL. Firma a luat ființă, potrivit Registrului Comerțului, în anul 2019 și se ocupă cu activități de publicitate, având doi asociați persoane fizice – Ioana Lupea și Laurențiu Marian Dincă. Ioana Lupea este fost jurnalist politic la mai multe publicații centrale, actual consultant politic pentru USR.

Firma SC Mirable P.R. SRL a încasat de la USR, între 14 octombrie 2021 și 3 noiembrie 2022, pentru consultanță politică, suma de 73.864 de lei (15.074,3 euro).

Ioana Lupea (adevarul.ro)

Iar lucrurile nu se opresc aici. USR a făcut, tot pentru consultanță politică, în perioada 3 iunie 2021 – 25 noiembrie 2022, 19 plăți, în valoare totală de 493.225,5 lei (100.658,3 euro), către Constantinescu Andrei Cristian PFA. De asemenea, compania SC Dialectiq Asimetriq SRL a primit, în nouă rânduri, din 3 martie până în 3 noiembrie 2022, de la USR suma de 123.250 de lei (25.153,06 euro). Firma este deținută, în calitate de unic asociat, de un anume Liviu Cătălin Popescu.

Liderul USR Ghinea face plăți către consultantul politic Ghinea

Cristian Ghinea rămâne, însă, „vedeta” absolută când vine vorba de încasat bani publici de la USR. 52.254,3 euro este suma pe care a încasat-o de la partid, prin intermediul firmei sale de consultanță, la care s-a numit administrator pe 49 de ani.

Banii au venit în zece tranșe și provin din subvenția pe care partidul lui Cătălin Drulă o primește de la bugetul de stat.

Potrivit datelor puse în transparență de Secretariatul General al Uniunii Salvați România, USR a efectuat, în cursul anului 2022, zece plăți către compania SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, în valoare totală de 256.045,95 de lei, ceea ce înseamnă 52.254,3 euro. Toate aceste plăți vizează achitarea unor servicii de consultanță politică, așa cum reiese din datele publicate de Secretariatul General al USR, iar finanțarea a fost asigurată din subvenția pe care partidul condus de Cătălin Drulă o primește de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL este deținută de fostul ministru al Fondurilor Europene, din partea USR, în Guvernul Cîțu, și ex-vicepreședinte al Uniunii Salvați România, până în luna decembrie a anului 2021, Cristian Ghinea.

Practic, în 31 ianuarie, 28 februarie, 5 aprilie, 3 mai, 3 iunie, 4 iulie, 4 august, 8 septembrie, 6 octombrie și 3 noiembrie 2022, firma lui Cristian Ghinea a încasat de la bugetul statului, via USR, câte 5.000 de euro.

Firma lui Ghinea, de trei ori mai bogată după contractul cu USR

Din datele furnizate de Ministerul Finanțelor Publice, compania lui Cristian Ghinea, care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management, nu avea, conform bilanțului contabil depus pe anul 2021, niciun salariat, iar cifra de afaceri înregistrată a fost de 79.184 de lei, de aproape trei ori mai mică decât întreaga sumă pe care a încasat-o, prin USR, în anul 2022, de la bugetul de stat.

Potrivit aceluiași bilanț contabil, în 2021, SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a avut venituri de 79.184 de lei, a cheltuit 6.549 de lei și a realizat un profit net în sumă de 70.788 de lei.

Plățile pe care compania lui Ghinea le-a primit de la USR, în ultimul an, de 5.000 de euro pe lună, reprezintă, așa cum susțin surse politice, de fapt un salariu mascat pe care fostul ministru al Fondurilor Europene îl primește de la partid.

USR a încasat, în 2022, 48,8 milioane de lei subvenție de la statul român

Între februarie 2021 și decembrie 2022, formațiunea politică la conducerea căreia se află Cătălin Drulă a efectuat plăți de 501.681 de lei pentru plata unor drepturi de autor legate de consultanță juridică, presă și propagandă.

Potrivit comunicărilor făcute de Autoritatea Electorală Permanentă, USR a primit, în baza Legii nr. 334/2006, subvenții de la bugetul de stat în cuantum total de 48.818.497 de lei, din ianuarie și până în decembrie 2022. Iar suma alocată din subvenția de la bugetul de stat, în luna ianuarie a anului 2023, este de 3.565.957,01 lei.

În perioada 1 iulie – 10 noiembrie 2022, Autoritatea Electorală Permanentă a efectuat la USR un control privind respectarea prevederilor legale privind veniturile și cheltuielile înregistrate în anul 2021, mai exact pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie. Atunci, veniturile totale ale USR s-au ridicat la 36.328.729,48 de lei, din care subvenția de la bugetul de stat a fost de 16.524.412,83 de lei, iar sumele restituite de stat donatorilor, după alegerile din 2020, s-au ridicat la 14.413.503,79 de lei. USR a cheltuit, în 2021, 19.254.213,12 lei. În urma controlului, AEP a amendat USR cu suma de 30.000 de lei și a dispus confiscarea sumei de 15.721,88 de lei, pentru că nu și-a organizat contabilitate proprie și pentru că a cheltuit sume din subvenția de la bugetul de stat în alte scopuri decât cele permise de legea privind finanțarea partidelor politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *