Skip to content
Politică

DOCUMENT. Ce conţine ACORDUL încheiat de PNL, USR PLUS și UDMR

" "

După mai bine de 5 ore de negocieri intense, PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit marţi seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitate apolitică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţie şi a premierului.

De asemenea, conform documentului, coaliţia, premierul şi membrii Guvernului îşi asumă să nu adopte poziţii publice prin care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală şi a mebrilor guvernului.

" "
" "

 

Comunicarea publică se va face în spirit de susţinere reciprocă şi solidaritate”, se arată în document.

Prim-ministrul nu va putea trimite preşedintelui cererea de revocare a unui membru al Guvernului decât după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus şi pe baza argumentelor cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier, este o altă prevedere din varianta de lucru a documentului discutat în coaliţie.

Performanţa ministerială va fi evaluată periodic.

Şedinţele coaliţiei se vor desfăşura în fiecare luni, o dată la Cameră, o dată la Senat, indică documentul, care conţine mai multe prevederi legate de şedinţe, de stabilirea temelor, dar şi de modul de stabilire a agenderi şedinţei de Guvern.

Există şi prevederi referitoare la colaborarea în plan parlamentar şi la procedura de lucru în absenţa consensului în coaliţie, la nivel parlamentar.

De asemenea, sunt stabilite şi priorităţi ale coaliţiei: vaccinarea, raportarea datelor privind vaccinarea, transparenţa, reforme în domeniul sănătăţii, reforma pensiilor speciale, legile justiţiei şi operaţionalizarea Comisiei de cod electoral.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *