Skip to content
Europa

DOCUMENT Cine sunt europarlamentarii care au votat împotriva aderării României la Schengen: Eurodeputații olandezi din partidul lui Mark Rutte s-au abținut

Twitter

Toți cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abținut marți în Parlamentul European la votul rezoluției prin care eurodeputații au cerut aderarea României la spațiul Schengen.

Dintre cele 49 de voturi înregistrate împotriva rezoluţiei, cele mai multe (31) au provenit de la membri ai grupului Identitate şi Democraţie, opt de la eurodeputaţi neafiliaţi, şase de la membri ai grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) şi câte unul din grupurile PPE, Renew, Verzi şi Stânga, potrivit Agerpres.

Tot din grupul ID sunt şi cei mai mulţi eurodeputaţi care s-au abţinut de la vot (21). De asemenea, s-au abţinut de la vot cinci membri ai grupului Renew, câte trei membri ai grupurilor ECR şi Stânga şi un membru al grupului Verzilor.

Lista de vot publicată de Parlamentul European arată că europarlamentarii olandezi Malik Azmani, Bart Groothuis, Jan Huitema, Caroline Nagtegaal, Catharina Rinzema s-au abținut la vot. Ei fac parte din grupul Renew și sunt membri ai partidului olandez de guvernământ Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Mai mult, europarlamentarul olandez Peter van Dalen a votat împotriva rezoluției care cere aderarea României la Schengen. Van Dalen este membru al partidului ChristenUnie, parte a coaliției de guvernare din Olanda alături de partidul lui Mark Rutte.

Împotrivă a votat și europarlamentarul german Guido Reil (Grupul Identitate și Democrație – ID, eurosceptici), care a lansat la începtul lunii un atac la adresa României, spunând că nu ar fi trebuit primită în UE.

Vot categoric în PE în favoarea României

Parlamentul European a votat, marţi, rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen, cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri. Rezoluțiile Parlamentului European sunt acte care nu produc efecte juridice, dar dau un semnal puternic către statele membre UE.

În document, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație.

Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Eurodeputații critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților.

Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *