Skip to content
Politică

DOCUMENT Corupție, discriminare, abuzuri împotriva copiilor, cruzimea polițiștilor și jandarmilor. Raport devastator al Departamentului de stat al SUA

cl.usembassy.gov

Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii a prezentat un raport devastator în care sunt menționate toate încălcările statului de drept din România. Țara noastră continuă să aibă mari probleme cu corupția, respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor și abuzurile de putere care pun în pericol democrația. Oficialii americani avertizează că România se confruntă cu corupție oficială gravă și generalizată, cazuri de pedepse inumane sau degradante din partea guvernului, violență de gen și violență sexuală, abuzuri sexuale împotriva minorilor, discriminare minorităților.

Cruzimea polițiștilor și jandarmilor, criticată dur de americani

SUA analizează mai multe cazuri în care polițiștii au făcut abuz de funcția lor și au contribuit la uciderea unor persoane sau privarea de libertate fără un motiv întemeiat. Americanii analizează cazurile unor bărbați care au decedat în urma intervenției polițiștilor și jandarmilor.

Pe 16 aprilie (n.r. 2021), în municipiul Pitești, mai mulți polițiști au încercat să-l rețină pe un bărbat de 63 de ani care se certa cu forțele de securitate după ce a fost evacuat dintr-un restaurant în flăcări. Conformi imaginilor camerelor video de la locul incidentului, polițiștii păreau să-l împingă la pământ. Rapoartele de presă au indicat că bărbatul a încetat să mai respire și nu a mai putut fi resuscitat”, informează oficialii americani, într-un raport publicat de Departamentul de Stat al SUA. În urma acestui caz, mai mulți polițiști au fost urmăriți penal.

Reprezentații Departamentului de Stat din SUA avertizează că în România nu există nicio instituție care să verifice dacă intervențiile polițiștilor sunt „justificate” în anumite cazuri, pentru a combate abuzurile.

Poliția Română este criticată și pentru numeroasele abuzuri din timpul pandemiei, când mai mulți ofițeri au umilit, arestat și batjocorit persoane care nu purtau măști. Americanii prezintă cazurile unor cetățeni care au fost duși la marginea orașului, în zone periculoase, iar polițiștii i-au lăsat acolo după ce i-au umilit, fiind un caz evident de privare de libertate și tortură.

De asemenea, abuzuri există și în penitenciare, unde mai mulți deținuți au acuzat că ar fi fost agresați de gardieni. Grupuri mascate de intervenție atacau deținuții din penitenciare precum Aiud, Gherla, Iași și Galați. Cele mai grave abuzuri erau la Galați, unde anchetatorii au identificat un climat de frică în rândul deținuților. La Galați existau inclusiv abuzuri sexuale din partea personalului.

Americanii arată că ofițerii români au practicat tortura și abuzurile și dincolo de granițele țării, când în 2017 militarii români dislocați în Congo au fost acuzați de violarea unui minor sau exploatare sexuală. Polițiștii și jandarmii români au scăpat de acuzații, deoarece se bucurau de imunitate. „Pe parcursul anului, au continuat investigațiile autorităților cu privire la două acuzații de exploatare și abuz sexual de către forțele române de menține a păcii, raportate inițial în 2017. Cazurile au implicat militari dislocați în Misiunea ONU din Congo. Un caz a implicat presupusul abuz sexual (viol) asupra unui minor. Forța de menținere a păcii din acest caz a fost repatriată. Celălalt caz implica presupusa exploatare sexuală (sex tranzacțional)”, arată Departamentul de Stat.

Corupția, abuzurile împotriva minorilor și discriminarea

Fenomenul corupției pune în pericol statul de drept din România și independența justiției. Americanii arată că „independența judiciară și a procurorilor a fost compromisă de organele guvernamentale cu puterea de a disciplina judecătorii și procurorii”.

Potrivit Departamentului de Stat din SUA, „practicile de corupție sunt larg răspândite în România, în ciuda mai multor urmăriri penale importante”. Americanii dau exemplu cazul lui Robert Negoiță, primarul sectorului 3, care ar fi acumulat circa 83 de milioane de dolari în rețele offshore, potrivit jurnaliștilor de la OCCRJ. Oficialii de la Washington arată că DNA a deschis anchete inclusiv în privința achiziției vaccinurilor, după ce Guvernul a cumpărat 120 de milioane de doze pentru o populație de 14 milioane.

Violența domestică și sexuală este una dintre cele mai mari problemele în România, arată americanii, iar mai mulți polițiști încearcă să descurajeze victimele violului sau violenței domestice de la depunerea de plângere împotriva agresorilor. În unele cazuri, polițiștii români au ignorat cazurile de violat sau au amânat acțiunile împotriva agresorilor. De asemenea, răpirea fetelor în vederea căsătoriei continuă să fie o practică în România, existând cazul unei fete de 14 ani care a fost răpită pentru a se căsători cu un băiat de 19 ani, în județul Buzău. Căsătoriile aranjate continuă să aibă loc în România, chiar dacă nu mereu sunt raportate autorităților.

Minorii sunt supuși mai multor abuzuri atât din partea violatorilor, cât și din partea sistemului de justiție care minimalizează sau ignoră dramele minorilor. Americanii amintesc de cazuri în care au fost violați copii, iar instanțele din România au considerat că acei copii și-au dat acordul pentru a întreține relații sexuale, deși aveau doar 12 ani. „Anchetatorilor le-a fost greu să dovedească constrângerea sexuală a minorilor din cauza lipsei de infrastructură, cum ar fi sălile de interviu adecvate copiilor și utilizarea metodologiilor dezvoltate de psihologi pentru copii, pentru a efectua interviuri criminalistice cu victime minore”, precizează Departamentul de Stat.

România are mari probleme cu respectarea drepturilor minorităților sexuale, arată raportul americanilor. Comunitatea LGBT se confruntă cu numeroase discriminări atât din partea altor cetățeni, cât și din partea unor instituții ale statului. Discriminarea împotriva romilor este o altă problemă care afectează respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Romii sunt discriminați atât în sistemul judiciar, cât și în școli sau spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *