Skip to content
Politică

DOCUMENT cu cifre zdrobitoare: raportul AEP despre Nicușor Dan și finanțarea USB

Miercuri a apărut în spațiul public un DOCUMENT conținând cifre zdrobitoare. Este vorba despre raportul Autorității Electorale Permanente (AEP) care prezintă numeroase semne de întrebare în legătură cu modul în care a fost finanțat partidul condus de către Dan (pe atunci USB – Uniunea Salvați Bucureștiul) în perspectiva alegerilor locale de pe 5 iunie.

Documentul a fost publicat miercuri de către jurnalistul Ovidiu Zară pe site-ul Magnanews.ro.

În conformitate cu raportul detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale „USB a ȋnregistrat eronat suma provenită din donaţii”, susține Autoritatea Electorală Permanentă, adăugând că, „în urma verificărilor extraselor de cont şi a contribuţiilor declarate la A.E.P. s-a constatat că suma reală provenită din donaţii este de 328.309 lei, în RVC (raportul de venituri și cheltuieli – n.r.) fiind cuprinse şi transferurile ȋn suma de 51.000 lei la donaţii”.

Totodată, documentul menţionat arată neconcordanţe şi ȋntre diverse cheltuielile declarate de USB pentru producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală online şi pentru producţia de broşuri/pliante/alte materiale de propagandă electorală tipărite şi constatările A.E.P.: „Ponderea cea mai mare a cheltuielilor au reprezentat-o producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală online cu suma de 353.862,91 lei, fiind secondată de ȋnregistrarea cheltuielilor pentru producţia de broşuri/pliante/alte materiale de propagandă electorală tipărite cu suma de 162.349,36 lei”.

Din acest motiv, ȋn urma verificărilor efectuate, deşi mandatarul financiar coordonator al USB a solicitat rambursarea unei cheltuieli electorale totale de 686.703,95 lei, A.E.P. a validat rambursarea către partidul lui Nicuşor Dan a sumei de 534.412,01 lei, nu ȋnsă şi a unei sume ȋn cuantum de 152.291,94 lei (cheltuieli – 19.170 lei, respectiv contribuţii – 133.121,94 lei).
Din documentele aflate acum pe masa procurorilor PICCJ, reiese ca A.E.P. a invalidat contribuţii ȋn cuantum de 133.121,94 lei, structurate după cum urmează:
• 93.759 lei – donaţii primite de la Asociaţia G2 şi care nu aveau documente justificative din care să rezulte modul de dobândire şi ȋncasare a acestora;
• 19.406,6 lei – donaţii fără documente justificative din care să rezulte modul de dobândire şi ȋncasare a acestora;
• 19.956,34 lei – suma utilizată ilegal dintr-o contribuţie ȋn valoare de 20.000 lei depusă eronat de Sergiu Moroianu (soţul vicepreședintelui USB / USR Clotilde Armand – n.r.), ȋn contul de campanie al Municipiului Bucureşti, ȋn condiţiile ȋn care nu deţinea nicio calitate pentru a efectua depunerea respectivă (nu era candidat la alegerile locale).
Raportul de control al A.E.P. mai menţionează şi alte cauze pentru care sumele cheltuite de USB pentru campania electorală din iunie 2016 nu au fost rambursate integral.
Astfel, documentul consemneaza ca „la Organizaţia Municipiului Bucureşti a Partidului USB s-a constatat că pentru funcţia de primar general al Municipiului Bucureşti, dl. Dan Nicuşor Daniel, candidat la această funcţie, a primit şi ȋnregistrat la A.E.P. donaţii ȋn valoare de 163.759,00 lei”, cu toate că plafonulul maxim acceptat de legislaţie (art. 28, alin. 6 din Legea nr. 334/2006 republicată) era de 157.500 lei.

Găsiți AICI mai multe detalii, inclusiv raportul AEP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *