Skip to content
Coronavirus

DOCUMENT Cum arată planul de măsuri pentru gestionarea valului 5: creșterea capacității de testare, bani mai mulți pentru secțiile ATI

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, au prezentat, miercuri, planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19. Specialiştii estimează că acesta va fi generat, în special, de către varianta Omicron a coronavirus, iar în România au fost deja confirmate oficial 38 de cazuri.

Potrivit medicul epidemiolog Adriana Pistol, valul Omicron va atinge vârful mult mai repede decât cel Delta. Potrivit specialistului, în scenariul pesimist, în 20 de zile ”vom avea 1500 de paturi ATI ocupate”.

”Faptul că aproximativ 60% din populația vulnerabilă, peste 65 de ani și boli cronice nu este vaccinată, că numai 25% dintre persoane care au fost vaccinate cu doză completă au efectuat și doza booster, că deși a fost introdus PLF prin necompletarea acestuia de către călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare face dificilă ancheta epidemiologică, nu în ultimul rând nerespectarea măsurilor de carantină, ca și întârzierea adoptării certificatului COVID-19, înseamnă că în concluzie avem o populație receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând”, a declarat medicul.

Adriana Pistol avertizează că este posibil să avem mai mult de 25.000 de infectări pe zi cu varianta Omicron a coronavirusului și precizează că această creștere ar fi putut fi domolită dacă s-ar fi adoptat certificatul verde.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că obiectivul principal al autorităţilor în ceea ce priveşte valul 5 al pandemiei de Covid este evitarea unui lockdown, închiderea şcolilor şi un număr mare de decese.

El a precizat că îşi doreşte să nu se mai repete scenariul din valul precedent: “Ne-am aflat în cursul celui de-al patrulea val într-o situaţie în care sistemul de sănătate a a fost depăşit ca resurse. Am avut cea mai mare mortalitate din UE. 3 la sută din pacienţii infectaţi în România au murit. Au fost afectate persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple”.

În ceea ce priveşte adoptarea certificatului Covid, Rafila a spus că aşteaptă o decizie politică în acest sens: “O măsură care să încetinească transmiterea  este certificatul COVID. L-am elaborat, dar nu a fost adoptat. Am fi vrut să luăm această măsură chiar dacă temporară. Rămâne de vâzut dacă va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document”.

Măsurile pentru gestionarea valului 5

Printre măsurile care vor fi luate de autorități se numără:

Creșterea siguranței pacientului în spital. Managerii de spital sunt obligați să dispună: verificarea și remedierea deficientelor circuitelor electrice și a instalațiilor de oxigen; asigurarea capacităților de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic; asigurarea numărului de paturi alocate pentru pacienții COVID cu formă medie la 20%, cu o flexibilizare până la 30%.

Creșterea în bugetul pentru anul 2022 a resurselor pentru secțiile ATI (cu 65% mai mult față de 2021). În prezent, sunt complet funcționale la nivel național 2.805 paturi ATI (pentru pacienți COVID-19 și cu alte patologii).

Suplimentarea numărului de spitale care beneficiază de finanțare suplimentară prin programul „Acțiuni Prioritare ATI”, în scopul creșterii capacității de răspuns a sistemului medical (de la 116 la 128 unități ATI pentru adulți).

Creșterea rapidă a capacității de testare (introducerea decontării testelor pe bază de antigen la nivelul cabinetelor medicilor de familie).

DOCUMENTUL integral poate fi consultat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *