DOCUMENT Cum își pregătește Valentin Ștefan un mandat de 4 ani la Poșta Română. Cele 15 zile salvatoare pentru Ștefan

Sursa foto: Facebook/ Compania Naţională Poşta Română

La umbra haosului din România – accidente mortale produse de beizadele drogate, bolnavi tratați cu indiferență de medici care ar trebui să le salveze viețile, vistieria goală a țării și amenințăriile dinspre Comisia Europeană, recentele explozii de la Crevedia, haos care acaparează toată atenția și preocuparea Coaliției de Guvernare, la Poșta Română, Valentin Ștefan, directorul general provizoriu își continuă neabătut și nederanjat, nici de ministrul Bogdan Ivan și nici de Prim-Ministrul Marcel Ciolacu, programul de desființare a Poștei.

După doi ani de ceartă cu sindicatul reprezentativ și finalizarea primei etape a restructurării companiei prin concedierea unui număr aproximativ de 500 de salariați din administrația centrală, acum, Valentin Ștefan, desemnat provizoriu, la jumătatea anului 2021, ca director general, în urma unei răfuieli politice PNL-iste, își pregătește mandatul de 4 ani în fruntea Poștei Române, prin organizarea selecției directorului general prin OUG 109/ 2011.

Deși prin luna iunie compania Poșta Română a lansat în SEAP, o procedură de achiziție servicii de recrutare pentru postul de director general și director economico-financiar, aceasta a rămas nefinalizată.

Atenționările recente, timide ale ministrului Bogdan Ivan, care a amintit de faptul că este interesat de situația Poștei Române și așteaptă concluzia investigației Corpului de Control pentru a lua o decizie, l-au motivat pe Valentin Ștefan să grăbească procesul de selectare a directorului general.

Trece peste orice reglementare în materie de OUG 109/ 2011 și contrar hotărârii AGA 7/2023, conform căreia selecția directorului general va fi făcută de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ștefan se grăbește și face tot ce este posibil pentru a-și asigura postul de director general. Miza este foarte mare.

Nu degeaba i-a tras o palmă ministrului Bogdan Ivan, contestându-i în instanță misiunea de control a Corpului de Control pe care Ivan l-a trimis la Poștă. Faptul că și-a retras contestația este nesemnificativ.

Și pentru a fi sigur că postul de director general îi revine lui, Valentin Ștefan a apelat la prietenii de la Pluri Consultants România.

Pluri Consultants România are deja vechime în contractele cu Poșta: l-au servit pe Sebastian Burduja, pe ultima sută de metri de mandat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și au plantat, arzând termene și etape un Consiliu de Administrație la Poștă total aservit lui Burduja și au stabilit ce angajați din adminsitrația centrală pleacă acasă, în urma unui simulacru de evaluare și, spun surse apropiate lui Valentin Ștefan, pe baza unor liste clare date de șefii de structuri din companie, liste pe care se regăseau salariați, unii cu vechime foarte mare în companiei, dar care nu erau pe placul lui Ștefan.

Ca și în cazul selecției administratorilor, candidații trebuie să depună dosarele de candidatură, obligatoriu și în format electronic, pe adresa de e-mail 109@pluri.ro, adresă a recrutorului Pluri Consultants România.

De menționat că firma Pluri Consultants România nu este la primul contract de recrutare a unui director general prin aplicarea OUG 109/2011 pentru o companie de stat.

De exemplu, nu mai departe de luna mai a acestui an, a recrutat directorul general al CNAIR, companie aflată în portofoliul Ministerului Transporturilor.

Numai că, un ochi atent poate observa câteva mici diferențe în anunțurile pentru cele două recrutări – CNAIR vs. CNPR, altfel, copie aproape fidelă unul față de celălalt. Dacă în cazul CNAIR, anunțul este asumat prin semnătură și ștampilă, în cazul CNPR, asumarea lipsește cu desăvârșire.

O altă diferență ține de etapele procedurii, și unde e lege, teoretic nu trebuie să fie și tocmeală. În cazul CNAIR procedura de selecție prevede parcurgerea a 5 etape foarte clare, cu termene bine definite, și un număr de cel mult 52 de zile de finalizare.

În cazul CNPR, unde mandatul deja prelungit de nenumărate ori al lui Valentin Ștefan expiră în luna octombrie, prietenii de la Pluri Consultants România au ars o etapă importantă, cea a depunerii Declarației de intenție, care reduce termenul de finalizare a selectării directorului general cu nu mai puțin de 15 zile, în încercarea de a-i oferi lui Ștefan răgazul necesar aranjării concursului și urcării sacilor unui mandat de 4 ani în căruța Poștei.

Ca sa scurteze termenul referitor la Declarația de intenție, recrutorii au găsit o șmecherie și au decis, în afara legii, că depunerea Declarației de intenție se va face împreună cu dosarul de candidatură.
Numai că, la lege se precizează că doar candidații înscriși pe lusta scurtă au obligația să depună Declarația de intenție. Astfel, HG nr.722/2016, spune foarte clar, la articolul 44:
„(1) Lista scurtă a candidaţilor este realizată de comisia de selecţie, de expertul independent contractat sau de comitetul de nominalizare şi remunerare, după caz, prin procedura prevăzută la art. 43.
(2) Candidaţilor aflaţi în lista scurtă li se comunică de către comisia de selecţie ori, după caz, comitetul de nominalizare şi remunerare faptul că în termen de 15 zile de la data emiterii sau stabilirii listei scurte trebuie să depună în scris la autoritatea publică tutelară sau întreprinderea publică, după caz, declaraţia de intenţie.”

Etapa de depunere a Declarației de intenție este esențială, pentru că potrivit dispozițiilor din Normele metodologice de aplicare a OUG 109/ 2011, aprobate prin H.G. nr.722/2016, anexa 1d, capitolul 1, secțiunea a 3-a, art. 5., „Declaraţiile de intenţie ale candidaţilor pentru postul de director vizează, în plus faţă de aspectele comune prezentate la art. 2 alin. (2), propuneri generale ce ţin de aspectele operaţionale ale activităţii întreprinderii publice. Articolul 6- Declaraţia de intenţie este înaintată în scris, fiind parte componentă a documentelor de evaluare a candidaţilor aflaţi în lista scurtă.”

Mai mult, declaraţia de intenţie trebuie înaintată în scris autorităţii publice tutelare, adică Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, fiind parte componentă a evaluării candidaţilor aflaţi în lista scurtă.

Se constată, că din procedura aplicată de Pluri Consultants România pentru selectarea directorului general la Poșta Română lipsește esențialul  – etapa și documentul de departajare a concurenților din lista scurtă. Probabil că Valentin Ștefan se teme, totuși, de ceva represalii din partea ministrului sfidat și vrea să evite surprize în selectarea lui ca director general pe 4 ani la Poștă. De aici, poate, și încălcarea legii.

Frământările și îngrijorările poștașilor, care se confruntă zilnic cu presiunile și ilegalitățile comise de actualul director general sunt la cote maxime, existând pericolul unui blocaj ca în cazul angajaților din Finanțè, care, comparativ cu poștașii au salarii mult mai mari și condiții de muncă mult mai bune.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: