DOCUMENT Cum s-a oprit protestul fermierilor. Lista măsurilor agreate

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) și Sindicatul Fermierilor Patrioți au anunțat luni seară că renunță la proteste, după acordul semnat cu Ministerul Agriculturii.

AAC a transmis că acordul dintre mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezintă un prim pas în rezolvarea problemelor fermierilor. Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, anunță că „salută semnarea astăzi, luni – 15 ianuarie, a acordului dintre mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.”

„Reprezentații organizațiilor membre în AAC apreciază că această listă de măsuri, cu termene asumate, reprezintă un prim pas în rezolvarea problemelor fermierilor”, spune AAC într-un comunicat de presă.

„Cred că atitudinea cea mai pragmatică și corectă, în acest moment, este să vedem dacă problemele transmise și discutate vor fi rezolvate în termenele asumate de ministrul Barbu. Noi avem încrederea, după întâlnirea de la MADR, că măsurile asumate în document vor fi implementate la data convenită. Unele dintre ele necesită discuții în grupuri de lucru al cărui calendar ne dorim să fie anunțat mâine și să primim invitații. Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Evident, dacă problemele nu vor fi rezolvate in termenele asumate atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”, a spus Marius Micu, reprezentant AAC.

Și Consiliul Director al Sindicatului Fermierilor Patrioți a hotărât în urma negocierilor de la Ministerul Agriculturii să renunțe la proteste.

Lista măsurilor agreate

La finalul unor consultări de trei ore cu organizațiile din sectorul agricol, la Ministerul Agriculturii s-a ajuns la un acord cu privire la măsurile pe care Ministerul Agriculturi și le asumă să le implementeze în perioada următoare, conform unui calendar cu termene limită clare.

Conținutul documentului, potrivit Agrointel.ro

Propunere 1: Acordarea în regim de urgență a plăților APIA, pentru scheme care nu țin și de alte termene

Termen 29 februarie 2024

Propunere 2: Derogare GAEC 7 și GAEC 8. Clarificarea condițiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 și diminuarea procentului de sancțiuni la nivel minim, în baza forței majore.

Termen: 31 ianuarie 2024

Propunere 3: Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate și monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța.

Termen : în anul 2024

Propunere 4: Acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu marja dobânzii de maxim 2% + ROBOR

Termen: 29 februarie

Propunere 5: Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermierii pentru plata în regim de urgență a sprijinului de 100 de euro/ha pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2022. În cazul în care, după rectificarea bugetară se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul și compensarea culturilor din primăvara anului 2023.

Termen: 31 mai 2024

Propunere 6: Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziționată și utilizată în agricultură.

Termen: 30 iunie 2024

Propunerea 7: Modificarea în regim de urgență a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora l primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României.

Termen: proxima ședință de Guvern

Propunerea 8: Asumare revizuirii și adoptării legislației necesare, în actualul exercițiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum și concesionarea pășunilor.

Termen: 30 iunie 2024 – Parlamentul României

Propunerea 9: Apa gratuită pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024

Propunerea 10: Subvenționarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri

Propunerea 11: Modificări legislative 2024.

– Modificarea Legii 34/2013 și a Legii 170/2023 și a Legii 138/2004 – asimilarea amenajărilor locale de irigații cu subvenționarea ca și OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigații doar c u acordul OUAI-urilor.

– Implementarea și operaționalizarea Sistemului Național de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Propunerea 12: Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței

Termen: Proxima ședință de Guvern

Propunerea 13: Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

AAC – Marius Micu
PRO AGRO – Arion Ionel
UNCSV – Mircea Băluță
LAPAR – Nina Gheorghiță
Forța Fermierilor – Vlad Macovei
FAPPR – Dascălu Teofil
AFR – Ion Cioroianu
Clubul Fermierilor Români – Maniu Vonica
Sindicatul Fermierilor Patrioți – Ștefan Muscă
OIPA Legume-Fructe – Vlad Gheorghe

Sursa foto: agrointel.ro

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: