Skip to content
Politică

DOCUMENT De ce ministrul Lucian Bode NU are un doctorat plagiat. Tabăra USR continuă cu acuzațiile false pentru a bloca intrarea României în Schengen

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Lucian Bode este victima unei campanii de denigrare lansate de USR, după ce jurnalista Emilia Șercan a insistat cu acuzația că ministrul ar fi plagiat 18,5% din teza de doctorat. Noile „dezvăluiri” ale Emiliei Șercan sunt o ciorbă reîncălzită și arată că a confundat coeficientul de similitudine cu plagiatul. Teza de doctorat a ministrului de interne a fost mereu publică, tocmai pentru a demonstra că nu are nimic de ascuns și toate acuzațiile din tabăra USR sunt false. 

În Raportul de similitudine, realizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (UBB), se menționează că teza de doctorat a lui Lucian Bode are un coeficient de similitudine (1) de 18%, arată documentul de mai jos. Potrivit standardelor acceptate de universitate, acest coeficient trebuie să fie sub 30% pentru a respecta criteriile de integritate. Raportul de similitudine a fost mereu public și reprezintă un document elaborat de specialiștii din mediul academic, care au decis că teza ministrului respectă toate criteriile. Coeficientul de similitudine NU reprezintă plagiat, așa cum încearcă să insinueze diferite persoane doar pentru scopuri electorale. 

Potrivit UBB, coeficientul de similitudine 1 reprezintă „procentul din text cu toate frazele similare descoperite de sistem în alte documente”. Coeficientul verifică mai mult limbajul folosit într-o lucrare, pentru că două persoane pot avea câteva cuvinte similare într-un text, însă idei diferite. Plagiatul este o altă discuție, nu are nicio legătură cu coeficientul de similitudine, și este stabilit în urma unei analize a specialiștilor din domeniu, care verifică ideile, conceptele, ideologiile. 

Emilia Șercan nu a făcut decât să verifice cuvintele din teza de doctorat, adică similitudinea, nu plagiatul. O similitudine de 18,5% nu înseamnă plagiat și nu afectează integritatea ministrului.

În urmă cu o lună, comisia de experți de la Universitatea Babeș-Bolyai a stabilit că teza de doctorat a lui Lucian Bode nu este un plagiat, după o verificare amănunțită. Emilia Șercan revine acum cu un articol, care nu are nicio valoare în mediul academic, și lansează acuzații pentru a discredita imaginea ministrului de interne, care în aceste zile negociază la nivel european intrarea României în spațiul Schengen. Momentul a fost ales special, pentru că în urmă cu mai bine de o lună, tot Emilia Șercan anunța că nu e interesată să se implice în disputele politice ale USR-ului, însă s-a răzgândit chiar când România trebuie să fie primită în spațiul de liberă circulație. 

Referitor la grafice și ilustrații, acestea trebuie citate cu trimitere la sursa la care au fost verificate. Ar fi imposibil pentru oricine să știe sursa originală. Erorile de citare se corectează întotdeauna prin publicarea unei erate, iar acest instrument este folosit în mediul academic pentru a îndrepta public și transparent unele greșeli. Este absolut normal ca autorii unor lucrări de peste 200 de pagini să revină asupra textului cu o erată pentru a-și corecta greșelile. 

Emilia Șercan a ajuns în situația de a-l acuza de plagiat pe Lucian Bode pentru simplul fapt că între lucrarea ministrului și alte texte de pe internet există similitudini. În plus, Șercan spune că ministrul ar fi „plagiat” din unele texte de pe internet care nu au nici măcar autor sau data la care au fost publicate. Un text fără autor, găsit pe internet, nu este o acuzație de plagiat, nu are absolut nicio valoare. Dacă acele texte de pe internet sunt de fapt plagiate cu idei furate din teza de doctorat a lui Lucian Bode? În articolul său, Emilia Șercan nu publică sursa textului consultat, link-ul direct, anul în care a fost publicat, formatul în care a fost publicat etc. Opiniile colorate politic ale unor persoane nu reprezintă verdicte, acuzații oficiale sau rapoarte ale mediului academic.

În acest caz, atacurile politice la adresa ministrului continuă pentru a discredita imaginea României într-un moment în care Guvernul depune tot efortul pentru a intra în spațiul Schengen. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *