Skip to content
Politică

DOCUMENT De unde a pornit dosarul penal deschis pe numele ministrului de Finanțe: Ce nereguli a găsit ANAF la firma familiei Vîlceanu

Dan Vîlceanu este un apropiat al premierului Florin Cîțu (Inquam Photos / Alexandra Pandrea)

UPDATE 19.08.2021, 17.00

Parchetul General a confirmat, pentru „Adevărul”, faptul că noul ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a fost cercetat penal pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, însă, în urma anchetei, procurorii au constat că faptele nu există.

Pe 9 iulie, PS News scria de existența acestui dosar, fapt negat atunci de Dan Vîlceanu. PS News a publicat integral procesul verbal al inspectorilor ANAF rezultat în urma controlului la firma Trefo SRL, controlată de familia Vîlceanu.


Articolul publicat inițial, pe 9 iulie:

 

Premierul Florin Cîțu l-a dat afară pe Alexandru Nazare, un apropiat de-ai președintelui PNL, Ludovic Orban, și se pregătește să-i facă loc lui Dan Vîlceanu, șeful PNL Gorj și mâna lui dreaptă. Vîlceanu este, însă, o figură extrem de controversată: el a fost liderul TSD Gorj înainte să treacă la PDL, apoi la PNL, perioadă în care firma familiei sale a beneficiat de contracte de milioane de lei cu statul, pe vremea guvernării social-democrate.

Firma familiei Vîlceanu, Trefo SRL, a fost ”călcată” de ANAF, iar în urma controlului s-au descoperit nereguli grave. Potrivit surselor PS News, există și un dosar penal la Parchetul General pe baza raportului întocmit de inspectorii fiscali, dosar care stă, însă, în nelucrare de câțiva ani.

Firma Trefo SRL este 100% o afacere a Vîlcenilor. Mama, Elisabeta Vîlceanu, este administrator și asociat unic, tatăl, Eugen Vîlceanu, este director general, iar fiul, Dan Vîlceanu, a fost director economic, inclusiv în perioada contractelor verificate de ANAF.

Controlul inspectorilor antifraudă a scos la iveală că Trefo SRL ar fi făcut achiziții care nu sunt reale, operațiuni prin care – se arată în document – firma ar fi ”dedus nelegal cheltuieli în sumă totală de 1,1 milioane de lei și TVA în sumă totală de 258.500 lei”.

ANAF Gorj a analizat contractele încheiate de Trefo SRL cu mai multe firme, dar în special cu Biti Metal Invest și Karina Sebatil, în perioada 2012-2016.

Astfel, inspectorii fiscali susțin că ”bunurile ce apar achiziționate de la Karina Sebatil și Biti Metal Invest, dacă au existat în realitate, au fost achizționate din alte surse, fiind creat ulterior un circuit comercial nereal pentru a fi procurate facturi care să creeze aparența unui circuit comercial real, iar scopul procurării unor astfel de facturi care nu pot fi considerate documente justificative și evidențierii în documentele contabile a operațiunilor nereale consemnate în acestea, a fost unul exclusiv fiscal, pentru ca societatea Trefo SRL să-și poată diminua obligațiile fiscale datorate bugetului consolidat al statului”.

De asemenea, se mai arată în procesul verbal de control, ”prin înregistrarea în evidența contabilă de facturi pe care erau înscrise bunuri provenite de la societăți care nu au desfășurat o activitate economică reală, respectiv de la Karina Sebatil și Biti Metal Invest, înregistrări care nu au la bază operațiuni reale, Trefo SRL a dedus nelegal cheltuieli în sumă totală de 1,1 milioane de lei și TVA în sumă totală de 258.500 lei”.

Dan Vîlceanu: ”Nu există niciun dosar penal”

Contactat de PS News, Dan Vîlceanu a negat orice legătură cu firma Trefo SRL, susținând că nu are ”niciun rol în activitatea acestei companii”. De asemenea, deputatul spune că nu există niciun dosar penal deschis pe numele vreunui membru al familiei sale.

”SC Trefo SRL este o societate a părinților mei, înființată în anul 1997. Toate contractele derulate de această companie cu firme la care statul este acționar le regăsiți în declarația mea de interese, pentru că legea prevede aceasta obligație.

În decursul anilor, la această companie au fost derulate mai multe controale ale instituțiilor care au sarcini de control ale activităților economice și de fiecare dată lucrurile au fost în regulă. Nu vă pot oferi detalii despre lucrurile pe care le semnalați pentru că nu le cunosc, eu neavând nici un rol în activitatea acestei companii.

De altfel, în momentul în care am ajuns deputat am lichidat toate companiile la care eram acționar și am ales să renunț la activitatea antreprenorială, tocmai pentru a nu exista suspiciuni că aș avea alte interese.

În legătura cu existența unui dosar penal, nu vă pot da detalii pentru că părinților mei nu le-a fost adusă la cunoștință vreo calitate în vreun dosar penal. Deci nu există nici un dosar penal la adresa vreunui membru al familiei mele”, a declarat Dan Vîlceanu pentru PS News.

Deputatul conduce mașina firmei Trefo

Totuşi, o legătură există între deputatul liberal şi firma Trefo, pe lângă relaţia de rudenie cu patronii societăţii. În 2020, o maşină BMW X5 cumpărată de societatea Trefo era închiriată deputatului Dan Vîlceanu, fiul directorului general, Eugen Vîlceanu.

Atunci, liberalul spunea că plăteşte chirie către firma părinţilor pentru folosirea maşinii şi că în raportul de control care a fost întocmit nu se constată vreo neregulă în această privinţă.

Dan Vîlceanu, pe lista scurtă a premierului pentru portofoliul Finanțelor

Din primele informații, se pare că Dan Vîlceanu, mâna dreaptă a premierului Florin Cîțu, cunoscut ca „premierul din umbră al României”, va fi viitorul ministru al Finanțelor Publice, după revocarea lui Alexandru Nazare.

Vîlceanu a fost reales, zilele trecute, președinte al PNL Gorj. Așa cum era de așteptat, Vîlceanu a anunțat că îl susține pe Cîțu pentru șefia PNL. „De fiecare dată am spus că sunt necesare schimbări la nivelul partidului pentru a putea face o schimbare mai profunda în țară. Este nevoie inclusiv de schimbarea modului de interacțiune între noi, felul în care abordăm lucrurile, în care găsim soluții pentru problemele din partid și, mai ales, din țară. S-a vorbit mult despre necesitatea unui ‘suflu nou’. Florin Cîțu are alături oameni cu experiență, dar și oameni aflați la începutul carierei politice. Oameni care înteleg că soluția liberală este dezvoltarea comunităților și că pentru asta avem nevoie de cel puțin 8 ani de guvernare”, a declarat Vîlceanu.

Redăm mai jos documentul ANAF obținut în exclusivitate de PS News:

 

 

2 comentarii la “DOCUMENT De unde a pornit dosarul penal deschis pe numele ministrului de Finanțe: Ce nereguli a găsit ANAF la firma familiei Vîlceanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *