Skip to content
Politică

DOCUMENT EXPLOZIV: Cristian Petcu, acuzat de TRIPLU PLAGIAT! EXCLUSIV

ICR.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă, în exclusivitate, un document de-a dreptul devastator la adresa controversatului Cristian Petcu, fost secretar de stat în Ministerul Culturii și, actualmente, nominalizat de PNL pentru consiliul de administrație (CA) al TVR. 

Documentul – depus, pe 28 februarie, la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și disponibil AICI – îl acuză în termeni duri pe Cristian Vasile Petcu că, în numai doi ani, ar fi comis un triplu plagiat de proporții uluitoare. Sesizarea a fost înaintată de profesorul Cristian Dogaru, cercetător în cadrul Universității britanice Suffolk. Contactată de PSnews.ro, jurnalista de investigații Emilia Șercan (care a dezvăluit, de-a lungul anilor, că unii politicieni și oameni din justiție și-au plagiat tezele de doctorat) a confirmat că sesizarea vizează „un triplu plagiat fără precedent  în mediul universitar românesc”.

Plagiatul ca epopee

Concluzia sesizării – bazată, așa cum puteți observa AICI, pe o argumentație extrem de solidă – este că Petcu a susținut o teză de doctorat în Istorie (2009, Târgoviște), pe care a plagiat-o ”cuvânt cu cuvânt” din cărțile unor autori consacrați, apoi și-a publicat teza într-o carte (Editura Enciclopedică, București, 2009), iar cartea a transformat-o în a doua teză de doctorat (Facultatea de Teologie, 2010, Craiova)! (Găsiți mai multe detalii AICI și AICI.) În această ordine de idei, documentul susține din plin dezvăluirile jurnalistei Sidonia Bogdan, care l-a acuzat (încă din 2014, în România Liberă) pe Cristian Petcu că a obținut două titluri de doctor în două domenii diferite, Istorie și Teologie, folosindu-se de două teze care conțin același text, într-o proporție cel puțin covârșitoare.

”Un caz extrem de grav, fără precedent” 

”Discutăm despre un caz extrem de grav, fără precedentobținerea a două doctorate în domenii diferite, cu același text plagiat, după ce Cristian Petcu publicase teza de doctorat în Istorie la Ed. Enciclopedică, Buc., 2009”, avertizează sesizarea. De asemenea, PSnews.ro vă prezintă anexa privitoare la corespondența paginilor identice în cele două teze de doctorat, fapt care certifică utilizarea masivă a aceluiași text. Raportul însumează nu mai puțin de 58 de pagini, fiind structurat după cum urmează: evidențierea secțiunilor constitutive similare ale celor două teze (paginile 2-5), prezentarea giganticelor pasaje suspectate de plagiat, care se regăsesc în ambele teze (paginile 6-12) și, finalmente, expunerea argumentelor privind ”plagiatul grav, adică teza de doctorat în Teologie, respectiv teza de doctorat în Istorie sunt copiate cuvânt cu cuvânt din surse” (paginile 13-58).  (Găsiți AICI mai multe detalii.)

Autorii ce ar fi fost plagiați 

În cadrul celei din urmă secțiuni, raportul prezentat îl acuză pe Cristian Petcu că (cel mai frecvent) și-ar fi plagiat textul inițial (transformat în două teze de doctorat și o carte!) din lucrările unor autori consacrați, dintre care îi amintim pe: Antonie Plămădeală (”Contribuții istorice privind perioada 1918-1939”), Ion Rusu Abrudeanu (studiile referitoare la Patriarhul dr. Miron Cristea), Mircea Păcurariu (”Istoria Bisericii Ortodoxe Române”) și arhid. prof. dr. Ioan N. Floca (”Drept Canonic Ortodox, legislație și administrație bisericească”) . În această ordine de idei, documentul prezentat de PSnews.ro susține, în integralitate, toate acuzațiile de plagiat aduse la adresa lui Cristian Petcu, încă din 2014, în condițiile în care fostul secretar de stat ar fi preluat pasaje masive din toți acești autori, fără să folosească ghilimele și note de subsol, ca și cum textele i-ar fi aparținut.

Însă, la fel importantă precum sesizarea obținută de redacția de știri PSnews.ro, este și cuvântul celui acuzat de triplu plagiat, așa că noi am luat legătura cu Petcu, pentru a afla și punctul său de vedere, pe care îl publicăm mai jos:

”Știu că dânsul a făcut săptămâna trecută o sesizare pentru a se lămuri, însă, eu știam că este un dublu plagiat. E opinia lui, eu nu am ce să zic. Este sesizarea la CNATDCU, așteptăm decizia CNATDCU. Eu am spus doar că nu sunt plagiate și că ele îmi aparțin în totalitate”, a declarat Cristian Petcu pentru PSnews.ro.

În egală măsură, redacția PSnews.ro va publica, îndată ce va fi finalizat, și raportul CNATDCU referitor la acuzațiile lansate la adresa lui Cristian Petcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *