PSnews

Recent

DOCUMENT exploziv despre mineriada din 1990: dovada că MApN i-a sprijinit pe mineri

libertatea.ro

Vedeți în cele ce urmează un DOCUMENT exploziv despre mineriada din iunie 1990, care conține dovada că MApN i-a sprijinit pe mineri.

Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-a hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990.

Desecretizarea a fost făcută la cererea Parchetului General și anunţată în Monitorul Oficial. Documentul are 5 file şi a ajuns în posesia PressOne ca urmare a unei solicitări trimise MApN în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice.

Este vorba despre o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi solicită prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care „au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării” între 14 și 17 iunie 1990.

Același general Vasile Ionel a fost indicat de către fostul ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu drept posibilul șef al rețelei KGB-GRU din România, după ce în 1980 fusese trecut în rezervă, pe motiv că era agent sovietic. După Revoluție, Ionel a fost șef al Marelui Stat Major al Armatei, apoi șef al Administrației Prezidențiale – această din urmă poziție deținând-o între 1991 și 1994, când președinte al României era Ion Iliescu.

Potrivit adresei, în perioada menționată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniți din Valea Jiului să elibereze Piața Universității de protestatari: ortacii au primit conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi și alte alimente. În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloţi şi ciorapi, precum și produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei (echivalentul actual al circa 670.000 de euro).

Image with no description

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi