Un nou scandal zguduie mediul de afaceri din România, după ce Florin Jianu, fost ministru, a fost acuzat de încălcarea legii. Un raport de integritate, intrat în posesia PS News, arată cum Florin Jianu a fost numit, fără să respecte legea, președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. (FNGCIMM SA IFN). Alături de acesta sunt acuzate și alți doi membri din Consiliul de Administrație: Sterică Fudulea și Cristian Nicolae Stănică.
Într-un raport se dovedește că cei trei nu îndeplineau condițiile legale pentru a fi numiți în cadrul instituției și aceștia au depus inclusiv declarații pe propria răspunderea în care precizau că respectă legea.
Jianu, Fudulea și Stănică, la data numirii, „nu îndeplineau cerința imperativă a legii privind deținerea experienței adecvate pentru exercitarea calității de conducător al unei instituții financiare nebancare”.
Legea 93/2009, la art. 20, stipulează că persoanele din conducerea „instituțiilor financiare nebancare trebuie să aibă reputație și experiență adecvate”. Noțiunea de „experiență adecvată” este definită chiar de Banca Națională a României, în Regulamentul BNR:
„cerința privind experiența conducătorilor se consideră adecvată dacă persoanele desemnate în calitate de conducători dispun de experiență practică de minimum 1 an într-o funcție de conducere deținută în cadrul unei instituții de credit sau al unei instituții financiare (…) precum și de experiență practică de minimum 2 ani în domeniul creditării”.
Raportul arată că niciuna dintre cele trei persoane nu avea experiență pentru a putea fi numit în Consiliul de Administrație al FNGCIMM SA IFN:
„Din verificarea experienței profesionale a domnilor Jianu, Fudulea și Stănică, așa cum rezultă din CV-urile domniilor lor, publicate inclusiv pe website-ul oficial al FNGCIMM SA IFN, se poate constata că niciunul nu a deținut, niciodată, vreo funcție de conducere în cadrul unei instituții de credit sau al altei instituții financiare supuse supravegherii Băncii Naționale a României sau unei alte autorități competente ori în cadrul unei instituții financiare nebancare înscrise doar în Registrul general. De asemenea, niciunul nu are experiență în domeniul creditării”, arată raportul.
Declarații pe propria răspundere
Cei trei au depus declarații notariale autentificate „prin care au certificat, pe proprie răspundere, îndeplinirea tuturor condițiilor cerute de lege pentru deținerea calității de membri în Consiliul de Administrație”. Din CV-urile lor (prezente în raportul de mai jos) nu reiese că ar avea o experiență, așa cum cere legislația în vigoare.
Raportul arată că există deja precedente chiar din 2023, când BNR a respins anumite persoane desemnate în calitate de administratori ai FNGCIMM SA IFN deoarece nu aveau experiență adecvată. Ionel Florian Lixandru și Roxana Elena Lepădatu au fost refuzați de BNR pentru că nu îndeplineau această condiție.
Raportul mai precizează că actualul Consiliu Administrativ nu respectă nici șansele egale între femei și bărbați. Potrivit legislației în vigoare, o treime dintre membrii CA trebuie să fie de sex feminin, însă actualul Consiliu este format exclusiv din bărbați.
Cristian Nicolae Stănică, membru în Consiliul de Administrație al FNGCIMM SA IFN, a mai fost acuzat de incompatibilitate de ANI în 2015. Acesta a deținut, în același timp, funcția de vicepreședinte al Institutului Național de Statistică și a avut și calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare SA.
FNCIMM SA IFN este o instituție financiară nebancară aflată aflată sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României (BNR). Instituția este în subordinea Ministerului Finanțelor și ar trebui să ajute mediul de afaceri din România.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News