Skip to content
Politică

DOCUMENT Guvernul vine cu o veste foarte bună pentru firmele cu datorii

Guvernul României vine cu o veste foarte bună pentru firmele care au datorii la bugetul de stat. Ce s-ar putea întâmpla cu astfel de societăţi.

Firmele cu datorii bugetare restante la 30 septembrie 2015 vor putea plăti sumele principale până la 31 martie 2016 fără să mai achite și penalitățile de întârziere, dar vor acoperi dobânzile aferente până la 30 iunie 2016, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

" "
" "

Scutirea va fi aplicată de Guvern ca să crească încasările bugetare, să stimuleze firmele la achitarea voluntară a datoriilor și să diminueze arieratele bugetare. Documentul va fi analizat în scurt timp de Executiv.

Totuşi, prevederile iniţiativei de act normativ nu se aplică firmelor aflate în insolvenţă.

„Se propune instituirea unei măsuri conjuncturale de acordare a unei facilități fiscale prin care se urmărește stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligațiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare, aspect de care beneficiază întreaga societate”, arată iniţiativa de act normativ.

Pentru datoriile principale la bugetul general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 inclusiv și administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), penalitățile de întârziere aferente vor fi anulate dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: toate obligațiile de plată principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de organul fiscal central,  sunt achitate până la data de 31 martie 2016 inclusiv;  dobânzile aferente, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligațiilor de plată principale, sunt plătite până la data de 30 iunie 2016 inclusiv; sunt stinse până la termenul din Codul de Procedură Fiscală și dobânzile stabilite prin decizii comunicate după data plății datoriilor.

În prezent, contribuabilii datorează pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale dobânzi şi penalităţi de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalităţle de întârziere sunt calculate ca procent din obligaţia principală în funcţie de întârzierea la plata acestora faţă de scadenţă.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *