Skip to content
Societate

DOCUMENT Încep concedierile! Trei mari companii de stat se pregătesc să dea afară sute de angajați

Ziarul de Arges

Trei companii de stat, TAROM, Aeroporturi București și Poșta Română, vor disponibiliza în perioada imediat următoare sute de angajați. Deciziile celor trei companii vin în urma solicitării premierului Florin Cîţu privind restructurarea activităţii companiilor publice care înregistrează pierderi financiare.

Astfel, 65% din angajații TAROM vor intra în șomaj tehnic de la 1 aprilie, urmând să rămână maximum 35% din angajați din fiecare departament. Potrivit surselor PS News, până vineri, 26 martie, la ora 16.00, trebuie predate listele cu angajații care intră în șomaj.

Compania Tarom precizează că, în contextul pandemiei Covid-19, ca urmare a instituirii restricţiilor de călătorie, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european şi global, sectorul transportului aerian de pasageri a înregistrat o scădere semnificativă în 2020 (peste 60% faţă de anii anteriori), generând pierderi însemnate pentru operatorii din acest sector.

„Astfel, într-un context de piaţă extrem de dificil, redresarea companiei într-un termen scurt a devenit critică, fiind necesar ca măsurile de reducere de costuri implementate deja în perioada de lock-down (şomaj tehnic pentru categoriile de personal cu activitate redusă, desfiinţarea mai multor agenţii interne şi externe, implementarea unui program de plecări voluntare, reducerea cheltuielilor de operare, conservarea aeronavelor la sol) să fie dublate de măsuri cu impact pe termen mediu şi lung”, se arată într-un comunicat al TAROM.

De asemenea, Poșta Română se pregăteşte să facă reduceri de personal: aproape 300 de angajaţi ar putea părăsi compania, atât prin plecări voluntare, cât şi prin concedieri colective, făcându-se astfel economii de 18 milioane de lei. Angajaţii disponibilizaţi ar urma să primească până la 12 salarii compensatorii.

„Până la data de 26 februarie 2021, urmează să realizaţi o analiză a activităţii desfăşurate în cadrul structurii pe care o conduceţi, în raport de volumul efectiv al activităţii, corelat cu repartizarea specifică, în urma căreia veţi depune la Direcţia resurse Umane o listă care să cuprindă, evidenţiate separat, denumirea şi numărul de posturi vacante din categoria personal funcţional-administrativ şi personal de conducere, precum şi denumirea şi numărul de posturi ocupate din categoria personal funcţional-administrativ şi personal de conducere, pe care le propuneţi spre desfiinţare”, se arată într-un document intern, semnat de şeful companiei, Horia Grigorescu.

O altă companie care va da oameni afară este CN Aeroporturi București. Potrivit unui document obținut de PS News, semnat de președintele CA, Florin Țâncu, Consiliul de Administrației mandatează conducerea executivă a companiei să ”identifice persoanele care sunt eligibile pentru plecări voluntare, prin compensarea acestora cu 6 salarii compensatorii”.

 

 

1 comentariu la “DOCUMENT Încep concedierile! Trei mari companii de stat se pregătesc să dea afară sute de angajați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *