Skip to content
Politică

DOCUMENT Moţiunea de cenzură, citită în plenul reunit: „Cea mai proastă guvernare din ultimii 30 de ani”. Când vor avea loc dezbaterea și votul

Inquam Photos / George Calin

UPDATE 16.30

Dezbaterea și votul moțiunii de cenzură vor avea loc marți, 29 iunie. Textul integral al moțiunii poate fi citit aici.

UPDATE 14:30

Lucian Romaşcanu a citit miercuri, în plenul reunit, textul moțiunii de cenzură” România EŞUATĂ. Recordul „fantastic” al Guvernului Cîţu”.

“Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depășit 6 lei. Numai ”lucruri fantastice”!!! Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat!”, a declarat Lucian Romașcanu în plen.

PSD susține că Florin Cîțu se află în fruntea celei mai proaste guvernări economice din ultimii 30 de ani:

“În timp ce camarila politică și firmele de partid au profituri grase, majoritatea românilor își văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare. Deși dumneavoastră, din biroul de la Victoria, total rupt de realitate, scrieți pe Facebook altceva… În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creșterea preturilor la alimente de bază, medicamente și utilități este de peste 10%, în timp ce salariile și pensiile au înghețat. Aceasta înseamnă MINUS 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariați și pensionari!

Mai mult, BNR anunță o dublare a inflației în 2021. Este efectul creșterii dramatice a costului vieții: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze și +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de ”fantastice”! Și, de aceea, trebuie să plecați! 2 Pentru prima dată după Revoluție, hoția a fost oficializată prin lege! Peste toate acestea însă, peste noapte, în bugetul țării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcționați exclusiv administrațiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu soluții pentru creșterea încasărilor la buget!

 Niciun deranj pentru evazioniști și speculanți, nicio măsură de reducerea a risipei banului public. ZERO eforturi de profesionalizare a administrației! Dimpotrivă, în posturi cheie din economie au fost numiți “oamenii cu școala vieții” – analfabeți la Apele Române, cioclii la spitale, cosmeticiene la Romatsa, șomeri, a căror singură idee erau “afacerile” dubioase și achizițiile publice la suprapreț”, se mai arată în textul moțiunii citit de Lucian Romașcanu.

PSD acuză guvernarea a amanetat viitorul economic și social al României din cauza împrumuturilor  mari. Potriit textului moțiunii, 1500 euro pe minut se adaugă la deficitul comercial al țării:

“Încă un motiv pentru ca acest guvern să plece! Ați distrus firmele românești și ați transformat țara în amanet! Așa cum precedenta Guvernare PNL nu a avut capacitatea de a gestiona criza COVID, Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR nu are competența de a aduce revenirea economică, care să se regăsească – în mod real! – în nivelul de trai al românilor. Creșterile sunt din pix, în timp ce împrumuturile înrobitoare sunt groaznic de reale. De luni de zile, asistăm la o Guvernare pe datorie, care ne împovărează – pe toți românii! – pentru următorii 30 de ani cu împrumuturi de 1.000 euro secundă. Nimeni nu știe ce ați făcut cu cele peste 34 miliarde euro cu care a fost îndatorată România în ultimele 18 luni! Suntem în iunie și Guvernul nu a publicat încă datele privind datoria guvernamentală la sfârșit de aprilie, ca să vadă toți românii că deja s-a depășit pragul de 50% din PIB. Un nou record istoric ”fantastic”, domnule Cîțu! Asta în condițiile în care, pe timpul guvernării PSD, România avea a patra cea mai mică datorie guvernamentală netă din UE, de 34,6% în PIB.

În condițiile în care guvernarea PSD a lăsat și o rezervă financiară în Trezorerie de 5,2 miliarde euro. Cu toate acestea, în guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR viitorul economic și social al României a fost amanetat! E adevărat, modelul PNL-USR-UDMR ajută economic alte state, nu România! 1500 euro pe minut se adaugă la deficitul comercial al țării. Asta înseamnă importuri mai mari decât exporturile în fiecare zi a guvernării Cîțu. Astfel, românii subvenționează producția și locurile de muncă din alte state, de unde importăm masiv”, se mai precizează în textul moțiunii.

Textul complet al moțiunii de cenzură poate fi consultat AICI.

 

—————————————-

Parlamentarii Partidului Social Democrat au depus miercuri moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, intitulată „România eşuată. Recordul fantastic al Guvernului Cîţu„.

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu a afirmat că Guvernul actual este un dezastru pentru români şi pentru firmele româneşti, sperând că moţiunea va trece spre binele României: “Guvernul actual este un dezastru pentru români şi pentru firmele româneşti. Au fost înghetaţe pensiile, au fost înghetaţie salariile, au fost îngheţate alocaţiile, iar pe partea cealaltă, în PNRR, vedem doar reforme catastrofale pentru România şi bani foarte mulţi pentru clientela lor politică. Românii, în aceste luni, au sărăcit, doar în mintea premierului Cîţu românii o duc mai bine. Aproape s-au dublat facturile la energie, preţul pe litrul de benzină a ajuns la şase lei, 70% dintre români spun în acest moment că România merge într-o direcţie greşită. Sperăm că printre cei 70% să se găsească şi parlamentari ai actualei coaliţiei de guvernare care să voteze”.

El le-a cerut parlamentarilor din coaliţia de guvernare să trimită în istorie un premier arogant, care de acum încolo poate să stea “de veghe în lanul cu lavandă”:

Asta arată o teamă, o teamă inclusiv faţă de proprii parlamentari, care iată în acest moment probabil că unii dintre ei se regăsesc în acest procent de 70%. Aş face un apel la ei să facă ceea ce este corect pentru România şi anume să trimită în istorie acest premier extrem de arogant şi care poată stea de acum încolo de veghe în lanul cu lavandă că tot am văzut că a ajuns cu vaccinarea în lanul de lavandă. E un apel pe care îl facem, probabil că moţiunea va fi votată săptămâna viitoare pe calendarul pe care îl vom avea, până atunci alături şi de alţi parlamentari, şi din arcul guvernamental, sperăm ca această moţiunea, pentru binele României, să treacă”, a mai spus Grindeanu.

El a precizat că PSD a discutat cu parlamentari din coaliţia de guvernare, pentru a vota această moţiune: “S-au purtat negocieri în această perioadă de către preşedintele partidului. Din câte ştiu, şi ştiu bine, probabil colegii de la AUR vor vota această moţiune, probabil vor fi colegi parlamentari şi din grupul minorităţilor care vor vota această moţiune. În ceea ce priveşte parlamentari din arcul guvernamental, nu aş vrea să intru în amănunte, dar cred că tot ceea ce înseamnă această guvernare Cîţu îi pune, cel puţin pe o parte importantă din parlamentarii PNL într-o situaţie extrem de dificilă pentru că pe de o parte realizează că acest guvern este un dezastru, pe de altă parte şi-ar dori ca PNL să rămână la guvernare”.

Moţiunea este intitulată, iar în textul acesteia social-democraţii susţin că guvernarea PNL-USR-UDMR „conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare„.

„Este momentul ca Guvernul Cîţu să plece acasă”, afirmă semnatarii moţiunii în document.

Moţiunea urmează să fie prezentată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar Birourile permanente reunite vor decide când va fi dezbătută şi votată aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *