Skip to content
Europa

DOCUMENT Pașaportul de vaccinare poate diviza Uniunea Europeană: Partidele extremiste pregătesc deja mișcări de stradă

businessinsider.com

Pașaportul de vaccinare introdus de Comisia Europeană a fost votat de Parlamentul European și peste o săptămână ar putea să apară pentru prima dată pentru cetățenii europeni. Singurii europarlamentari români care au votat împotriva introducerii pașaportului de vaccinare au fost Tudor Ciuhodaru (PSD), Maria Grapini (PSD) și Cristian Terheș (PNȚCD). De asemenea, Mihai Tudose (PSD) s-a abținut de la vot.

Cele mai multe voturi împotriva pașaportului de vaccinare, sau green pass cum îl numește Comisia, au venit din partea Grupului Identitate și Democrație. Dar aici au fost două partide care au trădat decizia grupului. Grupul Identitate și Democrație a fost mereu al celor care au criticat Uniunea Europeană, însă partidele Lega, din Italia, și Fidesz, din Ungaria, au votat cu toți europarlamentarii pentru pașaportul de vaccinare introdus de UE.

Documentul cu voturile din Parlamentul European poate fi consultat mai jos, la paginile 323-324!

Partide precum Frontul Național din Franța, controlat de Marie Le Pen, și Alternativa pentru Germania au votat împotriva pașaportului de vaccinare și acest lucru arată cum va fi situația în interiorul statelor membre.

Germania și Franța se pregătesc în curând de alegeri, iar măsurile adoptate în pandemie și numeroasele restricții vor fi aspru sancționate de cetățeni. Frontul Național și Alternativa pentru Germania vor avea discursuri anti-pandemie și vor critica guvernele pentru numeroasele restricții pe care le-au suportat cetățenii. În Spania, partidul VOX este, de asemenea, împotriva pașaportului de vaccinare și a măsurilor anti-pandemie.

Inclusiv grupul Stângii din Parlamentul European a fost împotriva pașaportului de vaccinare, cu excepția grecilor din Coaliția de Stânga radicală, care au votat toți pentru green pass. Dar partide clasice de stânga din Franța, Spania, Portugalia și Germania s-au opus introducerii pașaportului de vaccinare, votând ori împotrivă, ori preferând să se abțină.

Partidele care au votat împotriva pașaportului de vaccinare vor fi cele care pregătesc campanii electorale împotriva guvernelor. Frontul Național în Franța și Alternativa pentru Germania reprezintă provocări de urmărit în următoarele luni, deoarece Marie Le Pen are șanse să devină noul președinte al Franței, în 2022, iar Alternativa pentru Germania încearcă să obțină cât mai multe voturi pentru a câștiga putere după alegerile din septembrie 2021. Matteo Salvini în Italia, din partea Lega, și Viktor Orban în Ungaria, cu al său Fidesz, au fost constrânși să voteze pentru pașaportul de vaccinare deoarece se află la guvernare. Dacă ar fi fost în opoziție, probabil votul lor ar fi fost diferit.

Italia, între pașaport și libertăți

Italia este un caz aparte în Uniunea Europeană, deoarece pe de o parte susține ideea de pașaport de vaccinare, însă pe de altă parte are mari probleme cu legislația și cu respectarea drepturilor și libertăților, după cum arată Garantul pentru Privacy.

Italia a încercat să introducă o aplicație – Mitiga – prin care să controleze cine intră pe stadioane, cu intenția de a permite accesul doar persoanelor vaccinate, vindecate sau testate negativ. Garantul pentru Privacy a blocat aplicația respectivă, motivând că „nu există momentan o bază legală pentru folosirea datelor, mai ales a celor foarte delicate precum cele de natură sanitară”. Autoritatea italiană reclamă faptul că pe baza legislației actuale nu pot fi limitate drepturile și libertățile cetățenilor, iar dacă Guvernul de la Roma vrea să introducă astfel de măsuri, atunci să o facă printr-o lege la nivel național.

Garantul pentru Privacy din Italia a avertizat și Regiunea Campania, care voia să introducă un certificat de vaccinare pentru a le permite cetățenilor accesul la diferite evenimente. Certificatul pregătit de regiune ar fi urmat să fie folosit în hoteluri, săli de evenimente, la nunți, spectacole și alte locuri aglomerate.

Garantul reclamă faptul că guvernul italian sau regiunile nu precizează nicăieri cine accesează datele personale ale cetățenilor, cine le administrează, cine verifică autenticitatea certificatelor, cine le interpretează sau unde vor fi stocate. Toate aceste cerințe necesare folosirii datelor fac parte din Regulamentul UE privind folosirea datelor personale. Nu în ultimul rând, Garantul a avertizat companiile italiene să nu le solicite angajaților informații dacă au fost sau nu vaccinați și să nu stocheze astfel de date.

Disputele între Garantul pentru Privacy și Guvernul italian sunt din ce în ce mai numeroase în peninsulă și urmează introducerea green pass, care nu va trece neobservată. Dacă Guvernul italian nu precizează clar, printr-o lege la nivel național, cine solicită, accesează și administrează datele personale, atunci foarte probabil Garantul pentru Privacy se va sesiza în privința green pass.

Puteți citi documentul integral AICI.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *