Skip to content
Politică

DOCUMENT Primar şi lider local PSD, prins cu minciuna. Cum are de suferit economia

DOCUMENT Un primar, care este, totodată, lider local al Partidului Social Democrat (PSD), a fost prins cu minciuna. Cum are de suferit economia din zonă.

Investitorul german NEXANS AUTOELECTRIC GROUP a renunțat DEFINITIV, încă din luna august, la construirea unei fabrici de cabluri electrice la Târgu Jiu, scrie presa locală. Amintim că, în primăvara acestui an, concernul german Nexans Autoelectric a anunţat că va construi la Târgu-Jiu, pe un teren de 4 hectare, o fabrică, unitate ce urma să producă diverse cablaje pentru compania Daimler. Investitorii aveau de gând să concesioneze terenul aflat în proprietatea Primăriei Târgu-Jiu pe o perioadă de 49 de ani.

Un document emis de ELEKTROKONTAKT ROMANIA (societate care face parte din consorțiul german NEXANS AUTOELECTRIC GROUP) contrazice flagrant spusele primarului de Gorj Florin Cârciumaru (preşedintele organizaţiei judeţene a PSD). Politicianul pretinde în continuare că proiectul investițional a fost sistat doar temporar.

Din răspunsul societății ELEKTROKONTAKT ROMANIA, transmis către presa locală în legătură cu preconizata investiție de la Târgu Jiu, rezultă că, încă din luna august, s-a renunțat definitiv la construirea unei fabrici la Târgu Jiu. Investitorul german motivează că la Târgu Jiu lipsește resursa umană, deși în urmă cu câteva luni s-a anunțat public că sute de gorjeni au fost angajați la fabricile din vestul țării pentru a fi pregătiți să lucreze, ulterior, în oraş. În plus, în răspunsul respectiv se arată că realizarea investiției din localitate nu mai este posibilă din cauza creșterii cheltuielilor cu personalul. Nici această explicație nu prea stă în picioare, întrucât gorjenii care lucrează la fabricile din vestul țării sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Referitor la ajutorul de stat de 39.476 milioane lei, alocat de guvernul României cu condiția construirii unei fabrici la Târgu Jiu, investitorul german recunoaște că și-a sumat o serie de angajamente, dar susține că acestea nu mai trebuie respectate din moment ce nu se mai face investiția și nu se mai accesează ajutorul de stat. Amintim că statul român a consumat resurse pentru a emite un act guvernamental prin care se asigura consorțiului german acel ajutor de stat. Din moment ce investiția nu se mai realizează, efortul guvernamental devine inutil.

Investitorul german a evitat să spună câte persoane din Gorj lucrează la fabricile din vestul țării, preferând să răspundă că sunt doar cinci angajați care continuă să aibă domiciliul în judeţ. Presa locală a relatat, în ultimul an, despre mai multe selecții soldate cu angajarea a sute de gorjeni, în fabricile respective, care urmau a fi instruiți pentru a lucra la Târgu Jiu.

Referindu-se la colaborarea cu autoritățile locale, investitorul german este cât se poate de ironic, exprimându-și mulțumirea față de ”sprijinul competent și nebirocratic acordat”. Trebuie spus că autoritățile locale i-au ”sprijinit” pe cei de la NEXANS AUTOELECTRIC GROUP să investească într-un câmp, lângă ARTEGO, în care nu există nici acum niciun fel de utilități. Realizarea PUZ-ului pentru locația respectivă a durat luni de zile. Dacă primarul Florin Cârciumaru și echipa de directori din Primăria Târgu Jiu și-ar fi dorit cu adevărat atragerea de investitori, ar fi avut fonduri și vreme, timp de 15 ani, să realizeze o platformă industrială, în care companiile străine să găsească tot ce le trebuie, la cheie, pentru demararea proiectelor investiționale.

Dincolo de obstacolele puse în fața investitorilor, Florin Cârciumaru și echipa sa din fruntea Primăriei Târgu Jiu susțin public că nerealizarea fabricii de cabluri auto este cauzată de problemele constructorului german VOLKSWAGEN. În răspunsul primit de mass media locale, nu se face niciun fel de referire de acest tip. Mai mult, de pe site-ul consorțiului NEXANS AUTOELECTRIC GROUP oricine poate afla că VOLKSWAGEN nu se numără printre beneficiarii investitorului german.

Iată răspunsul remis portalului de ştiri de investitorul german (sursa: gorjnews.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *