Skip to content
Societate

DOCUMENT. Proiect de lege pentru situații de criză: Bărbații între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul va face modificări legislative care să permită măsuri rapide în contextul războiului din Ucraina, iar un proiect de lege în acest sens este pe circuitul de avizare, forma finală urmând a fi pusă în transparență publică.

Potrivit draftului de act normativ obținut în exclusivitate de PS News, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării, iar una dintre prevederi este că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

O altă prevedere din proiect este că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.

Știre inițială

Guvernul condus de Nicole Ciucă s-ar pregăti să înlocuiască starea de alertă cu starea de criză, au precizat surse guvernamentale pentru PS News. Măsura ar avea ca scop adoptarea unor reglementări menite să asigure coordonarea și apărarea națională, au mai precizat sursele citate. Drept urmare, starea de criză ar urma să nu afecteze populația, fiind vorba despre măsuri în privința securității naționale și apărării naționale.

Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *