DOCUMENT Raportul Draghi: ce ar trebui să facă UE pentru a se salva

Mario Draghi, Sursa foto: Facebook

Mario Draghi, fostul premier italian, a propus un plan pentru Uniunea Europeană pentru a trece peste numeroasele crize din prezent. Mario Draghi a avut și funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, în timpul crizei economice din urmă cu un deceniu, și cunoaște foarte bine cum funcționează economia europeană. Acesta își concentrează tot planul pe investiții masive în cercetare, tehnologie și noua industrie care lipsește din UE.

„Europa se confruntă acum cu trei transformări majore, dintre care prima este necesitatea de a accelera inovarea și găsirea unor noi motoare de creștere. (…) A doua, Europa trebuie să reducă prețurile foarte mari la energie, continuând să decarbonizeze și să treacă la o economie circulară. (…) A treia, Europa trebuie să reacționeze la o geopolitică mai puțin stabilă, în care dependențele devin vulnerabilități și nu se mai poate baza pe alții pentru securitatea sa”, explică Mario Draghi încă de la începutul raportului său.

Raportul lui Draghi este structurat în două capitole: în primul vorbește despre situația economică a Uniunii și provocările cu care se confruntă, iar în al doilea propune soluții pentru a îmbunătăți Uniunea.

Pentru fostul șef BCE sunt foarte importante următoarele domenii: inovația, tehnologia, energia, decarbonizarea și tot ce înseamnă energie verde, semiconductorii, spațiul și apărarea.

Cercetare, inovare și tehnologie

Uniunea Europeană a pierdut competiția cu SUA și China în domeniul inovării. Noile tehnologii ajung târziu pe piața UE și asta îngreunează dezvoltarea economiei. Mario Draghi arată că inclusiv cloud-urile UE sunt dependente de SUA, iar statele europene nu reușesc să-și administreze singure datele foarte importante în era digitală.

Mario Draghi consideră că statele UE ar trebui să investească tot mai mult în inteligență artificială, care să fie introdusă în toate industriile importante: construcția de mașini, aerospațială, apărare, telecomunicații, agricultură, farma etc.

Mario Draghi acordă o mare atenție semiconductorilor, care sunt esențiali pentru toate industriile și tehnologiile din prezent. Acesta arată că ar trebui să existe un buget european pentru semiconductori. Statele membre ar trebui să adopte o nouă strategie UE pentru Semiconductori, care să finanțeze inovația și cercetarea în domeniul tehnologiei, să ofere subvenții pentru companiile care inovează, să ofere sprijin financiar companiilor care propun noi modele de semiconductori.

Producția de semiconductori trebuie să devină un pilon al dezvoltării UE în următoarele decenii, consideră italianul. Statele membre ar trebui să reducă birocrația pentru investiții în semiconductori, astfel încât companiile să aibă mai multă flexibilitate. Producția de semiconductori este o idee esențială pentru planul lui Mario Draghi.

Proiectul îndeamnă UE să investească și în tehnologia 5G și 6G, care este esențială pentru transferul datelor tot mai numeroase. Mario Draghi consideră că este nevoie de o reducere a reglementărilor în domeniul 5G, deoarece numărul tot mai mare de reglementări blochează investițiile și favorizează abuzurile de poziție dominantă ale marilor companii.

UE ar trebui să permită imediat noi investiții în tehnologii 6G pentru a atrage companiile. Toate rețelele ar trebui să treacă la 6G până în 2035, iar Comisia Europeană ar trebui să aibă un drept de veto asupra licitațiilor care nu respectă obiectivele asumate la nivel european.

Energie și industrie

UE ar trebui să aibă o strategie privind gestionarea gazelor naturale pentru următorii 20 de ani. Mario Draghi încurajează producția internă din UE, care poate avea un rol fundamental pentru asigurarea securității energetice.

Fostul premier italian îndeamnă UE să ia măsuri și pentru a reduce vulnerabilitățile de pe bursă, unde prețurile oscilează frecvent. Contractele ar trebui semnate pe termen lung, pentru a se menține un preț cât mai mic.

Dacă până la criza energetică se vorbea despre o piață liberă, Mario Draghi cere un control mai mare și mai strict pe piața energetică. Acesta vrea ca UE să revizuiască limitele de preț, să monitorizeze tranzacțiile sau să gestioneze lichiditățile. În acest fel, UE ar trebui să combată speculațiile care au loc frecvent pe piața energetică și umflă artificial prețul energiei.

Mario Draghi arată că biometanul și hidrogenul pot înlocui combustibilii fosili în mai multe industrii. UE trebuie să facă un efort financiar pentru a ajuta companiile să folosească hidrogenul, care este în continuare foarte scump. UE ar trebui să-și crească producția de hidrogen și să reducă prețurile pentru a-l face accesibil pentru industrie.

UE nu trebuie să renunțe la centralele nucleare, așa cum au făcut anumite state membre. Fostul premier italian încurajează continuarea producției de energie nucleară și cere noi centrale, inclusiv noile SMR care au fost instalate în Rusia, Canada sau SUA. În acest domeniu, este nevoie de fonduri pentru cercetare și inovare, astfel încât să fie dezvoltate noi reactoare mai sigure și mai prietenoase cu mediul.

Industria auto, esențială pentru Mario Draghi

Industria auto este motorul economiei UE, dar în ultimii ani suferă numeroase transformări. La început de 2000, 31% din numărul total de mașini produse erau fabricate în statele Uniunii Europene. În 2022, doar 15% din mașini mai sunt produse în UE, în timp ce China a devenit cel mai mare producător, cu 32%, arată raportul fostului șef BCE.

Mario Draghi precizează că „politica climatică a UE impune obiective ambițioase din partea sectorului auto”. Reducerea emisiilor reprezintă o mare provocare pentru producătorii de mașini, care nu mai au la dispoziție foarte mult timp pentru schimbări și pierd competiția cu ceilalți producători din lume.

Mario Draghi încurajează statele membre să investească în energia verde, care să fie fundamentală pentru viitorul industriei auto. Noi stații de încărcare și o încărcare mai rapidă. Rețele moderne de energie electrică pentru a susține consumul mai mare. La nivelul UE e nevoie de o strategie comună privind: protocolul de încărcare al mașinilor, reciclarea acestora și noile tehnologii pentru mașini.

Industria armamentului european

Mario Draghi consideră că industria armamentului ar trebui să joace un rol fundamental pentru renașterea UE. Statele membre trebuie să-și asigure singure securitatea militară. Draghi precizează că „sectorul militar este un factor de inovare pentru întreaga economie”. Multe inovații militare au ajuns să fie folosite în diverse alte domenii.

Statele membre UE trebuie să-și reducă dependența de alte state din lume, arată Mario Draghi. Multe dintre investițiile statelor UE în apărare sunt direcționate către SUA, în detrimentul industriei europene.

Pentru Mario Draghi, înarmarea nu înseamnă a cumpăra arme din SUA, ci reconfigurarea industriei europene și achiziția de produse UE. Acesta vrea ca prin investițiile în apărare să renască toată industria armamentului, care la rândul ei să impulsioneze multe alte sectoare ale economiei. 78% din banii plătiți de statele UE pe armament ajung în conturile unor state din afara UE, potrivit raportului.

Statele UE ar trebui să colaboreze mai mult în domeniul apărării și să facă achiziții comune din UE. Statele europene au nevoie de o politică industrială de apărare pe termen mediu, consideră Draghi. Această politică ar trebui să stabilească obiective strategice și ar trebui să sprijine cooperarea industrială.

UE are nevoie de noi fonduri pentru cercetare și inovare în domeniul militar, precizează fostul premier italian. Anumite instrumente de finanțare UE ar trebui să permită investițiile în apărare. Companiile din domeniul militar ar trebui să aibă acces la programe finanțate de UE pentru a-și asigura producția.

Statele UE nu trebuie să neglijeze nici industria aerospațială, unde riscă să piardă competiția cu SUA, China și Rusia. Mario Draghi precizează că ar fi nevoie de noi fonduri pentru proiectele din spațiu, pentru a ajuta companiile să vină cu noi tehnologii și să facă noi descoperiri.

Mai multe puteri pentru instituțiile UE

Viziunea lui Mario Draghi este aceea de a crea o Comisie Europeană atotputernică, iar guvernele ar pierde multe dintre puterile pe care le au astăzi. Raportul lui Mario Draghi este despre o federalizare a Uniunii Europene, care se lovește imediat de realitate.

Draghi vrea un fond comun UE de 800 de miliarde de euro pentru a investi în diferite sectoare ale economiei, însă statele UE au fugit de datoria comună din timpul pandemiei. O altă datorie comună acum pare puțin credibilă, mai ales că Germania are probleme economice.

De asemenea, Draghi dorește o schimbare a tratelor UE pentru a simplifica procesul decizional. Acesta și-ar dori ca deciziile la nivelul UE să fie luate mai simplu, fără unanimitatea din Consiliul UE. Mario Draghi nu a fost niciodată un politician de partid, chiar dacă a făcut politică. A stat departe de partide și nici în perioada în care a guvernat în Italia nu a dat explicații în fața partidelor. Astfel, ideea de a tăia anumite puteri politice statelor membre devine iarăși puțin credibilă.

Într-o perioadă în care suveranismul convinge tot mai mulți votanți în state importante din UE, Mario Draghi propune un raport care ar duce la o federalizare a Uniunii Europene. Dar aspecte importante din raport pot fi imediat aplicate, precum fondurile pentru semiconductori, fondurile pentru energie, investițiile în inovare și cercetare, piață unică pentru energie și multe alte idei propuse de Mario Draghi.

Politicienii italieni au schimbat de mai multe ori viitorul UE. PNRR-ul există astăzi pentru că în 2020, în timpul pandemiei, Giuseppe Conte, fostul premier al Italiei, a fost primul care a cerut un fond comun european. Conte propunea o datorie comună de 600 de miliarde de euro, iar în urma negocierilor din Consiliul European s-a ajuns la doar 300 de miliarde fond comun și 300 de miliarde împrumuturi. Nici ideile lui Mario Draghi nu vor trece fără să-și lase urma asupra viitorului UE.

Citește întregul raportul aici:

Raport Draghi, partea I

Raport Draghi, partea II

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: