Skip to content
Alegeri

DOCUMENT Reglementări noi la alegerile parlamentare: Românii din diaspora vor putea vota și pe liste suplimentare

secundatv.ro

Senatul a adoptat, miercuri, o propunerea legislativă care permie alegătorilor români cu domiciliul în străinătate să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare la o altă secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin.

De asemenea, proiectul propune ca şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare, să poată să-şi exercite acest drept până la ora 23,59. Inițiativa merge spre dezbatere la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Senatorii au adoptat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor legi în materie electorală cu 123 voturi „pentru” şi 3 „împotrivă”. Proiectul de lege a fost inițiat de liderii deputaţilor PSD, PNL, USR, PMP, UDMR şi ALDE – Alfred Simonis, Florin Roman, Cătălin Drulă, Marius Paşcan, Zacharie Benedek şi Varujan Vosganian.

Ce prevede proiectul de lege:

Alegătorii români vor avea posibilitatea să voteze şi la o alta secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin, fiind înscrişi, în acest caz, în listele suplimentare.

Se abrogă prevederea legii în vigoare care spune că alegătorii care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa în străinătate după încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral votează numai la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate ale României.

Alegătorii aflaţi în faţa secţie de votare şi care aşteaptă la rând să voteze o pot face până la cel mult 23.59
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se afla alegatori care aşteaptă să-şi exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor”, conform proiectului de lege.

Scade numărul de susţinători necesar depunerii candidaturilor

Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale.

De asemenea se modifică şi se complează Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 astfel încât membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

La alegerile parlamentare din anul 2020, primarii, sub coordonarea prefecţilor, asigură igiena şi dezinfecţia localurilor de vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *