Reorganizarea ANAF – Serviciile și birourile fiscale vor fi redenumite „unități fiscale”

ANAF
Sursa foto: Facebook / ANAF

ANAF a pregătit un proiect de hotărâre de guvern care prevede o serie de măsuri în completarea și operaționalizarea unei ordonanțe de reorganizare a agenției, adoptate de către Executiv la mijlocul lunii martie. Proiectul ANAF prevede modificarea denumirii birourilor fiscale comunale, astfel încât acestea să nu fie desființate ca efect al legii 296 (adoptată anul trecut pentru reorganizarea sectorului bugetar), precum și a serviciilor fiscale, pentru a le pune, de asemenea, la adăpost de efectele legii 296. Noul nume al celor două tipuri de structuri va fi „unități fiscale”. ANAF argumentează că birourile fiscale nu sunt structuri echivalentge cu birourile organizate în alte instituții ale statului.

De asmenea, proiectul prevede creșterea schemei de personal a ANAF de la 22.287 în prezent la 22.507, pentru a face loc unei suplimentări cu 220 a personalului la Antifraudă. ANAF intenționează să mute și activitatea de executare cazuri speciale civile de la centru la regionale, urmând ca la centru să fie păstrată doar executarea în cazuri speciale penale. Parcul auto al agenției va fi redistribuit, prin transferul unor autovehicule la regionale odată cu activități de executare și ca urmare a integrării direcției de mari contribuabili (DGAMC) în centrala ANAF.

Guvernul a aprobat la milocul lunii martie o ordonanță pentru reorganizarea ANAF, iar acest proiect de hotărâre de Guvern vine în completarea OUG. Ordonanța prevede introducerea de structuri județene Antifraudă, care vor deveni operaționale de la 1 ianaurie 2025, suplimentarea numărului de posturi de vicepreședinți ANAF de la 2 la 3 (noul vice se va ocupa de digitalizare), posibilitatea de a achiziționa mașini și mobilier pentru structurile de control din ANAF și Vamă, introducerea unei funcții specifice și a unor posturi noi de conducere la Antifraudă, precum și reorganizarea DGAMC, direcția ANAF pentru mari contribuabili, de unde conducerea Fiscului l-a detașat din funcția de director pe Ionuț Mișa.

Inspectorii Antifraudă pierd dreptul legal de a purta arme (nu au avut niciodată în dotare), în urma unei modificări de ultimă oră a ordonanței, în ședința de Guvern, dar vor putea cere sprijin Poliției și Jandarmeriei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: