Skip to content
Externe

DOCUMENT Un cetățean rus, cu domiciliul în regiunea separatistă Transnistria, a primit un ordin de încorporare în armată. Nu este singurul caz de acest fel

geckalmisyolcu.com

Ps News vă prezintă în exclusivitate dovada că un cetățean rus, cu domiciliul în regiunea separatistă Transnistria, a primit un ordin de încorporare în armată, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretul privind mobilizarea militară parțială în Federația Rusă. Surse au precizat pentru PS News că nu este singurul caz de acest fel, astfel că mai multe persoane din regiunea separatistă Transnistria, care au și cetățenie rusă, au primit ordine de încorporare în armată la secțiile de poliție:

Amintim că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat într-un discurs televizat miercuri dimineață mobilizarea militară parțială pentru războiul din Ucraina. Măsura îi afectează pe militarii din rezervă și persoanele cu experiență militară. În discursul său, Putin a aruncat vina pentru mobilizarea parțială pe Occidentul care vrea să „slăbească, să divizeze și să distrugă Rusia”. Președintele rus a transmis că va lua toate măsurile necesare să-și apere țara împotriva atacurilor, inclusiv prin folosirea de arme nucleare. Discursul său vine la o zi după ce Duma de Stat a Rusiei a înăsprit pedepsele pentru dezertarea din armată și pentru abandonarea echipamentului militar în luptele ce se dau pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit noii legi, soldații ruși vor primi 10 ani de închisoare dacă se predau voluntar sau dezertează, în timp ce jaful pe vreme de război va fi pedepsit cu până la 15 ani de închisoare.

Rușii fug din calea războiului

La scurt timp după discursul lui Putin, presa rusă a raportat o creștere bruscă a cererii de bilete de avion pentru călătoriile în străinătate, chiar dacă de la începutul războiului acestea s-au scumpit, ca urmare a restricțiilor și a faptului că sunt mai puține curse.

Prețul zborurilor programate să plece de la Moscova în următoarele zile a crescut, iar altele s-au vândut în întregime după anunțul lui Vladimir Putin, arată Sky News.

Zborurile Turkish Airlines care pleacă din capitala rusă spre orașe precum Istanbul și Belgrad se numără printre cele afectate. Până miercuri după-masă, singurele zboruri rămase disponibile cu destinația Istanbul erau valabile începând abia de săptămâna viitoare.

Pe rețelele de socializare au apărut numeroase postări în care oameni disperați anunțau că vor să plece din Rusia pe orice cale posibilă, unii dintre ei mergând pe jos până la graniță.

De altfel, imagini filmate la granița Rusiei cu Finlanda arătau ieri o coadă uriașă de mașini, care se întindea pe mai mult de 30 de kilometri. Mii de bărbați încearcau cu disperare să plece din țară înainte să fie sunați ca să se prezinte la unitățile militare, relatează Daily Star.

Cozi imense de autoturisme s-au format și la granița cu Georgia.

Au izbucnit proteste peste 30 de orașe, iar mișcările de revoltă au continuat până seara târziu. Peste 1.400 de protestatari au fost arestați și urcați în autobuze ale poliției.

R. Moldova trebuie să ia măsuri suplimentare de securitate, susține analistul Nicolae Negru

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a pierdut orice șansă de a mai câștiga războiul declanșat împotriva Ucrainei, iar decizia de a semna decretul privind „o mobilizare parțială” e o recunoaștere indirectă a faptului că Rusia e pe cale de a suferi o înfrângere epocală.

Astfel, rușii ar trebui să ia măsuri urgente în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, pentru a-l împiedica să folosească armele nucleare, consideră editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

„Mobilizarea „parțială” e o recunoaștere indirectă a faptului că Rusia e pe cale de a suferi o înfrângere epocală, că nu poate învinge rezistența armată a Ucrainei. Cuvântul „parțială” e o încercare de a îndulci puțin pilula pentru cetățenii Rusiei, nimic din textul decretului nu împiedică efectuarea unei mobilizări generale. Rușii reacționează deja, căutând intensiv pe Internet informația privind modalitatea de a pleca din țară”, a menționat editorialistul.

Nicolae Negru amintește de incoerența lui Putin în războiul declanșat împotriva Ucrainei, mai susțin jurnaliștii de la deschide.md

„Deși la începutul războiului Putin declara că Rusia nu intenționează să ocupe teritorii ucrainene, acum el amenință cu arma nucleară pe cei care îl vor împiedica să facă acest lucru. Pseudo-referendumurile pe care le-a anunțat în teritoriile deja ocupate, din care s-a refugiat o bună parte din populație, îi vor servi drept pretext de a le include în componența Rusiei și a-i acuza pe ucraineni, care nu vor renunța la ele și vor continua ofensiva armată, că amenință și pun în pericol „integritatea teritorială” a Rusiei. Conform doctrinei militare ruse, Moscova poate folosi în asemenea cazuri arma nucleară. E ca și cum un cetățean și-ar însuși prin furt o parte din proprietatea vecinului său și l-ar amenința cu bomba nucleară dacă ar încerca să le recupereze. E banditism statal, o întoarcere în secolul 18-19, cu diferența că atunci nu existau arme nucleare”, precizează Nicolae Negru.

Sursa citată subliniază că „acest zângănit de arme, inclusiv nucleare, fără precedent”, e îngrijorător pentru toți vecinii Rusiei.

„Iar R. Moldova aflată în calea tancurilor rusești trebuie să se îngrijoreze în primul rând și să ia măsuri suplimentare de securitate. Dacă Rusia va folosi bombe atomice în Ucraina, populația R. Moldova nu are cum să evite efectul catastrofal al acestora. Dreptatea e de partea Ucrainei, ea va fi ajutată de comunitatea internațională, Rusia va fi izolată, economic, militar și politic, Putin nu poate, nu are cum câștiga războiul, dar poate nimici zeci de milioane de oameni, inclusiv ruși. Rușii ar trebui să-l izoleze și să-l interneze la casa de nebuni”, a conchis Nicolae Negru.

CITIȚI ȘI: Putin și amenințarea directă pentru Occident. R. Moldova trebuie să ia măsuri suplimentare de securitate, susține analistul Nicolae Negru

De la tribuna ONU, Maia Sandu cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria și se declară “hotărâtă să aducă R. Moldova în UE”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut miercuri discurs în fața plenului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, unde a cerut retragerea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova, a condamnat mobilizarea parțială anunțată în Rusia și a reiterat faptul că Republica Moldova pledează în continuare pentru pace. Șefa statului moldovean a mai subliniat că statutul de candidat pentru aderarea la UE oferă Republicii Moldova speranță, o direcție clară, un obiectiv unificator, o ancoră și un puternic sentiment de apartenență la lumea liberă.

Ea și-a început discursul cu un mesaj de admirație pentru curajul, rezistența și puterea Ucrainei de a continua lupta pentru supraviețuire, dreptate și libertate.

“Ca și comunitate internațională, avem datoria morală să sprijinim în continuare Ucraina. Ucraina luptă astăzi pentru a ne menține pe toți în siguranță, pentru a menține Europa în siguranță. Ea are nevoie de sprijinul nostru. Europa, noi toți, trebuie să ajutăm Ucraina. Sunt la această tribună ca să reprezint o țară care își dorește pacea. Reprezint aici cetățenii Republicii Moldova: indiferent de limba pe care o vorbim – română, ucraineană, rusă, găgăuză sau bulgară -, indiferent de etnia sau preferințele noastre politice, indiferent dacă locuim pe malul drept al Nistrului sau în regiunea transnistreană, cu toții ne dorim pace! Fiind o țară cu mai puțin de trei milioane de oameni, am oferit adăpost pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați care au fugit de război”, a spus Sandu.

Totodată, șefa statului moldovean a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

“Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. În 1992, am trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnistreană a țării noastre. Trei decenii mai târziu, încă încercăm să depășim consecințele acelui conflict și să ne reintegrăm țara. Singura cale de a realiza acest lucru este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale. Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace. Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru țara noastră. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a afirmat ea.

1 comentariu la “DOCUMENT Un cetățean rus, cu domiciliul în regiunea separatistă Transnistria, a primit un ordin de încorporare în armată. Nu este singurul caz de acest fel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *