Skip to content
Societate

DOCUMENT Un fost șef al Securității ceaușiste, prieten cu Traian Băsescu, are certificat de luptător la Revoluție. Guvernul sesizează justiția

rfi.ro

Un fost șef al Securității, prieten cu Traian Băsescu, a beneficiat de titlul de luptător la Revoluția din 1989 deși nu îndeplinea condițiile necesare. Acesta l-a cunoscut pe Traian Băsescu înainte de 1989, iar ulterior cei doi au continuat să colaboreze în politica post-decembristă. Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989 a sesizat justiția și a cerut anularea Certificatului și retragerea Titlului de luptător la Revoluția din 1989.

Potrivit documentului intrat în posesia PS News, Silvian Ionescu, fost șef al Serviciului din Direcția întâia din Centru de Informații Externe al Securității, a primit titlul de „luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 – luptător cu rol determinant”, doar pentru că a părăsit sediul DIE și s-a plimbat prin București, în Piața Universității.

Memoriu personal (fila 5) reiese că din seara de 21 decembrie a încălcat consensul de alarmare al unității DIE 0544 din care făcea parte și a plecat în Piața Universității (…) În noaptea de 21, în jurul orei 23, a reușit să treacă de Intercontinental și le-a comunicat celor întâlniți anumite informații, respectiv domnilor Dincă Dumitru și Dan Iosif. Declarația personală (fila 24) din care reiese că în data de 21 decembrie noaptea a intrat în Piața Universității, odată ajuns în Piața, în zona restaurantului Pescarul erau Dincă și Dan Iosif care vorbeau fără porta voce, după care domnul Ionescu a plecat cu mașina personală prin București”, arată documentul Guvernului. În data de 22 decembrie 1989, Silvian Ionescu s-a întâlnit cu membrii Consiliului Frontului Salvării Naționale (CFSN), care i-au cerut să-i însoțească la Primăria Sectorului 1.

Pe 10 mai 2022, Secretariatul de Stat a decis că Silvian Ionescu nu îndeplinea condițiile pentru a primi acest titlu, deoarece „Piața Universității nu reprezintă obiectiv cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar”. Prin urmare, Secretariatul de stat a decis să trimită un referat către Serviciul Juridic și a cerut o acțiune în instanță pentru anularea Certificatului și retragerea Titlului obținut de Silvian Ionescu.

Silvian Ionescu a recunoscut în 2004 că era unul dintre oamenii importanți din Securitatea regimului Ceaușescu, dar și faptul că l-a cunoscut pe Traian Băsescu înainte de revoluție.

Am fost șeful Serviciului din Direcția întâia din CIE (n.r. Centrul de Informații Externe al Securității). Serviciul întâi care se ocupa cu partea vestică a Europei. Și în calitatea asta, într-adevăr, aveam în subordine munca informativă, munca de spionaj din Belgia. Tot în calitatea asta știam că acolo exista un cetățean Traian Băsescu la Navrom la Anvers”, declara Silvian Ionescu.

Din 1983, Traian Băsescu, fostul președinte al României, a fost preluat de ofițerul de Securitate Silvian Ionescu, arată registrele Securității prezentate de Mugur Ciuvică. În urma colaborării dintre cei doi, Traian Băsescu ar fi reușit să obțină postul de reprezentant Navrom la Anvers în Belgia. După 1989, Ionescu a rămas prietenul lui Băsescu, ajungând chiar secretarul executiv al PD și președintele filialei PD Sector 3.

Silvian Ionescu a avut de două ori funcția de secretar de stat în Guvern, a fost șef al Gărzii de Mediu, iar în urmă cu câțiva ani îl acuzase pe Traian Băsescu de colaborare cu Securitate, cu mult înainte ca instanța să decidă că fostul președinte a colaborat cu regimul totalitar al lui Ceaușescu.

Ce beneficii au posesorii de titlu de revoluționar

Titlul de „luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 – luptător cu rol determinat” a fost inventat în 2014 de către Victor Ponta. Pentru titlul de care s-a bucurat atâția ani, Silvian Ionescu a primit o indemnizație „reparatorie” de 2.025 lei/lună.

Potrivit unui document al Administrației Prezidențiale, în România ar fi peste 1.600 de persoane care se bucură de titlul „luptător pentru victoria revoluției din Decembrie 1989 – luptător cu rol determinant”. Pe această listă se găsește și Silvian Ionescu. De-a lungul timpului, această listă a continuat să devină tot mai lungă, pentru că doar în 2021, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care a conferit acest titlul altor 46 de persoane.

Această categorie reprezintă doar o mică parte, pentru că în România sunt peste 22.000 de persoane care dețin certificate de revoluționar, dintre care 16.000 din categoria ”Luptător remarcat pentru fapte deosebite”. Legea prevede mai multe beneficii și facilități pentru aceștia, printre care:

cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătrați;

acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe;

atribuirea, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 de metri pătrați de teren în extravilan şi a 500 de metri pătrați de teren în intravilan (acesta din urmă pentru destinaţia de locuinţă);

atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci;

scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi pentru terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat şi mototriciclu, precum şi scutirea de taxe la importul unui singur autoturism tip hycomat etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *